AVT-744 ma słabe basy
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
AVT-744 ma słabe basy
Wzmacniacz AVT-744 ma słabe basy. Co robić? Może dodać jakiś kondensator? Jak zwarłem kondziory wejściowe rezystorem 22kΩ to przestał działać kanał. Pomóżcie proszę.
Najpierw to przyjrzałbym się zestawom głośnikowym jaką mają skuteczność, jake pasmo przenoszenie przy 3db spadku.
Moje podstawkowce Zg15C w połączeniu ze wzmacniaczem PW0350 też mają słabe basy. Ale nie dziwię się temu, gdyż skutecznie przenoszą dopiero od ok. 130Hz... Choć przebieg 20Hz też im nie straszny - cóż, gdy widać, ale nie słychać.
Zatem nie zwalajmy wszystko na wzmacniacz! Najsłabszym ogniwem prawie ZAWSZE są głośniki.
Moje podstawkowce Zg15C w połączeniu ze wzmacniaczem PW0350 też mają słabe basy. Ale nie dziwię się temu, gdyż skutecznie przenoszą dopiero od ok. 130Hz... Choć przebieg 20Hz też im nie straszny - cóż, gdy widać, ale nie słychać.

Zatem nie licz, że będą odtwarzać porządne basy, takie że zapiera dech w piersi. No chyba, że lubisz bas długi i mięsisty, ale dla Mnie to po prostu... burczenie i wycie.adiblol pisze:Moje głośniczki mają freq. range od 40Hz. Są bez obudowy. Może to od tego (sprzężenie akustyczne)?
Najpierw to kol. adiblol powinien zprojektować obudowę pod dany głośnik. Być może będzie musiał wybierać, pomiędzy obudową zamkniętą (mniejsza) lub bass-reflex (większa) w zależności czy w danej obudowie uzyska odpowiednio nisko schodzący bas i czy głośnik wytrzyma mocowo - dla obudowy bass-reflex są niestety takie zależności.Aro pisze:Skombinuj sobie obudowe, później wyznacz charakterystykę w tej obudowie i na tej podstawie dobierz parametry filtru.
Chyba, że ma dużo miejsca i zrobi sobie obudowę TL (z linią trasmisyjną)...
jeśli mogę polecić pewną stronę o projektowaniu obudowy:
http://www.thnd.private.pl/index.php?go=page99
zawarto tam także kilka przydatnych informacji.
pozdrawiam
http://www.thnd.private.pl/index.php?go=page99
zawarto tam także kilka przydatnych informacji.
pozdrawiam