Witam!!
jestem nowy na forum, ale przejżałem cały dział odnośnie układów audio i nie mogę znaleźć odpowiedzi...
mianowicie buduję wzmacniacz audio, do którego chcę dołożyć equalizer, czy jak kto woli - korektor graficzny. nie wiem za bardzo jak go zrobić :/
co do projektowania filtrów to wiem jak to zrobić, Pan Piotr Górecki świetnie przedstawił procedurę projektową w swojej książce "wzmacniacze operacyjne".
Equalizery wzmacniają bądź osłabiają dane pasmo częstotliwości, czyli filtr powinien wzmacniać sygnał ? jeśli tak to ile razy?
i jeśli chcę np. korektor 3-punktowy, to filtry przepuszczą jedynie "swoje" pasmo, a co z resztą częstotliwości?
nie wiem też jak połączyć wyjścia filtów ze sobą... myślę że filtry powinny być niejako "równolegle" połączone? na wyjściu każedgo filtru zastosować potencjometr do regulacji wzmocnienia danej częstotliwości podłączony jedną końcówką do masy, a następnie zsumować sygnały z potencjometrów?
szukałem w Necie informacji na ten temat, ale z miernym skutkiem :/ od dłuższego czasu niedostępne są też atrykuły w dziale "Audio" na stronie EdW, a jestem pewnien że tam bym znalazł odpowiedź na moje pytania, podpatrując konstrukcje Pana Piotra... pomoże mi ktoś?
z góry dziękuję. pozdrawiam.
Zdania rozpoczynamy z dużych liter. marcing
budowa equalizera...
budowa equalizera...
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Artizzz, łącznie zmieniany 1 raz.
dzięki wielkie!! teraz już sobie poradzę
po wykonaniu całości pochwalę się tym na forum, ale to dopiero po maturze....
pozdrawiam
po wykonaniu całości pochwalę się tym na forum, ale to dopiero po maturze....
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Artizzz, łącznie zmieniany 1 raz.