Subwoofer

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Miskofff
-

Subwoofer

Post autor: Miskofff » 11 lip 2012, 14:36

Witam, zmontowałem subwoofer na NE7294. Jest tam także zasilacz własnej konstrukcji (wszystko działa dobrze) ale po 2 tygodniach skapnąłem się, że na subwoofer z amfitunera idą też wysokie tony. I pomyślałem, że domontuje tam filtr a-140 , ale nie wiem jak go podłączyć. Możecie mi pomóc?

Dziękuję za wszystkie sugestie.

http://imageshack.us/photo/my-images/37/1051474.jpg/ link do schematu

Awatar użytkownika
HSWG
-
Kontakt:

Post autor: HSWG » 11 gru 2012, 7:54

Sygnał liniowy stereofoniczny m.cz., najczęściej z gniazd cinch podłączasz do wejść Line-R i Line-L, jeśli masz w sprzęcie audio wyjście liniowe na subwoofer, to podłączasz je do wejścia A. Trzecia opcja to podłączenie wyjść głośników ze sprzętu audio do wejść Glosnik-L i Glosnik-R. Wyjście filtra out podłączasz do wejścia wzmacniacza subwoofera.

pola102
-

Post autor: pola102 » 15 sty 2013, 19:48

dodatkowy głośnik w systemach stereo lub w wielokanałowych, najczęściej w zestawach kina domowego, służący do odtwarzania dźwięków o bardzo małych częstotliwościach (w granicach 20-250 Hz). Stosowanie subwoofera podyktowane jest względami ekonomicznymi (efektywne odtwarzanie drgań wymaga głośników o bardzo dużej średnicy membrany i dużych mocy wzmacniacza) i uzasadnione właściwościami słuchu (w zakresie bardzo małych częstotliwości słyszenie kierunkowe jest ograniczone).

W systemie stereo sygnał jest przesyłany do subwoofera przez filtr dolnoprzepustowy, którego zadaniem jest wydzielenie składowych niskoczęstotliwościowych wspólnych dla obu kanałów. W systemie wielokanałowym (np. Dźwięk wielokanałowy) istnieje specjalny, osobny kanał niskich częstotliwości LFE, oznaczony jako ".1", w którym zapisywany jest dźwięk przeznaczony wyłącznie dla subwoofera. Zaletą takiego rozwiązania jest unikanie nadmiarowego przetwarzania i przesyłania składowych małej częstotliwości, które są wspólne dla wszystkich kanałów.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, 0:42 przez pola102, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 sty 2013, 20:30

Czy mi się tylko wydaje, czy naprawdę ostatnim czasy mamy inwazję bootów :twisted:

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 15 sty 2013, 21:03

Nie tylko Ty masz takie wrażenie. Coś jest na rzeczy, albo to jakiś dzieciak się nudzi.

clarry79
-

Post autor: clarry79 » 18 lip 2013, 12:45

Ja od pewnego czasu zastanawiam się nad subooferem w samochodzie. Tylko nie wiem jaki najlepiej kupić...

ODPOWIEDZ