Jak zrobić wzmacniacz symetryczny na tranzystorach MOSFET?

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Jak zrobić wzmacniacz symetryczny na tranzystorach MOSFET?

Post autor: Tranzystor » 05 lis 2006, 10:32

Witam,
na początku chce Was przeprosić za moją nie wiedze. Chciałbym się dowiedzieć jak się robi wzmacniacz symetryczny na tranzystorach MOSFET :?: Jak się wszystko obilcza itd., bo chce samemu zrobić wzmacniacz z, którego byłbym zadowolony. Niestety elektronika analogowa jest dla mnie czarną magią :D Jakby znalazł się ktoś tak miły i mi pomógł, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Błąd w tytule poprawiłem (symetrychny)... Proszę jeszcze poprawić kilka innych błędów. marcing
Ostatnio zmieniony 06 lis 2006, 13:53 przez Tranzystor, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 lis 2006, 11:33

A co rozumiesz przez wzmacniacz symetryczny??
Taki co ma np. dwa wzmacniacze różnicowe na wejściu czy tylko taki co ma stopień wyjściowy z tranzystorów komplementarnych??
Dołączam schemat w pełni symetrycznego wzmacniacza
http://sound.westhost.com/articles/hexfet.htm (komplementarny stopień wyjściowy)
Załączniki
70MOS.gif
(78.67 KiB) Pobrany 11734 razy

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 lis 2006, 15:48

Tak, chodzi o 2 końcówki różnicowe.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 lis 2006, 18:17

A wiesz chociaż jak działa takie proste wzmacniacze??
Czy jednak trzeba wytłumaczyć ??
A morze wiesz chociaż jak działa wzmacniacz na jednym tranzystorze w układzie WE i jak on wzmacnia to napięcie
Załączniki
wzm.01.JPG
idea.jpg

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 lis 2006, 18:26

Na jakiej zasadzie działa wzmacniacz to wiem i w prostej budowie na jednym tranzystorze jeszcze sobie jakoś radze.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 lis 2006, 18:28

A umiesz dobrać wartości elementów do tych dwu wzmacniaczy których schemat zamieściłem.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 lis 2006, 18:30

No raczej nie :/ Mówie z elektroniki analogowej kompletna klapa :D Czasami sam się z siebie śmieje :P

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 lis 2006, 18:42

To powiedz chociaż w jakim układzie pracuje każdy z tych tranzystorów na zamieszczonych schematach

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 lis 2006, 18:45

Wiesz co chyba nic z tego nie kapuje. Może pujde się uczyć do jakiegoś faceta, bo chyba mi nikt nie pomoże.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 lis 2006, 19:28

Najlepiej to zacznij od artykułów na temat wzmacniaczy które były w edw a teraz można poczytaj je tu:
http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... 2poznajemy (Tranzystory dla początkujących)
I jak to przeczytasz i zrozumiesz jak dział układ WE, WK to wtedy możesz pomyśleć nad robieniem jakiegokolwiek wzmacniacza na elementach dyskretnych. W sumie to jest w miarę proste, trzeba na to trochę czasu poświecić żeby, tego wszystkiego się nauczyć, a w szczególności rozumieć intuicyjnie jak działa tranzystor bo gotowe wzory nic tu nie pomogą.
Bo mógłbym zasypać cię wzorami, ale co to da skoro ty ich nie zrozumiesz. I ważniejsza od wzorów jest tu intuicja i rozumienie za co dany tranzystor jest odpowiedzialny w układzie.

A tak ogólnie to tranzystor T1 na schemacie „wzm0.1” pracuje w układzie wspólny emiter(WE) tak samo jak pierwszy na schemacie „idea”.
Wzmocnienie tego tranzystora wynosi Ku=R5*(Ic/26mV)=220V/V.
Gdzie Ic to prad kolektora ustalony przez rezystor R13 i rezystory R6,R4
Tranzystor T2,T3 połączone są w układzie darlingtona i pracują w układzie wtórnika (WK), czyli powtarzają napięcie z kolektora T1 na rezystor R4.
No i tranzystory T4,T5 pracują też jak wtórniki napięci w połączeniu zwanym parą komplementarną. Po prostu tranzystor T4 przepuszcza na wyjście dodatnie połówki sygnału a T5 ujemne połówki sygnału a bardziej dokładnie to rozładowuje kondensator C6 w czasie ujemnej połówki.
Wszystkie kondensatory w tym schemacie odpowiedzialne są też za dolną częstotliwość graniczną wzmacniacza.
Wzmocnienie całego wzmacniacza obciętego pętlą sprzężenia zwrotnego przez R11 i R10, wyznaczone jest przez stosunek właśnie tych dwóch rezystorów R11 i R10 i wynosi Ku=R11/R10=22V/V.
Rezystor R10 wyznacza od razu rezystancje wejściową wzmacniacza.
I warto to zapamięta bo tak jest w każdym wzmacniaczu. Np. w tym pierwszym schemacie z tego posta w tym układzie z dwoma wzmacniaczami różnicowymi
Wzmocnienie całego wzmacniacza wynosi
Ku=R2/R1=33/1=33V/V bo to właśnie te rezystory sa w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Rezystancja wejściowa wynosi 33K.
Pozostałe rezystory odpowiadają z ustalenie odpowiednich punktów prący tranzystorów, dobrane odpowiednio do uzyskania założonych parametrów technicznych.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 06 lis 2006, 18:01

No udało mi sie przeczytać wszystko z tej strony o tych tranzystorach, już co nieco wiem :D Ale widze, że to jeszcze nie starcza, żeby zrobić wzmacniacz.

ODPOWIEDZ