Buczenie we wzmacniaczu............;/

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 10 maja 2006, 21:18

Thor pisze:fajnie wyglada noca jak sie lampki swieca
fotki, fotki, fotki.....pokaż, pokaż, pokaż....
Thor pisze:mam odzielic mostek i filtry od zasilacza od glownej plytki wzmaka i gdzie je dac ?? obok trafa
jak już go patroszysz to zrób tak:
wykonaj małą pcb - na mostek i kond. filtrujące, może i byłoby dobrym pomysłem
przed mostkiem (zaraz na wejściu) wstawić oprawkę bezpiecznika,
taką do druku - no, takie blaszki-trzymaczki. to idzie wydłubać z czegoś...
ale to jak chcesz...

a wejście AC i wyjście DC zrób na złączach (np. takich co się przewód dociska śrubką),
będzie Ci łatwo to rozkładać jakby co, bez lutowania.

Gdzie ten moduł prostownika/zasilacza wstawić? a gdzie Ci wygodnie...

chociaż może nie przy samym trafku...nie pamiętam jak się rozkłada pole wokół toroida,
ale może lepiej nie kusić losu.
tak czy inaczej - połączenia zrób grubym przewodem


hi, aż ciekawe co z tego wyjdzie :roll:

Gonzales
-
Posty: 23
Rejestracja: 03 lis 2005, 12:17
Lokalizacja: wieś

Post autor: Gonzales » 11 maja 2006, 7:32

Thor pisze:...........Arnold_S jak nie masz nic konktetnego do powiedzenia to sie wogóle nie odzywaj............ jak nie masz nic do powiedzenia bo potem sie beda inni ludzie denerwowac ze im przeszkadzasz i nic nie wnosisz do tematu ................... to tak na marginesie .............
Dokładnie. Jak to preczytałem to aż mnie zatkało :shock: :shock: :shock:
A z tym zwarciem wejść sygnałowych do masy to rzeczywiście dobry pomysł. Tylko to zwarcie do masy wykonaj przy wzmacniaczu (nie zasilaczu).

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 11 maja 2006, 9:28

:arrow: Tasza, toroidy mają własnie bardzo małe pole rozproszenia, dużo mniejsze od traf EI itp. :)
To tak dla przypomnienia. :)
acha ............ niestety nie zrobielm jeszce tego ....Sad( bo upychalem to wszystko w tej obudowqie ........ale efekt koncowy jest super.Very HappyVery HappyVery Happy jak zrobie zdjecia to wysle fajnie wyglada noca jak sie lampki swieca...............a co to zasilania to pewnie bedzie to bo transformator jest triodalny od halogenow RazzP mialem akurat taki w domu to uzylem go moze to byl zly pomysl ............. a Tasza mam takie pytanko mam odzielic mostek i filtry od zasilacza od glownej plytki wzmaka i gdzie je dac ?? obok trafa .......?? a czy ma to jakis wplyw na te buczenie .................
Zaraz zaraz... piszesz, że zasilasz wzmacniacz transformatorem 12V od halogenów, tak?

A czy ten wzmacniacz czasem nie wymaga zasilacza symetrycznego ? czyli w naszym przypadku 2x12V~ potrzeba, a Ty masz jedno 12V (czyba, że zrobiłeś aplikację z kondensatorem na wyjściu głośnikowym - czyli można zasilać pojedyńczym napięciem)

Jak zrobiłeś?

P.S. Tasza, zobacz po ile mamy postów ;) Ciekawy zbieg okoliczności. :D
Załączniki
zasilanie pojedyńcze.PNG
zasilanie pojedyńcze.PNG (4.75 KiB) Przejrzano 8904 razy
zasilany symetrycznie.PNG
zasilany symetrycznie.PNG (4.97 KiB) Przejrzano 8904 razy

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 11 maja 2006, 9:59

End pisze:Arrow Tasza, toroidy mają własnie bardzo małe pole rozproszenia, dużo mniejsze od traf EI itp. Smile
To tak dla przypomnienia. Smile
oki, dziękuje.
End pisze:A czy ten wzmacniacz czasem nie wymaga zasilacza symetrycznego ? czyli w naszym przypadku 2x12V~ potrzeba, a Ty masz jedno 12V (czyba, że zrobiłeś aplikację z kondensatorem na wyjściu głośnikowym - czyli można zasilać pojedyńczym napięciem)
yyyyym :shock:

:arrow: http://www.djleeon.prv.pl/Thor/DSCF0004.JPG
policzyłam kondziołki na płytce, ale jakoś mi nie pasuje
chociaż te duże, czarne to wyglądają na separujące głośnik od układu :roll:
ale równie dobrze mogą być blokadą zasilania...

