Sterowanie głośnikiem w układzie mierzącym czas z uC

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
entrick
-

Sterowanie głośnikiem w układzie mierzącym czas z uC

Post autor: entrick » 19 gru 2012, 20:41

Witam,

chcę zrobić zegar do biegów na orientację, tzn. duży wyświetlacz pokazujący czas od rozpoczęcia biegów oraz głośnik, który będzie sygnalizował upływ każdej minuty poprzez odegranie charakterystycznego "Tu-tut"(czy czegokolwiek w tym rodzaju :) )

W związku z tym mam parę pytań:
- Czy efekt różnych tonów na głośniku uzyskam programowo poprzez podpięcie DAC(odpowiednio sterowanego przez mikrokontroler oczywiście, np. podawanie po kolei kolejnych wartości na pin tworząc coś na kształt sinusoidy) do głośnika przez wzmacniacz?

Jeśli nie, to w jaki sposób można by go osiągnąć?

- Potrzebowałbym takiego zegara, tylko znacznie większego(aby dało się odczytać czas co najmniej z odległości paru metrów). Znalazłem jedynie wielkie matrycowe wyświetlacze przemysłowe, kosztujące zawrotne sumy. Wie ktoś może, gdzie da znaleźć się coś takiego taniej?

Z góry dzięki za pomoc

gomarko
-

Post autor: gomarko » 19 gru 2012, 21:30

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 20 gru 2012, 16:36

Można zrobić wyświetlacz na wzór tego kitu: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2222.pdf .
Czy efekt różnych tonów na głośniku uzyskam programowo poprzez podpięcie DAC(odpowiednio sterowanego przez mikrokontroler oczywiście, np. podawanie po kolei kolejnych wartości na pin tworząc coś na kształt sinusoidy) do głośnika przez wzmacniacz?
Tak, jest to jeden ze sposobów, można też zastosować jakiś układ z rodziny ISD (np. ISD 1730).

entrick
-

Post autor: entrick » 21 gru 2012, 14:58

Dzięki wielkie za pomoc! Ten kit AVT2222 to naprawdę super sprawa, dzięki za podsunięcie tego rozwiązania. ISD faktycznie może bardzo ułatwić sprawę z dźwiękiem.

ODPOWIEDZ