Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
-
Kontakt:
autor: Sebastian RCS » 28 cze 2005, 23:35
Poprzez ten króciutki mój pościk chciałbym zachęcić początkujących do wykonania powiedzmy pierwszego swojego układu. To akurat był mój pierwszy

Mowa oczywiście o projekcie wzmacniacza ze strony:
http://elektronika.priv.pl/schem003.html
Zacznę tak, układzik prosty do wykonania. Wzór płytki drukowanej [ścieżki] wystarczy wydrukować z pliku :
http://elektronika.priv.pl/zip/schem003_ckt.zip .
Elementy dostępne w każdym sklepie z elektroniką.
Jeżeli, ktoś nie posiada zasilacza, to również jest prosty do wykonania.
Czy zachęciłem kogoś z początkujących. Jest już późno, jeżeli zechcecie to się bardziej rozpiszę za dnia

.
-
pawel1
- -
WItam, wykonalem ten wzmacniacz i wyglada na to ze dziala. Narazie nie mam odpowiedniego zasilacza i zasililem go takim malym zasilacz 12V 500mA i mam taki problem: wzmacniacz przesterowuje sie. Powiem jeszce ze chcialme go uzywac jak wzmacniacz do gitary, wiec dodalem ten przedwzmacniacz na ukladzie ne5432(
http://www.zpcir.ict.pwr.wroc.pl/~jarek ... index.html - tylko 1 polowke, 1 kanal).Czyli podlaczam gitara->przedwzmacniacz-> wzmacniacz na tda2030. Probowalem na 2 rozmych glosnikach Tonsil 10W 15ohm, na kolumnie unitry 6ohm i zawsze gdy wzmocnienie przedwzmacniacza jest male gra czysto(cicho ale czysto). Gdy jest troche wieksze koncowkka zaczyna sie przesterowywac (i dalej cicho ale to jusz napewno zasilanie). Moje pytanie brzmi czy jest to wina tego marnego zasilania?? Lepszy zasilacz(25V i jakies 15W) bede mial za niedlugo. Czy powinienem przejmowac sie tym czy nie i cierpliwie czekac az bede mial zasilacz?? Czyli czy prog od ktorego koncowka na tda sie przesterowuje zalezy od zasilania?? Z gory dzieki:)
-
Wojtek
- Moderator
-
Kontakt:
Zerknij na charakterystyki tego wzmacniacza
http://us.st.com/stonline/books/pdf/docs/1458.pdf rys.2 oprócz tego dałeś głośnik 15Ω zamiast zalecanego 4 czy 8Ω. 12V to minimalne zasilanie tego wzmacniacza. Użyj właściwego zasilacza i głośnika.
-
pawel1
- -
Uzylem takich substytotow bo to mialem akurat pod reka. Nie chcialem czekac z tydzien zeby zobaczyc czy dziala:) W tym wzmacniaczu moc wyj. zalezy wlasnie prawie wylacznie od glosnika i zasialania wiec jak uzyje odpowiednich wszystko powinno byc oka. Ale zanim to wszystko bede mial(wiadomo - male miasteeczko:) ) chcialbym sie utwierdzic w przekonaniu ze to przesterowywanie jest przez nieodpowienie zasilanie(nie dosc ze minimalne to jescze malej mocy). Pozatym zasilanie "minimalne" to chyba nie oznacza "niewlasciwe" ?
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
-
Kontakt:
autor: Sebastian RCS » 03 sie 2005, 12:05
Minimalne? Mówisz o tym napięciu 12V?
Ja ten wzmacniacz zasilałem napięciem nawet i 9V i wszystko grało jak trzeba

.
-
pawel1
- -
No mowie ze 12 to min bo tak pisze w nocie tego tda a 9V to czad musial byc

