Obudowa do subwofera

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
kozikowski11
-
Kontakt:

Obudowa do subwofera

Post autor: kozikowski11 » 17 lip 2007, 16:10

Witam,
Jestem tu nowy, wiec prosze o wyrozumialosc.
Mam glosnik estradowy niskotonowy:
Max Power 300W,
8 Ohm,
12".
Nie stety, ale tylko takie dane posiadam. Chce zrobic obudowe do tego, mysle, ze BR bedzie najlepsze. Ale jakie wymiary? I z czego? Plyta wiorowa? Grubosc scianki, srednica tunelu, polozenie glosnika, zwrotnica td. Prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 17 lip 2007, 16:38

Witaj ziomal :)
Nawiasem mówiąc dałbym sobie z tym głośnikiem spokój, ale możesz zobaczyć na tej stronce http://mdcs.elektroda.net/ może to ci coś pomoże.

Pozdrawiam z upalnego Gorzowa Wlkp:)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 lip 2007, 16:47

Niestety bez danych to bardzo ciężko coś powiedzieć konkretnego. Jeszcze nie wiadomo czy BR będzie tutaj najlepsza. Ważący jest tutaj współczynnik Qts, którego to nie znamy dla tego głośnika. Tak samo wymiary obudowy jak i tunelu - bez Qts, Vas, fs nie obliczysz obudowy. :( A jeśli chodzi o Twój głośnik to nie zdziwiłbym się, gdyby to była jakaś chińska "klepaczka". Niestety...
Da się wszystkie te dane wyliczyć i wymierzyć w dość prosty sposób, ale nie mam pod ręką teraz tej "instrukcji". Jeden z forumowiczów kiedyś o to już prosił...

Zwykle obudowy wykonuje się z płyty wiórowej MDF. Dla suba polecałbym jak najgrubszą - 2cm lub więcej. Oczywiście wzmocnioną w środku i wytłumioną. Dla BR stosuje się minimum wytłumienia. Dla obudowy zamkniętej najlepiej całą obudowę wypełnić wytłumieniem, by pozostawić tylko minimum dla kosza głośnika.

Co do zwrotnicy to częstotliwość 120Hz jest wystarczająca. Najlepiej zrobić w subie osobny wzmacniacz z filterm atywnym, którego częstotliwość graniczną będziesz mógł sobie dostrajać 60Hz - 250Hz. Wszystko po to by "dostroić" kanał SW do posiadanych obecnie zestawów stereo.

kozikowski11
-
Kontakt:

Re:

Post autor: kozikowski11 » 17 lip 2007, 16:55

No troche mi to pomoglo, ale nie duzo, bo wciaz nawet najmniejszego przyblizenia nie mam co do wymiarow obudowy.

leszek504b
-

Post autor: leszek504b » 18 paź 2007, 20:06

74um4 6iu46 m
Ostatnio zmieniony 20 mar 2019, 18:04 przez leszek504b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 paź 2007, 13:27

Jak ktoś wyżej napisał wejdź na stronkę http://mdcs.elektroda.net/ a znajdziesz tam wszystko co szukasz. Tam znajdziesz programy do obliczania pudła oraz materiały, jeśli tego będzie za mało kiedyś w EdW był opis konstruowania zestawów głośnikowych.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 19 paź 2007, 15:59

Moim zdaniem tworzenie bas-reflexu bez znajomości parametrów TS, jest błędem. Jeśli uda Ci się dostroić obudowę do ustalonej przez Ciebie częstotliwości, to albo masz baaardzo dużo szczęścia, albo duże umiejętności. W tego typu obudowie bardzo mała zmiana któregokolwiek parametru, może rozstroić cały układ. Sprawa jest bardzo złożona i nie sposób tego szybko omówić. Rezultaty jakie uzyskasz będą raczej dalekie od wzorowych. Nie chce Cię zniechęcać, ale dobrze nad tym pomyśl, czy warto budować skrzynkę, która z dużym prawdopodobieństwem nie zagra tak, jak byś chciał.

A może by tak sprzedać ten głośnik, dołożyć troszkę i kupić głośnik "z prawdziwego zdarzenia" z pewnego źródła i z podanymi wszystkimi parametrami? Polecam stronkę http://www.gmpacoustics.boo.pl/?gmp=galeria . Jest tam dużo linków do stron ze sklepami. Na Allegro też coś można znaleźć, ale do podanych tam parametrów podchodź z dystansem. Kilkakrotnie widywałem tam głośniki z Qes 0.1, i efektywności 99dB w cenie kilkudziesięciu złotych i inne tego typu banialuki :wink:

ODPOWIEDZ