CFD-V77S - Wmontowanie line in do boomboxa
CFD-V77S - Wmontowanie line in do boomboxa
Chciałem się zapytać czy możliwe jest wmontowanie line in do Sony CFD-V77S , mam obecnie pewien pomysł aby podpiąć się kabekami z gniazdem mini jack do przedwzmacniacza magnetofonu, lecz czy wtedy będę musiał dawać play na magnetofonie aby usłyszeć dźwięk ?
Przedwzmacniacz trzeba usunąć z toru sygnałowego, najlepiej odłączyć jego wyjście od przełącznika cd/radni/magnetofon i w jego miejsce podłączyć 'line-in'.
Nie zgłębiałem budowy tego radia, ale w większości takich urządzeń masz dwa wyłączniki:
- przełącznik funkcyjny
- dodatkowy wyłącznik w mechaniźmie magnetofonu
Musisz coś zrobić z którymś z powyższych wyłączników, może dodasz dodatkowy albo wymyślisz coś innego.
W każdym przypadku, po odcięciu przedwzmacniacza magnetofonu od wzmacniacza, wypadało by odłączyć silnik, żeby ktoś nie pomyślał że ma sprawny magnetofon, a tutaj brak dźwięku.
P.S. ten krążek pod radiem to pewnie talerz dysku twardego. Ile GB (MB) ma ten krążek?
Nie zgłębiałem budowy tego radia, ale w większości takich urządzeń masz dwa wyłączniki:
- przełącznik funkcyjny
- dodatkowy wyłącznik w mechaniźmie magnetofonu
Musisz coś zrobić z którymś z powyższych wyłączników, może dodasz dodatkowy albo wymyślisz coś innego.
W każdym przypadku, po odcięciu przedwzmacniacza magnetofonu od wzmacniacza, wypadało by odłączyć silnik, żeby ktoś nie pomyślał że ma sprawny magnetofon, a tutaj brak dźwięku.
P.S. ten krążek pod radiem to pewnie talerz dysku twardego. Ile GB (MB) ma ten krążek?
Sygnał podaj na przełącznik źródła sygnału, dokładniej pod wejście CD. Natomiast jako gniazdo tego dodatkowego sygnału zastosuj gniazdo mały Jack w wersji stereofonicznej z przełączanymi stykami. Wówczas to gniazdo możesz tak podłączyć do przełącznika sygnału odtwarzacza, że włożenie wtyku do dodatkowego gniazda sygnału odłączy sygnał z odtwarzacza CD i sygnał ten będzie pobierany z tego dodatkowego gniazda. Wyjęcie wtyku z gniazda ponownie przełączy odtwarzacz CD do przełącznika źródeł sygnału odtwarzacza.
Czyli rozumiem że chcesz abym do przedwzmacniacza magnetofonu podpiął line in usuwając przełącznik funkcyjny ? Chyba coś nie zrozumiałem
tutaj jest cała instrukcja serwisowa link http://elektrotanya.com/sony_cfd-v77s_v ... nload.html
(pod obrazkiem jest
This file is downloadable free of charge from the site: Get Manual
(You are not logged in, only 2 downloads per day possible for you.)
jak klikniesz w Get Manual to ściągniesz
Masz dobre oko to talerz z dysku 80 GB, niestety była na nim moja praca magisterka 90% którą to straciłem z dyskiem (po prostu poleciały dymy) na 3 tygodnie przed ostatnim terminem oddani pracy (takiego odlotu dostałem że w tydzień napisałem całą odnowa i wyróżnienie dostałem
)
(pod obrazkiem jest
This file is downloadable free of charge from the site: Get Manual
(You are not logged in, only 2 downloads per day possible for you.)
jak klikniesz w Get Manual to ściągniesz
Masz dobre oko to talerz z dysku 80 GB, niestety była na nim moja praca magisterka 90% którą to straciłem z dyskiem (po prostu poleciały dymy) na 3 tygodnie przed ostatnim terminem oddani pracy (takiego odlotu dostałem że w tydzień napisałem całą odnowa i wyróżnienie dostałem
Nic nie trzeba usuwać. Gniazdo wpinasz w szereg z sygnałem lewego i prawego kanału. Gniazdo zawiera już podwójny przełącznik, który jest przełączany włożeniem wtyku. Wtedy oryginalne źródło sygnału jest przez to gniazdo odłączane, a sygnał jest pobierany z włożonego w gniazdo wtyku. Spójrz na przykładowy rysunek takiego gniazda, łatwiej będzie zrozumieć.
- Załączniki
-
- Układ styków gniazda mały Jack.
- maly_jack.jpg (7.44 KiB) Przejrzano 19827 razy
Jak mam podłączyć gniazdo mini jack , bo ogólnie zwariowałem i nie rozumiem zasady działania jego , co mam podłączyć do boomboxa.
Foto 1 Są tutaj punkty które się zwierają gdy gniazdo jest puste.
Foto 2 Jak widzimy pin L nie ma zwarcia z L1 , a R nie ma zwarcia z R1 , i nie rozumiem które piny mam podłączyć do boomboxa tak aby w nim był odcinany dźwięk po podłączeniu jakiegoś źródła zewnętrznego np.mp3, pc.
Foto 1 Są tutaj punkty które się zwierają gdy gniazdo jest puste.
Foto 2 Jak widzimy pin L nie ma zwarcia z L1 , a R nie ma zwarcia z R1 , i nie rozumiem które piny mam podłączyć do boomboxa tak aby w nim był odcinany dźwięk po podłączeniu jakiegoś źródła zewnętrznego np.mp3, pc.
Na P1, L1 podajesz sygnał z cd, radia, ...
L i P to wyjście sygnału na wzmacniacz.
Oczywiście musisz też podłączyć masę, najlepiej do masy idącej blisko sygnałów L/P.
Zasada działania jest prosta: wyjście sygnału masz na stykach sprężystych, dodatkowo dociskanych sprężynkami.
Gdy wsadzisz wtyczkę, sprężynki L i P zbierają sygnał z wtyczki gdyż tylko z nią mają kontakt.
Gdy wyjmiesz wtyczkę, te sprężynki opierają się na blaszkach L1 P1, które dostarczają sygnał.
P.S.1 Oznaczenia L i P zamieniłeś miejscami.
P.S.2 zainwestuj w nowe gniazdo. Takie bez przykrywki szybko się rozsypie.
L i P to wyjście sygnału na wzmacniacz.
Oczywiście musisz też podłączyć masę, najlepiej do masy idącej blisko sygnałów L/P.
Zasada działania jest prosta: wyjście sygnału masz na stykach sprężystych, dodatkowo dociskanych sprężynkami.
Gdy wsadzisz wtyczkę, sprężynki L i P zbierają sygnał z wtyczki gdyż tylko z nią mają kontakt.
Gdy wyjmiesz wtyczkę, te sprężynki opierają się na blaszkach L1 P1, które dostarczają sygnał.
P.S.1 Oznaczenia L i P zamieniłeś miejscami.
P.S.2 zainwestuj w nowe gniazdo. Takie bez przykrywki szybko się rozsypie.