TV Vitiazi czyt. [witeś] - brak obrazu

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
krzych
-

TV Vitiazi czyt. [witeś] - brak obrazu

Post autor: krzych » 13 maja 2006, 12:30

Mój wujek ma telewizor o nazwie (czyta się) witaś 22". Od silnych mrozów pękła w nim cewka, oznaczona jako L1. Wujek mówi, że gdy była nadłamana, telewizor jakoś odbierał, lecz czasem "gubił" obraz. Gdy ją ruszył śrubokrętem, złamała się zupełnie, tak, że trzymała się tylko na drucie nawojowym. Po tym "zabiegu" ze strony wujka, telewizor zupełnie stracił obraz.
Nie mam schematu, dlatego nie wiem jaką funkcję pełni ta cewka w układzie oraz jakie ma oznaczenie. Przez to z kolei nie wiem, czy uszkodzenie tylko jej może być przyczyną zaniku obrazu.
Do tak starego telewizora części można pewnie kupić tylko w szrotach. Może są zamienniki tej cewki? Jeśli tej cewki nie dostanę w sklepie, chciałbym ją sam nawinąć, lecz nie znam jej parametrów.
Myślę, że po wstawieniu nowej (kupionej lub wykonanej) cewki trzeba będzie dokonać pewnych regulacji. Nie wiem tylko jakich.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 13 maja 2006, 13:03

witaj!

znalazłem takie coś: http://schematy.elektroda.net/index.php?d_start=3900 to jest Vitiazi 51TC-5101D nie wiem czy sie nada.

pozdrawiam

Mateusz

P.S. musisz mieć konto na elektrodzie i 2 punkty żeby ściągnąć plik.
P.S.2
krzych pisze:Od silnych mrozów pękła w nim cewka, oznaczona jako L1
telewizor był na zewnątrz :?:

krzych
-

Post autor: krzych » 13 maja 2006, 14:38

Telewizor był na w nieogrzewanej altance na działce :( . Niestety nie mogę pobrać schematu, ale dzięki za dobre chęci :D .

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 maja 2006, 18:53

Krzych, podaj Twój e-mail na PW do mnie - wyślę Tobie ten plik

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 18 cze 2006, 12:24

Witam, a żarzenie kineskopu jest cały czas? Nie zanika?

Postukaj lekko w Pk i miejsca wymienianej cewki i zobacz czy obraz powraca lub coś miga itp.

Mogą być zimne luty.

ODPOWIEDZ