Płyta główna uruchamia się raz na dziesięć.

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Płyta główna uruchamia się raz na dziesięć.

Post autor: mariusz_edw » 11 sty 2006, 11:34

Witam. Mam dziwny problem.

Płyta główna ECS P6IPAT z prockiem 800MHz uruchamia się (power button) raz na dziesięć (mniej więcej) razy. Pozostałe dziewięć razy uruchamia się sygnalizacja akustyczna (piski w nieskończonej pętli) - coś jak przy braku pamięci lub grafiki (próby wymiany pamięci i grafiki na inne - bez zmian).

Próbowałem reset biosu - bez zmian.

Płyta była po "szoku napięciowym" - spalił się na niej zasilacz (zniszczony HDD i CD).

Płytę trochę rozpracowałem. Żeby ją włączyć, trzeba ją włączyć, szybko wyłączyć, i możliwie szybko włączyć raz jeszcze. Wtedy jest prawie pewne, że komputer się uruchomi.

Ktoś ma pomysł na to, jak to naprawić?

Awatar użytkownika
Marekl
-
Kontakt:

Post autor: Marekl » 11 sty 2006, 12:37

Witam,

a czytałeś może artykuł Gawła z głównej strony Elportalu o naprawie płyt głównych. Obejrzyj dokładnie elektrolity może to one są przyczyną twoich problemów.

Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 11 sty 2006, 14:03

Marekl pisze:Witam,

a czytałeś może artykuł Gawła z głównej strony Elportalu o naprawie płyt głównych. Obejrzyj dokładnie elektrolity może to one są przyczyną twoich problemów.
Tak. Na oko wygląda wszystko OK. Jest na płycie takie miejsce, w którym została "noga" kondensatora (tak to wygląda) - tak jakby ktoś kiedyś go "wyrwał" (tak to wyglądało, ale czy tak było - nie wiem). Ale płytę tą dostałem w takim stanie, a według zapewnień, wcześniej (przed wypadkiem z zasilaczem) płyta działała całkowicie prawidłowo.

Próbowałem nawet wstawić tam kondensator 4700uF (na oko, bo schematów do płyt chyba się nie udostępnia), ale sytuacja po tym zabiegu była bez zmian, więc cofnąłem ten ruch...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 lut 2006, 19:26

Miałem jedną płytę PowerTech (Socket7) która zachowywała się podobnie. Po włączeniu nie startowała - piski POSTA i te sprawy, po naciśnięciu Reset wstawała normalnie. Przyczyną był uszkodzony BIOS - nie jego dane w CMOS, tylko sama zawartość pamięci flash (pierwsze 2KB = 0FFh). Poszukałbym podobnej kości, ściągnął BIOS ze strony ECS, zaprogramował i wrzucił do podstawki.

ODPOWIEDZ