LM358
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
LM358
Witam! Mam problem z LM358. W temacie wzmacniaczy jestem zielony, znam ogólną zasade działania ale praktyki zero. Zmontowałem sobie prowizorycznie kit AVT 5083 i... oczywiście problem już sie pojawia przy wzmacniaczu. Nie działa sprzerzenie zwrotne a na wyjściu (pin 1) jest jakieś dziwne, z niczym nie związane napięcie. Na płytce uniwersalnej ten sam wzmacniacz sprawdziłem przez podpięcie 4-minus, 8 -plus, 2 i 3 połączyłem i do źródła jakiegoś napięcia, 5 i 6 do minusa żeby nie wisiało w powietrzu. Wiec skoro wejścia są podłączone do "jakiegoś" tam napięcia to na wyjściu (pin 1) nie powinno sie pokazać. Np. na wejściu 2,7V a na wyjściu 1,6 przy zasilaniu 16V. Po zmniejszeniu na 11V (zasilanie) jeszcze inne napięcie na wyjściu. Tak zachowują sie dwa egzemplarze które posiadam oraz TL082. Co robie źle?
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
-
ZbeeGin
Stosowanie zamiast LM358 układu TL082 mija się z celem. Podstawowa różnica to wymóg zasilania napięciem symetrycznym dla TL082, ewentualnie podniesienie napięcia na wejściu nieodwracającym do 1/2 Vcc by uzyskać symetrię na wyjściu.
LM358 zadowoli się napięciem niesymetrycznym, i może przyjąć napięcia bliskie wtedy potencjałowi masy czego TL082 nie strawi.
Zauważ, że LM358 pracuje z otwartą pętlą sprzężenia zwrotnego - zatem wzmocnienie jest maksymalne. Drobne napięcie niezrównoważenia i napięcie na wyjściu się pojawi. Trzeba by zajrzeć do notki jakiej wielkości ono jest by to dokładnie ocenić.
LM358 zadowoli się napięciem niesymetrycznym, i może przyjąć napięcia bliskie wtedy potencjałowi masy czego TL082 nie strawi.
Zauważ, że LM358 pracuje z otwartą pętlą sprzężenia zwrotnego - zatem wzmocnienie jest maksymalne. Drobne napięcie niezrównoważenia i napięcie na wyjściu się pojawi. Trzeba by zajrzeć do notki jakiej wielkości ono jest by to dokładnie ocenić.