Wzmacniacz do MP3

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
pawcios123
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 10 kwie 2007, 8:05

Wzmacniacz do MP3

Post autor: pawcios123 » 04 maja 2010, 16:37

Mam pytanie jaki wykorzystać układ serii TDA... by uzyskać moc na wyjściu 5 ,10 lub 15 Wat
(najlepiej 5) i jak najlepszą jakość dzwięku ogromnie zależy mi na jakości żeby nie było szumów itp. I żeby można regulowac głośność i basy.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 04 maja 2010, 20:17

Nie wiem po co wzmacniacz super jakości do MP3 skoro to jednak kompresja stratna .

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2037
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 04 maja 2010, 21:22

Ale szumów itp to nikt by nie chciał mieć, niezależnie czy stratna czy nie ;)

samson
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 26 cze 2007, 0:33
Lokalizacja: Wroc/Leg

Post autor: samson » 04 maja 2010, 21:44

A ja mam pytanie, czy ten wzmacniacz chcesz używać gdzieś w polu? MP3 na baterie, wzmacniacz tez?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 04 maja 2010, 22:05

Przy żądanej mocy to raczej akumulator, nie baterie...

pawcios123
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 10 kwie 2007, 8:05

Post autor: pawcios123 » 05 maja 2010, 13:59

Mam aku 12 V 1,2 Ah
Wzmacniacz ma być ściślej użyty przy komórce sony ericcson W205
Chciałbym uzyskać jakość taką jak przy słuchawkach - dla mnie jest ona w pełni zadowalająca

[spoiler] Sory ale jesli chodzi o audio to ja jestem laik kompletny więc jeśli coś żle to poprawiajcie. [/spoiler]
Aha jeszcze jedno gdy słucham na słuchawkach piosenek to czasem jekieś słowo słychać w jednej, a w drugiej nie.
jak zrobić żeby było śłychać wszystkie słowa? Dwa wzmaki czy co

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 maja 2010, 14:41

Witam
Proponował bym TDA2007 lub podobny →nota
pawcios123 pisze:Aha jeszcze jedno gdy słucham na słuchawkach piosenek to czasem jekieś słowo słychać w jednej, a w drugiej nie.
świadczy to że utwór/ścieżka jest nagrana w stereo, jedynym wyjściem to chyba zsumowanie obu kanałów, to wtedy wystarczy układ wzmacniacz w wersji mono.

pawcios123
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 10 kwie 2007, 8:05

Post autor: pawcios123 » 05 maja 2010, 15:02

Ten 2007 wygląda obiecująco :wink:
Czyli nomalnie przewody podłączyć bezośrednio do tych wejść ?
Jak zrobić regulację głośości?
Jaki głośnik zastosowac najlepiej? (ile wat ile ohm)

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 05 maja 2010, 15:52

pawcios123 pisze:Czyli nomalnie przewody podłączyć bezośrednio do tych wejść ?
Jak zrobić regulację głośości?
Możesz połączyć bezpośrednio, wówczas regulacja głośności będzie odbywać się w telefonie, ale jeśli chcesz mieć oddzielną regulację to musisz dodać potencjometr stereo, koniecznie LOGARYTMICZNY (!!) np. 50k. A dodajesz go równolegle pomiędzy wejście, a masę wzmacniacza, na suwak podajesz sygnał z mp3.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 maja 2010, 17:32

Wszystko jest w pdf

Kod: Zaznacz cały

   Output Power   f = 100Hz to 6KHz

                  VS = 18V RL = 4W  5.5- 6 W
                  VS = 22V RL = 8W  5.5- 6 W
Czyli może być dowolny w zakresie 4-8Ω o mocy większej niż maksymalna moc osiągalna przez wzmacniacz.

ODPOWIEDZ