:arrow: Thor
według którego schematu to jest zrobione, hmm ?
szczerze radzę do odpowiedzi wybrać jeden z załączonych przez Enda

tasza
End pisze:Tasza, zobacz po ile mamy postów Wink Ciekawy zbieg okoliczności. Very Happy
8)

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 11 maja 2006, 15:10

Ten 2 schemacik zrobilem bo pierwszy jakos nie chcial dzialac mi na poczatku pewnie cos zle podlaczylem ale nie wazne tamto schemat 2 jak juz mowa............. a zdjecia zrobie dzisiaj wieczorem i dam stronke ...............;]

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 11 maja 2006, 15:15

Thor pisze:Ten 2 schemacik zrobilem bo pierwszy jakos nie chcial dzialac mi na poczatku pewnie cos zle podlaczylem ale nie wazne tamto schemat 2 jak juz mowa............. a zdjecia zrobie dzisiaj wieczorem i dam stronke ...............;]
Czyli ten zasilany pojedyńczym napięciem :) ok.
Ale płytkę trawiłeś od nowa?

Nadal niewiemy czy wzmacniacz buczy ze zwartym wejściem IN do masy... :?
To jest ważne, naprawdę...

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 11 maja 2006, 15:26

ok sprawdze to dzisiaj co bedzie jak tak albo jak nie tego tez nie wiem .............jak bedzie buczec to co mam zle albo co mam dodac aby sie to zniknelo a jak nie bedzie buczec to co bo przedwzmacniacz na pewno nie bo jak juz wspomnialem dzialala ta koncowka juz przez 2 mechy wczesniej i uczalo wiec przedwzmacniacz nic nie ma do tego.......................

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 11 maja 2006, 15:33

Thor, spokojnie....
jak sam widzisz - konstrukcję należy przerobić, więc jest okazja aby to zrobić
lepiej, solidniej, etc, itd.... czasem tak jest, że to co się zrobiło, trzeba....wziuuuuuu
i od nowa - przyzwyczaj się do tego - taki jest los konstruktora....

1-st zasilacz - zrób porządnie
2-nd sprawdź jak się zachowa aktualny układ przy zwartym IN do masy
3-rd jeżeli będą dalej efekty specjalne - zrób płytkę w/g pdf-a. po jednej na kanał.
raz że będzie łatwiej to poustawiać w obudowie, po drugie - jak zrobisz jedną i opanujemy
sytuację - drugą robisz 'w ciemno' ...
i nie martw się na zapas, szkoda Twojej energii
będzie dobrze!

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 11 maja 2006, 16:17

Thor pisze:ok sprawdze to dzisiaj co bedzie jak tak albo jak nie tego tez nie wiem .............jak bedzie buczec to co mam zle albo co mam dodac aby sie to zniknelo a jak nie bedzie buczec to co bo przedwzmacniacz na pewno nie bo jak juz wspomnialem dzialala ta koncowka juz przez 2 mechy wczesniej i uczalo wiec przedwzmacniacz nic nie ma do tego.......................
No właśnie... spokojnie :)

Jeśli będzie buczało przy zwartym IN do masy to znaczy, ze "winowajcą" buczenia jest sam zasilacz.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 12 maja 2006, 10:15