Pewnie mocy(glosnosci) dozej to nie mialo. A mozna widziec jaki glosnik do tego zastosowales(impedancja, rozmiar)???
Wlasciwie to i u mnie gra jak trzeba, tyle ze cicho nawet na kolumnie unitry co ma 6,5ohma. A glosniej jak sie bierze to sie przesterowuje. Tak sie zastanawiam czy przyczyna tego nie moze czasem byc niedopasowanie impedancji koncowki i tego przedwzmacniacza co go tam umiescilem(ze 3 posty wyzej)?
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
-
Kontakt:
autor: Sebastian RCS » 03 sie 2005, 13:52
Powiem szczerze, że ja nie odróżniam dźwięku wydobywanego się z głośnika o impedancji 4R, czy 8R

A ten wzmacniacz, to pod różne podłączałem głośniki i głośniczki. Ale strasznie szumiał, jak podkręcałem potencjometrem głośność. Lecz to nie było wynikiem przeyłożonego napięcia, gdyż dawniej ten wzmacniacz zasilałem z 18 woltów i było to samo, tak samo również brzmiało.
Ja bym się nie doszukiwał problemu odnośnie napięcia zasilania.
-
end
- Administrator
Aby ten wzmacniacz dał z siebie wszystko co może dać, proponuję zasilić go napięciem ( po wyprostowaniu) 2x16...17V--
Obciążyć imp. 4R lub 8R
Transformator toroidalny o mocy 50W
Powiem szczerze, że ja nie odróżniam dźwięku wydobywanego się z głośnika o impedancji 4R, czy 8R
A kto odróżnia?
To tylko impdeancja głośnika.

-
pawel1
- -
Aby ten wzmacniacz dał z siebie wszystko co może dać, proponuję zasilić go napięciem ( po wyprostowaniu) 2x16...17V--
Obciążyć imp. 4R lub 8R
Transformator toroidalny o mocy 50W
No pewnie tak tylko to nie jest uklad o zasilaniu symetrycznym tylko pojedynczym wiec chyba najlepiej bedzie dac jakies 25-30V
A kto odróżnia?
To tylko impdeancja głośnika.

Tak tylko impedancja ale od tej impedancji ma chyba zalezec moc wyjsciowa tego wzmaka wiec moze byc slychac roznice(np w glosnosci), ale co ja sie tam znam.
-
end
- Administrator
Tak tylko impedancja ale od tej impedancji ma chyba zalezec moc wyjsciowa tego wzmaka wiec moze byc slychac roznice(np w glosnosci), ale co ja sie tam znam.
Masz zupełną rację

ale myślałem o czym innym, luzik

Co do pojedyśczego napięcia zasilania, to też nie wiedziałem, po prostu przeglądnąłem note aplikacyjna układu i dlatego tak zasugerowałem

Pozdr.
-
Wojtek
- Moderator
-
Kontakt:
Jeszcze raz proponuję przeglądnąć notę a szczególnie to co najczęściej jest omijane szerokim łukiem

czyli charakterystyki, są tam charakterystyki zależności mocy od napięcia zasilania i od impedancji głośnika, a problem opisywany w temacie może być również spowodowany zastosowanym przedwzmacniaczem.
-
end
- Administrator
Wojtek pisze:Jeszcze raz proponuję przeglądnąć notę a szczególnie to co najczęściej jest omijane szerokim łukiem

czyli charakterystyki, są tam charakterystyki zależności mocy od napięcia zasilania i od impedancji głośnika, a problem opisywany w temacie może być również spowodowany zastosowanym przedwzmacniaczem.
No już właśnie przeczytałem
Szkoda, bo kondensator na wyj. a to dodatkowe zniekształcenia

Jeśli chodzi o przedwzmacniacz to może też tak być.
Najlepiej niech kolega zrobi jakieś pomiary układu zasilania.
-
Ertew
- Użytkownik
-
Kontakt:
Witaj pawel1 - 4 posty i wszystkie w jednym temacie.
-
musikduck1
- -
prawdopodobnie za duzy sygnal wychodzi z przedwzmacniacza.. i stad masz przester na koncowce. normalnie powinno byc wyjscie z preamp-a max o poziomie "line" co jest chyba 1,2V max, po czym moc "krecisz" TYLKO koncowka mocy..