Step-up DC/DC na TL497

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Skow
-
Kontakt:

Step-up DC/DC na TL497

Post autor: Skow » 04 kwie 2006, 13:41

Witam

Postanowilem zrobic przetwornice DC/DC (6/12 V) na ukladzie TL497. W Datasheet'ie znalazlem uklad jaki powienienem zbudowac oraz rownania wg ktorych dobrac elementy.

Rownania

Niestety nie wszytsko jest dla mnie jasne.

I(pk)=2*Iomax[Vo/Vi]

o co tutaj chodzi?? Czy o to ze prad wyjsciowy jest powiazany w jakis sposob z zaleznasci Vo/Vi ??

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 04 kwie 2006, 21:37

Skow pisze:I(pk)=2*Iomax[Vo/Vi]

o co tutaj chodzi?? Czy o to ze prad wyjsciowy jest powiazany w jakis sposob z zaleznasci Vo/Vi ??
Nie wiem jak to dokładnie zostało opisane w DS ale wygląda na to, że chodzi tutaj o prąd ciągły cewki. W takim razie wzór ten pozwalałby na wyliczenie tego jaki prąd powinna przyjmować Twoja cewka. Ale nie wgłębiałem się w dokumentację więc moge nie mieć racji. Trudno się połapać z takiego wzoru wyjętego z kontekstu.

Skow
-
Kontakt:

Post autor: Skow » 07 kwie 2006, 12:29

Mam jeszcze takie pytanie, slyszalem opinie ze te wzory na dobor elementow nie sa do konca poprawne, zwlaszcza na I(pk), czy ktos z was budowal przetwornice w oparciu o ten uklad i moze to potwierdzic lub zaprzeczyc??

ODPOWIEDZ