..........hehe a kto tutaj sie denerwuje ciesze sie ze mi to wogóle dziala :PP a tak pozatym to bedzie winowajca zasilacza bardziej niz plytki i reszty ale spr wczoraj nie dalem rady bo maturka z maty i zmeczony bylem i nie dalem rady..:(( mam nadzieje ze dzisiaj znajde czas i to sprawdze.............. a takie pytanko......... dlaczego mam zrobic osobny kanal na osobnej i 2 tak samo co to za roznica................. plytke zrobilem dobrze i wytrawilem a Tasza co do zmieszczenia to watpie bo sie meczylem przez 5 h aby 2 plytki i 2 lampy tam zmiescic bo miejsca tam nie ma a obudwy nowej mi sie nie chce kupowac i na nowo to robic ale wiem co to znaczy ze konstruktor wiele rzeczy od nowa robi :PP juz nie raz tak mialem ale sie zawsze udawalo mi to co chcialem wiec spokojnie cierpliwosc mam w koncu mam teraz wakacje 5 miesiecy i czasu jak marasu :PP

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 12 maja 2006, 12:07

ha, dlaczego proponowałam rozdzielić kanały?
ponieważ łatwiej manewrować dwoma małymi kwadratami niż jednym prostokątem :)
hmm, przynajmniej mi jest łatwiej...

ach, może nieco OT...
:arrow: http://fonar.com.pl/audio/diy/index.htm
pooglądaj sobie jak ludki na Fonarze składają te zabawki
nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to art...
i może coś z własnego podwórka czyli foto-log z pakowania elektroniki OTL-a w obudowę
:arrow: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=130
wiesz co jest fajne? - najpierw sobie wszystko poprzymierzać, poprzykładać,
spróbować wyobrazić co koło czego ma być i jak to połączyć
:arrow: https://elportal.pl/tasza/little_tyger/foto/5833.jpg
no, a tu OTL-ek otwarty do pomiarów:
https://elportal.pl/tasza/little_tyger/foto/a6378.jpg
ten cały stuff zapakowałam w takie w sumie niewielkie pudełko...i wiesz co jest najfajniejsze?
że przydźwięku nie ma, umordowałam się z nim nieziemsko, ale nie buczy...
delikatny szumek od lamp jest, nie ukrywam, ale buczenia nie :)

tasza

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 12 maja 2006, 16:34

ok ale wiekszosc wybuiera metalowe obudowy a ja mam drewniana .............. a to jest roznica ................ przynajmnej jak robilem innego wzmaka i dalem do metalowej to buczenie tez bylo ale takie prawie nieslyszalne............:PP




a co do manewrowania moze i tak ale nie w tym co ja stworzylem :PP bo jak zobaczysz fotki to padniesz jak ja to tam upchalem :PP

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 12 maja 2006, 16:54

Thor pisze:bo jak zobaczysz fotki to padniesz jak ja to tam upchalem
no tego się właśnie najbardziej obawiam :mrgreen:

Thor, odezwę się dopiero w poniedziałek wieczorem, jak coś to maltretuj Endzika :)
sorry Endi...

miłego weekendu wszystkim
pa,
tasza

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 12 maja 2006, 20:34

Prawie sie udalo.....:PP wyciszyc te buczenie ale nadal mi bucza glosniki..:(( ale zrobilem tak jak Tasza mowila ale z jednym wyjatkiem dodalem dlawiki......... czy jakos tak sie to wabi.......... mniej wiecej to wyglada takie okragle z nawinietym drutem o opornosci znikomej :PP i dodalem filtr sieciowy z tej stronki sobie to podgladnolem http://www.eres.alpha.pl/elektronika/re ... cle_id=417


A dodam ze robilem to co mi radziliscie zpiolem in z masa i nie buczalo ......wiec tak jak mowilem bedzie to zasilanie ale mimo to ze dodalem te filtry to i tak to buczy

[ Dodano: 14-05-2006, 14:25 ]
Ok mam juz zdjecia niestety nie ma tych w nocy bo kijowo wyszlu :PP ale mam zdjecia w dzien................ na tej stronce ostatnie zdjecia to wlasnie skonczonego http://www.djleeon.prv.pl/Thor/wzmak.htm

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 15 maja 2006, 2:33

A dodam ze robilem to co mi radziliscie zpiolem in z masa i nie buczalo ......wiec tak jak mowilem bedzie to zasilanie ale mimo to ze dodalem te filtry to i tak to buczy
No i jesteś w błędzie... lepiej zrób tak, aby kable sygnałowe IN były ekranowane i nie były poplątane z kablami z zasilacza.

ODPOWIEDZ