Przeklęty jest J-72, czy ja - oto jest pytanie...

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michał P.
-

Przeklęty jest J-72, czy ja - oto jest pytanie...

Post autor: Michał P. » 22 kwie 2008, 10:49

Witam. Wczoraj wieczorem dotarła do mnie przesyłka z zestawem J-72 (przedwzmacniacz mikrofonowy do mikrofonów dynamicznych) i złożyłem. Podłączyłem zasilanie (23V na kondensatorach), następnie mikrofon i wzmacniacz (AUX na wieży). Dodałem też filtrację 2200 uF i... NIC! Nawet szumów nie ma na wieży podgłoszonej na maxa. Dziś pracuję nad tym ok. 3,5 godziny i nic się nie zmienia - przekleństwo. Montaż jest poprawny, dzwoniłem do Jabela... Pomóżcie, dziś powinienem to odpalić, bo jutro mam dużo roboty...

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 22 kwie 2008, 11:04

No cóż można Ci doradzić sensownego? ten układ jest taki prosty, że odpala od razu.. tak więc szukaj błędu w montażu lub coś musiałeś uszkodzić - czyli zapewne tranzystory jak już.
I co najważniejsze... czy Ty to dobrze podłączasz? na pewno?

Awatar użytkownika
Michał P.
-

Post autor: Michał P. » 22 kwie 2008, 17:54

Dzięki, End. To jednak oba BC547. A więc mój miernik ma uszkodzony test tranzystorów, bo wskazywał, że dobre. Ale zastosowanie metody z EdW 9/06 - na test ciągłości diod - zdemaskował trupy.
Pozdro

ODPOWIEDZ