Detektory w odbiornikach radiowych

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
mik3
-

Detektory w odbiornikach radiowych

Post autor: mik3 » 09 gru 2006, 15:47

Witam
Szukam materiałów na referat pt. "Detektory w odbiornikach radiowych" czyli wiadomo: co to jest, do czego służy, rodzaje, parametry, itd.
Wiem ze w necie mozna znalezc duzo na ten temat ale ja szukam materiałów dosc "przystępnych" Chce zaczac od podstaw - od pisanego w miare prostym jezykiem przedstawienia idei dziłania owych detektorow. Musze zreferowac ten temat na lekcjii a moja ocena zalezy od tego ile zrozumie moja nieinteresujaca sie elektronika klasa o profilu elektronicznym :/ Wiec trzeba zaczac od zrozumialych dla kazdego podstaw a potem przejsc do skomplikowanych szczegolow.
Z gory thx za wszelka pomoc

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 09 gru 2006, 23:39

Ja swego czasu zaczynałem (i sięgam dalej) od:

Wacławek R. Zalot G.: Proste odbiorniki radiowe. Nasza księgarnia Warszawa 1988.

Jest to książka z cyklu „Biblioteka Młodego Technika”, moim zdaniem bardzo przystępnie napisana i jeżeli chodzi o podstawy dość aktualna pozycja, mimo że leciwa – poszukaj w bibliotekach. Jeżeli zrozumiesz to co tam jest napisane to możesz szukać dalej w czymś bardziej zaawansowanym np.:

Bogdan T.: Urządzenia radiowe. WSiP, Warszawa 1991.
Masewicz T.: Radioelektronika dla praktyków. WKiŁ, Warszawa 1986.

Czasopisma: Radioelektronik, EP, EdW…

No i NET, przede wszystkim GOOGLE

ODPOWIEDZ