Buczenie we wzmacniaczu............;/

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Buczenie we wzmacniaczu............;/

Post autor: Thor » 09 maja 2006, 11:52

Mam do was pytanie jak wyciszyc buczenie od transformatora pewnie to we wzmacniaczu dokladnie to koncowce mocy bo przedwzmacniacz jest osobno zasilany posiadam TDA2040 niestety mi buczy jak bym chcial posluchac muzyki cicho to slusze te buczenie ale jak glosniej to juz nie slusze muzyka zaglusza ale chce sie pozbyc tego buczenia............. wie ktos jakie filtry zastosowac aby tego buczenia nie bylo.............??

Gonzales
-
Posty: 23
Rejestracja: 03 lis 2005, 12:17
Lokalizacja: wieś

Post autor: Gonzales » 09 maja 2006, 12:54

Może też być, że masz źle poprowadzoną masę. Gdzie masz połączone jej poszczególne punkty (masa zasilacza i masa sygnałowa)?

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 09 maja 2006, 12:59

wszystko w jednym................

[ Dodano: 09-05-2006, 14:00 ]
wszystko w jednym................masa calegu ukladu jest jedna ...............domyslam sie ze ma to bc osobna masa ale jakos dziwnie a dodam ze to jest cale w drewnianej obudowie ale w srodku jest wlozona metalowa scianka odgradzajaca transformatory i podlaczona do masy

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 09 maja 2006, 13:03

pierwsze (naiwne nieco) to maksymalnie zwiększ pojemności filtrujące w zasilaczu...
a jeżeli chodzi o prowadzenie masy - poczytaj co piszą w pliku załączonym przez Enda
do postu na Forum EP (załączniki widzą tylko zarejestrowane osoby...)
:arrow: http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?p=63931#63931

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 09 maja 2006, 13:13

Oj Tasza wielkie dzieki................juz zabieram sie za czytanie...;]

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 09 maja 2006, 13:20

...Ale o co konkretnie chodzi w tamtej poradzie z "jednostronnym połączeniem ekranu" kabla sygnałowego?
Rozumiem, że mówimy o zwykłym kabelku sygnałowym używanym w sprzęcie domowym(sygnał i oplot).

Od kiedy to dwa urządzenia będą współpracować połączone jednym kabelkiem(precyzując: tylko jedną żyłą, sygnałową, bez połączenia mas urządzeń)?
Czyli to jest to samo, co np. nie wsunięcie do końca wtyku RCA(wtedy łączy się tylko sygnały bez masy) - czy takie coś zagra normalnie? Każdy wie, że nie.
:D

To tak, jakby twierdzić, że wystarczy przyłączyć jeden kabelek z akumulatora do żarówki, aby zaświeciła. :mrgreen:

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 09 maja 2006, 14:12

Od kiedy to dwa urządzenia będą współpracować połączone jednym kabelkiem(precyzując: tylko jedną żyłą, sygnałową, bez połączenia mas urządzeń)?
Czyli to jest to samo, co np. nie wsunięcie do końca wtyku RCA(wtedy łączy się tylko sygnały bez masy) - czy takie coś zagra normalnie? Każdy wie, że nie.
Very Happy

To tak, jakby twierdzić, że wystarczy przyłączyć jeden kabelek z akumulatora do żarówki, aby zaświeciła. Mr. Green
no nie wytrzymam :evil:
ej, daruj sobie takie komentarze, dobrze? naprawdę...przecież to aż przykro jest czytać... :?
przeczytałeś to co było w załączniku? przeczytałeś cały wątek?
walczyłeś kiedyś z zapętlonymi masami w których się ciągle coś indukowało?

konkretnie to chodzi o to co na obrazku w załączniku
Załączniki
masa.gif
(3.33 KiB) Pobrany 13188 razy

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 09 maja 2006, 17:23

Tasza wiem o co biega z tym ekranem ale musze powiedziec ze mase podlaczylem zgodnie z tym co bylo w zalaczniku niestety nadal to samo............... mase dobrze podlaczona mialem juz..........tylko 1 czy 2 kabelki zmienilem ale efektu to nie poprawilo...:(( wiesz co mozna jeszce zrobic ..........

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 09 maja 2006, 20:59

co można jeszcze?
hmm, zrób eksperyment - rozdziel przedwzmacniacz i końcówkę mocy
wejścia wzm.mocy zewrzyj do masy (czyli lewe końcówki pojemności międzystopniowych)
i zobaczymy co buczy...a może to przedwzmacniacz coś broi?

Thor, wrzuć jakieś fotki tego cudaka i schemat z wartościami elementów, co?

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 09 maja 2006, 21:05

heehe wiesz Tasza widzialas to podlo :PP drewniane te z dziorami :P a przedwzmacniacz nie buczy bo na lampach jest i dziala poprawnie tylko koncowka mocy buczy................ ale jutro obadam co sie dzieje na bank to kocowka bo jak nie mialem przedwzmaka to tez buczalo tak samo....................

