LG 520Si Studioworks - piszczenie w okolicach przetwornicy
-
PiKsel
Podczas czuwania monitora nic się nie dzieje. Gdy się go włączy - zapala się dioda i zaczyna piszczeć transformator przetwornicy lub coś w jego okolicach. Piszczenie jest na bardzo wysokiej częstotliwości. Po kilkunastu sekundach piszczenie przemienia się w ćwierkanie. Nie wiem co to może być. Może ktoś spotkał się z taką usterką i mógłby mi pomóc?
Witam
Nie posiadam do niego schematu więc będę pisał z głowy.
Może być przyczyną jakieś przeciążenie po stronie wtórnej zasilacza szczególnie napiecie zasilające trafo WN i tranzystor odchylania H.
Jeżeli są elki po stronie pierwotnej zasilacza to proponowałbym wymiane ich (bez tego kondka filtrującego przy mostku prost.)
Wymień lub podstaw elka na zasilaniu trafa WN
Jak masz oscyloskop to spr. sterowanie tranzystora (klucza)w zasilaczu i tranzystora w otchylaniu H.
Czy zauważyłeś jakieś zmiany w pracy na ekranie monitora (jaśniej ,ciemniej ,drgania,przebarwienia itp.)???
Pozdrawiam
Nie posiadam do niego schematu więc będę pisał z głowy.
Może być przyczyną jakieś przeciążenie po stronie wtórnej zasilacza szczególnie napiecie zasilające trafo WN i tranzystor odchylania H.
Jeżeli są elki po stronie pierwotnej zasilacza to proponowałbym wymiane ich (bez tego kondka filtrującego przy mostku prost.)
Wymień lub podstaw elka na zasilaniu trafa WN
Jak masz oscyloskop to spr. sterowanie tranzystora (klucza)w zasilaczu i tranzystora w otchylaniu H.
Czy zauważyłeś jakieś zmiany w pracy na ekranie monitora (jaśniej ,ciemniej ,drgania,przebarwienia itp.)???
Pozdrawiam
-
PiKsel
Chciałem pomierzyć napięcia na trafku od przetwornicy, ledwo go podłączyłem i po 2 minutach pracy mi się całkowicie wyłączył. Teraz nie reaguje na włącznik zasilania (włącznik typu reset). Od razu po włączeniu go do sieci regularnie coś w nim ćwierka (co około sekundę) na wysokiej częstotliwości. Nie pali się tak jak wcześniej dioda power. Jeszcze przed tą "niespodzianką" monitor nie wyświetlał obrazu. Nie rozpalał się kineskop. Cewki wydają się być w porządku. Nie mam oscyloskopu.
-
PiKsel
Właśnie w tym problem, że nie mam schematu do tego monitora. Postaram się pożyczyć oscyloskop i sprawdzić tranzystor kluczujący.
-
PiKsel
Co do półprzewodników - wszystkie diody sprawne, jeśli chodzi o cewki, co to znaczy "puste lub wydęte"? Chodzi o wygląd? Jeśli sprawdzam omomierzem - wszystkie mają bardzo małą rezystancję. Przetwornica zbudowana jest na STRF6654. O ile dobrze mi się wydaje tranzystor kluczujący jest wbudowany w ten regulator napięcia. (tak nawiasem mówiąc mało miałem do czynienia z przetwornicami i za bardzo nie znam się na ich budowie, nie mówiąc już o naprawie monitorów). Między przetwornicą a trafem WN znajduje się elka - ale ona wygląda jak najbardziej w porządku, znajduje się obok niej także tranzystor polowy sfs9630 - nie wiem jak go sprawdzić.
Wyrażenie "puste lub wydęte"? odnosi się do kondensatorów elektrolitycznych - jak traci swoją pojemność (szczególnie przez wysoką temperaturę otoczenia) to jest pusty. Jak jest zapuchnięty to oznacza, że wartość napięcia przewyższyła wartość graniczną kondka. Na każdym kondku pisze na jakie napięcie jest dany kondek przewidziany.
Omomierzem nie sprawdzisz dokładnie elektrolitów i dlatego proponowałem Tobie wymianę profilaktyczną (elek) szczególnie tam w okolicach radiatorów i rezystorów silnie grzejących się.
Powodzenia
-
PiKsel
Akurat jeśli chodzi o kondeki to wiem co to znaczy "puste lub wydęte" - tylko to było tak napisane, jakby ewidentnie chodziło o cewki. Kondensatory nie są wydęte, wszystkie elementy wyglądają jak nowe, ten monitor jest z połowy 2002 roku. Spróbuję wymienić kondeki jak się skończy u mnie remont... (który się dopiero zaczął...)