Deck Philips N2511 - problem

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
mathieiov
Moderator

Deck Philips N2511 - problem

Post autor: mathieiov » 04 lip 2007, 16:10

Posiadam deck Philipsa model N2511 (taki jak tu).

Problemy:
1. Na wyjściu słuchawkowym jest bardzo głośny przydźwięk, który prawie całkowicie uniemożliwia usłyszenie nagrania.
2. Lewy vu-meter wychyla się w bardzo małym stopniu (tak jakby na leweym kanale był słaby sygnał)

Niestety nie znalazłem schematu ani instrukcji.
Dodam jeszcze, że wymieniłem w nim wszystkie kondensatory elektrolityczne i niewiele to dało.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 04 lip 2007, 16:18

Sprawdź, czy blacha, na której zamocowana jest cała mechanika magnetofonu jest podłączona do masy, ja miałem ten problem w decku Anitech, po podłączeniu tej blachy do masy wszelakie brumy i silnikowe przydźwięki znikły na dobre :D

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 lip 2007, 17:02

Sprawdź także przewód masy do obudowy głowicy uniwersalnej. A VU meter może mieć uszkodzony detektor szczytowy (zwykle 2 diody germanowe) lub jego potencjometr regulacyjny uległ uszkodzeniu.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 05 lip 2007, 11:26

Cały mechanizm jest połączony z masą.
ZbeeGin pisze:Sprawdź także przewód masy do obudowy głowicy uniwersalnej.
Nie ma takiego - obudowa głowicy jest przykręcona do blachy i ma kontakt z masą.
ZbeeGin pisze:A VU meter może mieć uszkodzony detektor szczytowy (zwykle 2 diody germanowe) lub jego potencjometr regulacyjny uległ uszkodzeniu.
Diody sprawdzę a potencjometr jest sprawny, ponieważ wskazówka reaguje na zmianę jego położenia.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 lip 2007, 15:11

mathieiov pisze:Diody sprawdzę a potencjometr jest sprawny, ponieważ wskazówka reaguje na zmianę jego położenia.
To sprawdź również kondensator na wyjściu (za diodami). Może nie podtrzymuje wskazań z powodu utraty pojemności...

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 10 lip 2007, 17:38

ZbeeGin pisze:To sprawdź również kondensator na wyjściu (za diodami).
Jedyne kondensatory w pobliżu to nowe elektrolity.
Diody sprawdzałem - są krzemowe (napięcie ok. 0,6V).

Dołączam zdjęcie:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 lip 2007, 17:47

Czy ten VU meter również podczas zapisu rusza się w bardzo małym stopniu - w stosunku do drugiego kanału?

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 10 lip 2007, 18:48

mathieiov napisałeś, że na wyjściu słuchawkowym jest przydźwięk a czy na wyjściu liniowym też jest?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 10 lip 2007, 20:42

ZbeeGin pisze:Czy ten VU meter również podczas zapisu rusza się w bardzo małym stopniu - w stosunku do drugiego kanału?
Zapisu jeszcze nie testowałem, jutro to sprawdzę.
kris74 pisze:mathieiov napisałeś, że na wyjściu słuchawkowym jest przydźwięk a czy na wyjściu liniowym też jest?
Jest ale o wiele mniejszy.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 12 lip 2007, 15:09

Szukania problemu zacząłbym jednak od zasilacza. Nie wiem jak jest rozwiązany w tym magnetofonie ale są co najwyżej dwa rozwiązania stabilizator monolityczny lub szeregowy zbudowany na tranzystorze bądź tranzystorach, sprawdziłbym dokładnie elektrolity w zasilaniu.
A jeśli zasilacz zrobiony jest na tranzystorach jako stabilizator szeregowy sprawdziłbym napięcia na wejściu i na wyjściu, a co ważne w takim rozwiązaniu stosowana jest dioda zenera więc ją też bym sprawdził.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 12 lip 2007, 16:01

kris74 pisze:Nie wiem jak jest rozwiązany w tym magnetofonie ale są co najwyżej dwa rozwiązania stabilizator monolityczny lub szeregowy zbudowany na tranzystorze bądź tranzystorach, sprawdziłbym dokładnie elektrolity w zasilaniu.
Wszystkie elektrolity wymieniłem na nowe. Zasilacz jest na 2 tranzystorach - BC548 i BD136. Dioda to BZX79.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 13 lip 2007, 8:00

Jeśli wymieniłeś elektrolity na nowe to sprawdziłbym te tranzystory plus dioda zenera, a właściwie to od niej bym zaczął.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 lip 2007, 17:22

Czy kolega mathieiov próbował już tryb zapisu? Jest także prawdopodobne, że przełącznik zapis-odczyt jest uszkodzony. Np. jedna z sekcji nie łączy... Miałem również takie przypadki.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 13 lip 2007, 20:10

Kiedyś miałem polski dwukasetowy deck M 9xxx (nie pamietam już symbolu). Problem był nieco inny lecz i także podobny. Mianowicie przy odtwarzaniu sygnał z jednego kanału był bardzo słaby i wskaźnik UV metra (na diodach LED) też wskazywał słaby sygnał. Usterka ta nie występowała przy nagrywaniu i niekiedy po nagrywaniu chwilowo ustępowała. Jak się okazało to uszkodzony był kondensator foliowy na wejściu wzmacniacza głowicy odczytującej. Miał on pojemność kilkuset pF. Usterkę odkryłem przypadkowo poruszając elementami na płytce decka. Wówczas to jedna z nóżek tego kondensatora "wypadła" z jego foliowej obudowy. Po wymianie kondensatora usterka ustąpiła. Jednak ta usterka nie powodowała przydźwięku sieci, a jedynie bardzo słaby sygnał w jednym kanale przy odtwarzaniu.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2007, 12:37 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 14 lip 2007, 10:50

ZbeeGin pisze:Czy kolega mathieiov próbował już tryb zapisu? Jest także prawdopodobne, że przełącznik zapis-odczyt jest uszkodzony. Np. jedna z sekcji nie łączy... Miałem również takie przypadki.
Tryb zapisu sprawdzony i wygląda na to, że jest w porządku. Przy zapisie lewy vu meter pokazuje poziom minimalnie niższy.
Jeśli wymieniłeś elektrolity na nowe to sprawdziłbym te tranzystory plus dioda zenera, a właściwie to od niej bym zaczął.

Dioda jest sprawna - napięcie przewodzenia wynosi 0,745V. Tranzystor BD136 też.

ODPOWIEDZ