Unitra Tosca 303->pytania, pomoc.

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Unitra Tosca 303->pytania, pomoc.

Post autor: Damian89 » 12 paź 2012, 6:29

Witam jak w temacie, jestem posiadaczem amplitunera Tosca 303, amplituner trochę przeleżał na strychu, jest sprawny, radio już jest przestrojone na obecny zakres. Do amplitunera mam podłączony zestaw głośników ZG15C11 (kolejne znalezisko na strychu), przy włączaniu amplitunera jest nie przyjemny stuk w głośnikach, chciałem zamontować układ opóźniania załączania głośników ale w domu mam układ miękkiego startu transformatora (Ten ) czy można go podłączyć do TS 90/16? Zniweluje mi stuki w głośnikach, czy jest to blednę rozumowanie? Jeszcze pozostaje kwesta kondensator Elwy który jest w Tosce, jak należy połączyć dwa elektrolity którymi chciałem zastąpić Elwe, (Kondensatory ) jak również widać ich wyprowadzenia są krótkie czy aby je wydłużyć i połączyć z płytką mogę użyć srebrzanki czy czegoś innego?
Wszystkie porady mile widziane.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ghazi
-
Posty: 85
Rejestracja: 01 lut 2008, 0:51
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: ghazi » 12 paź 2012, 22:22

1. W tym sprzęcie jest transformator tzw. EI, a softstart stosujesz do toroidów, żeby prąd ich rozruchu nie wysadzał bezpiecznika w sprzęcie / mieszkaniu. Nie ma to związku ze stukiem w głośnikach. Można zrobić / kupić układy opóźnionego załączania głośników.

2. Możesz kondensator filtrujący wymienić, ale pytanie: po co? Słychać przester na większych poziomach głośności? No ale skoro chcesz zrobić samą sztukę dla sztuki, to oryginalnie siedział tam 4700uF/40V i to powinno wystarczyć w zupełności, oczywiście możesz dać na 50V. Powinieneś znaleźć taki kondesator z dłuższymi "nogami", oczywiście zabezpieczyć je koszulką termokurczliwą tam gdzie wystają i git

P.S. Piszesz "kondensator Elwy", czyli mamy sobie zgadnąć o jaki kondensator chodzi :> ? Miło jest załączać schemat lub zdjęcie sprzętu. Ale ok, zgaduję, że chodzi o filtr w zasilaczu.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 13 paź 2012, 19:45

Dobrze rozumiem, do tego zmierzałem czy tylko stosuje się soft start do toroidow czy i do takich transformatorów.
Co do kondensatora, chodził o ten zaraz za mostkiem prostowniczym czyli 2x4700uF/40V, jak połączyć dwa kondensatory i zastąpić ten. Gdzie dostać w takim wypadku kondensatory z dłuższymi nóżkami?
Jaki opóźniacz głośników zastosować? Cos z oferty AVT czy z innych sklepów, pewnie i tak nie ma różnicy, przecież każdy działa tak samo :)
W załącznikach, foto i schemat.
Załączniki
Tosca AWS 303 amplituner.zip
Schemat
(153.61 KiB) Pobrany 870 razy
91_1280735078.jpg
Zdjęcie

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 13 paź 2012, 19:52

Stare kondensatory mają większą rezystancję wewnętrzną od nowoczesnych.
Jeśli w układzie prąd ładowania kondensatora był ograniczony rezystancją wewnętrzną kondensatora i bezpiecznika, to po wymianie na na nowy mogą się spalić bezpieczniki.

Softstart pewnie bardziej zaszkodzi niż pomoże.
Bawiłem się z amplitunerem Zodiak. Przy powolnym zwiększaniu napięcia zasilania, aż do momentu osiągnięcia pewnego napięcia zasilania, na wyjściu głośnikowym pojawia się pełne napięcie z kondensatora. Po osiągnięciu jakiegoś napięcia zasilania wzmacniacz działa normalnie i na wyjściu coś koło zera.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 13 paź 2012, 20:18

Czyli nie ruszać kondensatora? A co z przesterowaniem przy głośniejszym słuchaniu?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 13 paź 2012, 20:37

Kondensator trzeba wymienić jak utracił pojemność, tylko nie warto szukać jakiś 'super low ers'.
A jak bezpieczniki wywalą to będziesz wiedział gdzie szukać.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 13 paź 2012, 20:57

A może kolega coś na temat opóźniaczy załączania głośników się wypowie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 13 paź 2012, 22:28

Niestety wiem o co chodzi, ale jeszcze nic z tym problemem nie zrobiłem.