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 09 maja 2006, 21:10

Podany był odnośnik do konkretnej wypowiedzi(po co akurat do tej, a nie do początku tematu?).
Nie każdy może, i nie każdy chce się tylko po to rejestrować, aby zobaczyć załączniki.

Wyciągnąłem na światło dzienne nieścisłość(jaką jest wyeksponowanie zdania "odłączyć ekran z jednej strony").
Wielu początkujących miałoby z tym problemy(jakby zaczęli wszędzie ślepo "małpować" taką poradę).
A to forum chyba miało być "przyjazne", co?
W ramach tej "przyjazności" należy wyciągać takie zdania, i rozwiewać wszelkie wątpliwości, narysować taki ładny obrazek:
Obrazek
...i wszystko będzie jasne. Ale szkoda, że ja takie rzeczy wypisuję i zwracam uwagę na takie "drobnostki"(to chyba rola moderatorów?).


No i oczywiście dla zasady musi być zadyma/wielkie HALO, conajmniej jakbym kogoś :twisted: bestialsko :evil: skrzywdził...

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 09 maja 2006, 21:22

:arrow: Thor

aaaaa? Dzieło "Thor" :idea: no rzeczywiście widziałam, zakręcona troszkę jestem, sorki

:arrow: http://home.eunet.cz/rysanek/pdf/tda2040.pdf

tam są rysunki pcb... dla kilku konfiguracji kostki
może płytkę drukowaną zrób tak jak zalecają (czy raczej - proponują)
także w kontekście szerokości ścieżek, niektóre z tych Twoich chudziutkie strasznie :idea:

a przede wszystkim oddziel płytkę z Graetzem i kondziołkami filtra od pcb wzm.
(jednym okiem zerkam tu: http://www.djleeon.prv.pl/Thor/DSCF0004.JPG )

Kapitan_Rzbik
-
Posty: 97
Rejestracja: 20 gru 2005, 10:52

Post autor: Kapitan_Rzbik » 09 maja 2006, 22:26

Arnold_S. pisze:...Ale o co konkretnie chodzi w tamtej poradzie z "jednostronnym połączeniem ekranu" kabla sygnałowego?
Rozumiem, że mówimy o zwykłym kabelku sygnałowym używanym w sprzęcie domowym(sygnał i oplot).
Arnoldzie_S musisz dostrzec różnice pomiedzy masą a ekranem.
Kabel moze posiadac przewod sygnalowy, mase i ekran.




___________________

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 10 maja 2006, 9:08

Off - wykasuję...

Do Arnold_S

Chłopaczku daruj sobie swoje nic nie wnoszące do tematu wypowiedzi, jak jesteś niedoinformowany to poczytaj najpierw trochę ze zrozumieniem, a dopiero później rzucaj się...

Wojtek -sorry za linka do innego forum - to nie reklama, to droga dla Pana Arnolda S

Np. zarejestruj się na http://www.csk.pl/~bialobrodzki/phpBB2/index.php
zobaczymy ile tam będziesz miał do powiedzenia, tam siedzą w większości sami fachowcy którzy żywcem by Cię zjedli za prezentowaną przez Ciebie chamówkę i niedoinformowanie...
Może tam wykażesz się swoją precyzją w wypowiedziach?
Mogę też na PW podac Ci kilka innych linków do innych forów - tylko daj znać.

To wszystko.
tasza pisze:co można jeszcze?
hmm, zrób eksperyment - rozdziel przedwzmacniacz i końcówkę mocy
wejścia wzm.mocy zewrzyj do masy (czyli lewe końcówki pojemności międzystopniowych)
i zobaczymy co buczy...a może to przedwzmacniacz coś broi?

Thor, wrzuć jakieś fotki tego cudaka i schemat z wartościami elementów, co?
Do kolegi Thor:

Sprawdź to o czym pisała Tasza, zewrzyj IN koncówki mocy do masy i zobacz czy nadal buczy.
Wtedy będzie jasne czy czasami nie jest to wina "biednego" zasilacza.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2006, 22:14 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 18 gru 2005, 22:25
Lokalizacja: rybnik

Post autor: Thor » 10 maja 2006, 20:51

acha ............ niestety nie zrobielm jeszce tego ....:(( bo upychalem to wszystko w tej obudowqie ........ale efekt koncowy jest super.:D:D:D jak zrobie zdjecia to wysle fajnie wyglada noca jak sie lampki swieca...............a co to zasilania to pewnie bedzie to bo transformator jest triodalny od halogenow :PP mialem akurat taki w domu to uzylem go moze to byl zly pomysl ............. a Tasza mam takie pytanko mam odzielic mostek i filtry od zasilacza od glownej plytki wzmaka i gdzie je dac ?? obok trafa .......?? a czy ma to jakis wplyw na te buczenie .................



nie chce tu nic mowic ale musze sie zgodzic z End i Tasza ...........Arnold_S jak nie masz nic konktetnego do powiedzenia to sie wogóle nie odzywaj............ jak nie masz nic do powiedzenia bo potem sie beda inni ludzie denerwowac ze im przeszkadzasz i nic nie wnosisz do tematu ................... to tak na marginesie .............

ODPOWIEDZ