Radmor 5412 blok B5

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Radmor 5412 blok B5

Post autor: minik97 » 17 paź 2011, 19:21

Witam serdecznie :) jestem posiadaczem radmora 5412. od niedawna przestał mi działać tzn.jak włączam go w głośnikach "buczy". Myślałem ze spaliły się bloki B6 więc kupiłem i wymieniłem i nic dalej to samo. Sprawdziłem też wszystkie tranzystory na radiatorze też są dobre. I moje pytanie jest takie co jeszcze może być nie tak że w głośniku "buczy"

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 16 sie 2006, 17:36
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Post autor: kris74 » 17 paź 2011, 20:22

Po pierwsze w jednym głośniku buczy? Czy w obu ? I po drugie czy jak buczy to słychać dźwięk ?

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 17 paź 2011, 20:49

Dodam pytanie - buczy przy minimalnym ustawieniu głośnići?

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 17 paź 2011, 20:52

1. buczy tylko w jednym głośniku bo mam podłączone do jednego kanału 1 głośnik( i jak coś to próbowałem przepinać miedzy kanałem A a kanałem B i jest to samo tez buczy)
2. Jak buczy to nie słychać dźwięku który podaje na wzmacniacz.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, 8:24 przez minik97, łącznie zmieniany 1 raz.

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 17 paź 2011, 20:53

buczy na min i max zawsze tak samo

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 17 paź 2011, 21:06

Oba zasilania zasilające końcówki mocy są poprawne?

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 18 paź 2011, 12:35

Nie wiem ale nie sprawdzałem wiem ze ma byś 18v i 42v ale nie wiem jak to sprawdzić.
i jeszcze jedno, na jednym kanale ( jak wsadziłem nowe bloki B6) to te oporniki 5w 0,47 ohm spaliły sie (2) i nie wiem czemu na drugim kanale nic sie nie stało?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 18 paź 2011, 16:36

minik97 pisze:Nie wiem ale nie sprawdzałem wiem ze ma byś 18v i 42v ale nie wiem jak to sprawdzić.
i jeszcze jedno, na jednym kanale ( jak wsadziłem nowe bloki B6) to te oporniki 5w 0,47 ohm spaliły sie (2) i nie wiem czemu na drugim kanale nic sie nie stało?
Za przeproszeniem. Z takim podejściem do naprawy tego Radka to narobisz więcej szkód niż napraw. Zanieś go do kogoś z kto wie jak przeprowadzić naprawę tego sprzętu, bo za chwilę się dowiemy, że już nic nie działa.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 18 paź 2011, 17:22

Zapraszam :))) a tak na poważnie - radmory sa "dość" delikatne - jeden niewłaściwy ruch i płonie :twisted: oddaj go komuś albo sprzedaj. zrób fotki (ładne fotki) to może coś pomożemy. i idź do sklepu i kup miltimetr chociaż bo inaczej to się nie da...

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 18 paź 2011, 17:39

Witam. multimetr mam a nawet 2. ale w tym temacie nie chodzi kto ma multimetr tylko o naprawę radmora

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 18 paź 2011, 18:56

Tylko ze samo posiadanie sprzętu nie oznacza naprawę.Druga sprawa możemy cie tylko naprowadzić, podpowiedzieć bo nikt nie wie co tam masz w środku.Wykonaj podstawowe pomiary i wtedy możemy ci coś podpowiedzieć.

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 18 paź 2011, 19:01

Pomierzę wszystko tylko powiedzcie co i jak :)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 18 paź 2011, 20:26

minik97 pisze:Pomierzę wszystko tylko powiedzcie co i jak :)
Jedna próbówka do masy, i drugą mierzymy ze schematem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1ea5d.html

minik97
-
Posty: 75
Rejestracja: 10 mar 2011, 22:12
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA

Post autor: minik97 » 21 paź 2011, 18:49

Witam. Wszystko pomierzone wszystko z napięciem jest ok. To coś innego musi być zepsute tylko co ?

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 22 paź 2011, 3:33

primo, sprawdzasz wszystko przy wyciągniętych końcówach mocy, są na modułach więc nie ma problemu. Secundo, oscyloskop, multimetr nie wystarczy. Sprawdzasz pod obciążeniem, np. żarówki (2x24V 20W) zasilacz, czy aby nie masz za dużych tętnień, elka po tylu latach z elwy pewnie suche jak pieprz są. Po drugie uruchamiasz końcówy pojedyńczo. Jeżeli poleciały ci rezystory to pewnie 2n3055 też, jak również sterujące BC211 i BC313. Kolejna rzecz, jak już wspominał kolega haterkmp radmor jest dosyć "delikatny" trzeba sprawdzić wszystkie elementy w końcówie, najlepiej uruchamiać ją na sucho, nie podpinać końcówki do zasilania bezpośrednio tylko zamiast bezpieczników zamontować rezystory 47ohm, albo żarówki. Podstawy przy uruchamianiu wzmacniaczy się kłaniają. Po za tym proszę w poscie z 2011-10-17, 21:52 poprawić błędy, bo inaczej cały temat poleci do kosza.

ODPOWIEDZ