Jak wybrac dobre kolumny?zna sie ktos na tym?

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Jamamto
-

Jak wybrac dobre kolumny?zna sie ktos na tym?

Post autor: Jamamto » 07 sty 2013, 16:37

Witam chce kupic kolumny ale nie znam sie wogole maja sluzyc jako naglosnienie na osiemnastce na dworze musze sie zmiescic w 400zl moze ktos doradzic bo niw wiem o co chodzi w mocy i tych ohmah
http://allegro.pl/kolumna-hi-fi-ravelan ... 33300.html

http://allegro.pl/hit-rewelacyjne-kolum ... 30230.html

http://allegro.pl/dobry-wybor-kolumny-e ... 50743.html

http://allegro.pl/subwofer-hw-s-15-wzma ... 29367.html

moze cos zaproponujecie?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 08 sty 2013, 20:47

Po pierwsze to dobrze jakbyś powiedział czym chcesz to "napędzać", bo raczej nie telefonem. A po drugie jest to ważne właśnie dla tych omów. Jeśli "te omy" będą zgadzały się ze sprzętem jaki posiadasz i z impedancją kolumn to będzie tak zwane dopasowanie energetyczne i sprzęt osiągnie najlepszą skuteczność. Inne kombinacje są raczej odradzane, bo to kompletna strata.
Nie jestem ekspertem w dziedzinie akustyki, ale mogę Tobie powiedzieć, że sprzęt z pierwszego linku to totalny kicz, gdzie cenę to chyba stanowią głównie wbudowane (ciekawe po co) niebieskie LED-y.
W drugim linku ciut lepiej to wygląda. Do zastanowienia jest co w takiej małej obudowie robią tyle głośników z aż dwoma bass-refleksami. Ponadto są to głośniki Voice Kraft, może to tylko moja subiektywna opinia, ale są naprawdę nie do polecania, chyba że ktoś lubi sobie postawić głośnik do ozdoby, aby robił wrażenie i ładnie wyglądał.
W trzecim linku z wyglądu prezentują się "dobrze". Osobiście nie wierzę takim kolumną. Znów jakaś firma typu "no-name". Oprócz mniejszego "woofera" to niczym się nie różni i pewnie tak naprawdę nie osiągają tych 200W nawet przy dobrych wiatrach. Głośniki zastosowane to też pewnie jakieś firmy, co jeśli ją do średniej półki zaliczyć to pewnie by ją zaczynała od dołu.
Czwarty link to znów jakiś kicz plus jakiś wzmacniacz ze światełkami i innymi nikomu niepotrzebnymi bajerami z mocą 2x20W co dokładają go do kolumn o pseudo 190W, to chyba mówi samo za siebie jakie są te kolumny. Chcą zbić pieniądze na naiwnych ludziach (nikogo tutaj nie chciałem obrazić).

Do nagłaśniania w plenerze potrzeba naprawdę dobrego sprzętu, bo to nie w wyciszonym pokoju, gdzie wszystko odbija się od ścian, i taki sprzęt robi się, albo samemu to znaczy wzmacniacz plus kolumny z głośnikami dobrej firmy, może nawet typu STX (chociaż też słyszałem odmienne opinie), albo kupuje za niebotyczne kwoty.

Wracając jeszcze do początku to musisz brać pod uwagę impedancję kolumn oraz moc rzeczywistą muzyczną RMS, a nie jakieś 600W mocy maksymalnej co tak podskreślają i co może podczas przepalenia osiągną.

Szczerze to nie wiem co polecić Tobie, nie jestem w tym zorientowany zbytnio. Lepiej poszukaj coś "klasycznego" i używanego, ale za to sprawdzonego typu LDM, Elestra.

Niech w tej dziedzinie wypowie się lepiej ktoś bardziej obeznany i ewentualnie sprostuje mnie.

janeczqu
-

Post autor: janeczqu » 09 sty 2013, 1:33

Czytam takie teksty i zastanawiam się kto w dzisiejszych czasach jest "elektronikiem". Porażka.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 09 sty 2013, 6:23

Artyliusz pisze:Jeśli "te omy" będą zgadzały się ze sprzętem jaki posiadasz i z impedancją kolumn to będzie tak zwane dopasowanie energetyczne i sprzęt osiągnie najlepszą skuteczność.
:shock: :shock: :shock: W technice małej częstotliwości? Proszę nie odpowiadać, to było pytanie retoryczne.
Artyliusz pisze:Inne kombinacje są raczej odradzane, bo to kompletna strata.
A czemu niby? Komentarz jak wyżej.
Artyliusz pisze:Nie jestem ekspertem
Powyższymi stwierdzeniami doskonale to udowodniłeś, pozostałymi również. Reszty nie chce mi się nawet komentować.

ODPOWIEDZ