Mam zamiar na przekaźniku przełączać obciążenie wzmacniacza:
Wzmacniacz jest podłączony do rezystora, pewnie dam coś koło 10 om / 5 W, po załączeniu przekaźnika wzmacniacz zasila głośniki zamiast rezystorów.

Druga opcja to budowa wzmacniacza na jakimś TDA który umie się włączyć bez stukania.
Nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie moc 1W jest dobrze słyszalna, a 2x 5W w zupełności wystarczy do słuchania radia kilkanaście metrów dalej.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 14 paź 2012, 10:45

Chodzi mi o coś takiego LINK rozumiem ze stuki zniweluje taki układ, jednak nie bardzo wiem na jakie napięcie zamówić "Zestaw wystepuję w wersji z zasilaniem do 48V oraz z napięciem zasilania powyżej 48V"

marek1846
-
Posty: 29
Rejestracja: 29 kwie 2012, 10:55
Lokalizacja: Białystok

Post autor: marek1846 » 14 paź 2012, 11:14

[quote="Damian89"]Chodzi mi o coś takiego [URL=http://allegro.pl/a-112-uklad-zabezpiec ... 98831.html]LINK[/URL] rozumiem ze stuki zniweluje taki układ, jednak nie bardzo wiem na jakie napięcie zamówić "Zestaw wystepuję w wersji z zasilaniem do 48V oraz z napięciem zasilania powyżej 48V"[/quote]
Stuki powodowane są stanami nieustalonymi, powstają podczas włączania i wyłączania, dlatego konieczny jest układ opóźnionego dołączania głośników i natychmiastowego odłączania ich po wyłączeniu. To na jakie napięcie zależy od tego jakim napięciem zasilany jest wzmacniacz. Wystarczy zmierzyć.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 14 paź 2012, 12:02

Schemat zasilacza
Moze ktoś pomoże
schemat
a tu widok bezpieczników
bezpieczniki
schemat jest dla mnie dość nie czytelny, wada wzroku. Nie idzie go nawet wyostrzyć ani powiększyć.

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 14 paź 2012, 12:31

Nie tłumacz się wadą wzroku, bo dość czytelnie widać, że masz zasilanie końcówki +-27V

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 14 paź 2012, 16:36

Dziękuje za pomoc, mógłby kolega jeszcze wskazać na jakich punktach jest.
Wydaje mi się ze kolega jest złośliwy czy po prostu jest moim okulista

Awatar użytkownika
ghazi
-
Posty: 85
Rejestracja: 01 lut 2008, 0:51
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: ghazi » 14 paź 2012, 19:18

Damian89 pisze:Schemat zasilacza
Moze ktoś pomoże
schemat
a tu widok bezpieczników
bezpieczniki
schemat jest dla mnie dość nie czytelny, wada wzroku. Nie idzie go nawet wyostrzyć ani powiększyć.
No ale w czym potrzebujesz pomocy? Skoro kondensator filtrujący jest na 40 V no to nie ma siły, żeby gdzieś występowało wyższe napięcie (przynajmniej w praktyce). A jak chcesz wiedzieć dokładnie jakie jest napięcie zasilania, to mierzysz na tym kondensatorze... Jeśli masz się gdzieś podłączyć z zasilaniem tego opóźnionego załączania, to właśnie tam.

Focia bezpieczników bardzo ładna, w jakim celu? :P

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 14 paź 2012, 20:16

Aj co do tych bezpieczników to gdzie są kolki lutownicze to chciałem stad pociągnąć napięcie do tego opóźniacza.

ODPOWIEDZ