Zwrotnica

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Zwrotnica

Post autor: Dawid2379 » 24 lut 2011, 22:32

Mam pytanko odnosnie zwrotnicy kolega porosil mnie o zbudowanie takiej, jestem zielony wiec mam motywacje aby sie czegos nauczyc ALE jak juz siedze i szukam tak informacji widze ze nie jest to do konca takie proste jezeli chcemy zbudowac dobra czy bardzo dobra zwrotnice, czy rzeczywiscie trzeba dokonywac tych wszystkich pomiarow, nasluciwac, dobierac elementy zeby tak wyszlo?? A jezeli chodzi o taka sredniej klasy aby ten dzwiek byl lepszy w jakims zauwazalnym stopniu jest jakis nieskomplikowany szybszy sposób? Szczerze kilka elementow ale dopasowac je to dosc skomplikowane?

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 24 lut 2011, 22:48

Jeśli nie masz doświadczenia, taniej i prościej będzie po prostu kupić gotową w sklepie.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 24 lut 2011, 23:39

Jest też taki fajny programik Speaker Workshop. Robisz nim pomiary charakterystyk głośników i program na tej podstawie oblicza i tworzy schemat zwrotnicy. Do pomiarów oczywiście jest potrzebna odpowiednia przystawka (JIG) z mikrofonem, na szczęście bardzo łatwa do zrobienia.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 25 lut 2011, 14:20

Co do kupna zwrotnicy, wlasnie czytalem arykul osoby ktora zajmuje sie tym z tego co widac profesjonalnie i twierdzi ze jesli jest cos do wszystkiego to jest do niczego moze ewentualnie poprawic jakosc dzwieku minimalnie, ponieważ przy budowie takiego ukladu nalezy uwzglednic kilka waznych aspektów nie tylko to co jest podane na glosniku mamy tylko dwie wartosci, dlatego potrzebna sa pewne pomiary, mysle ze ma racje budujac układ trzeba nawet pewne wartosi elementow dobierac metoda prob i bledow i nasluchu dzwieku, to tez teoria... chce sie zabrac za budowe nie wiem o jakich wartosciach pisal konkretnie ten Pan, wiec jesli ktos budowal taki układ moze podpowie o jakie wartosci(te najwazniejsze) tu chodzi wtedy bede mogł podjac kolejne kroki, potrzebna jest mi zwrotnica ktora zmieni jakosc dzwieku na zdowalajaca nie musi to byc nie wiadomo jaka... moze jakis artukul na temat zbudowania zwrotnicy, bede wdzieczny za pomoc w ktorej bede mogl cokolwiek zaczac:) Zobacze tez ten program ciekaw jestem na ile dokladnie potrafi obliczyc wartosci elementow potrzebnych do zwrotnicy

[ Dodano: 2011-02-25, 14:23 ]
Wlasnie czy producent nie udostepnia charakterystyk konkretnych glosnikow, dlaczego nalezy wykonywac pomiary samemu?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 25 lut 2011, 14:49

Z reguły producent podaje parametry i charakterystykę głośnika. Możesz posłużyć się parametrami głośnika (Qms, Qts, Vas, Sd, i inne) oraz obudowy (objętość, typ, parametry bass reflex jeśli jest), i pominąć pomiary, wykonując tylko obliczenia ch-ki. Niestety co innego obliczenia, a co innego rzeczywistość, gdzie pewien wpływ na ostateczny mają jeszcze inne czynniki.
Tu masz trochę informacji na te tematy audio:
http://www.diyaudio.eu/content.php/19-a ... 327fc81fab
Oraz o programie SW i pomiarach i projektowaniu zwrotnic:
http://www.diyaudio.eu/content.php/49-S ... shop-cz.-I

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 25 lut 2011, 14:54

a na ile procent program ktory podales zaprojektuje mi układ ktory przyniesie pożądany efekt??

[ Dodano: 2011-02-25, 14:56 ]
http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm jak moze zerknij tu czy moge skorzystac z tej tabelki bedzie mialo to jakikolwiek sens?

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 25 lut 2011, 15:25

Dawid2379 pisze:[...]potrzebna jest mi zwrotnica ktora zmieni jakosc dzwieku[...]
Wiesz, co tak naprawdę robi ta zwrotnica?

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 25 lut 2011, 16:24

jestem zielony ale wiem ze rozdziela czestotiwosci na odpowiednie glosniki ktore dobrze radza sobie z nimi, co sie wiąże z poprawa jakosci, mi zalezy na wysko i niskotonowym
mam taki schemat wiec musze zdobyc jeszcze tylko charakterystyki dla glosnikow tak, aby to obliczyc
robie to dla kogos wiec chce jaks tam w miare dobry efekt
Załączniki
sb.asp.jpg

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 25 lut 2011, 17:16

To też (tylko określenie poprawa jakości brzmi dziwnie), ale ważne jest też, by nie zniszczyć głośnika wysokotonowego (i, jeśli jest, średniotonowego). Podłączenie go bezpośrednio niemal natychmiast by zniszczyło jego membranę od niskich częstotliwości. Zwrotnica po prostu obcina sygnał (to, jak dokładnie zależy od jej klasy i dokładności dobrania) spoza pasma. Dużo na ten temat było w archiwalnych numerach EdW. Poszukaj.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 25 lut 2011, 20:00

bezsens nie bede sie bral za to nie majac podstaw z tematyki audio, zreszta mam czas, mam kilka pytan, banalnych dla Was, mozecie sie smiac:)
- jak to jest, (mniej wiecej)->wzmacniacz wysyla sygnaly o zmiennej czestotliwosci co powoduje ruch membramy ktora odbija czastki powietrza powoduje drgania w nim, tworzy dzwiek.... jak to jest jak podglaszamy dzwiek - co sie zmienia? wieksze natezenie pradu? zmienia sie czestotliwosc a co z napieciem? Sa wogole jakies stale?

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 25 lut 2011, 21:34

Gdy podgłaśniasz, zwiększasz napięcie, a tym samym prąd, membrana bardziej się wychyla (ma większe drgania) i zwiększa się tym samym ciśnienie akustyczne.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 25 lut 2011, 23:05

a od czego zalezy czestotliwosc, czemu jest tak rozna?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 lut 2011, 8:27

Dawid2379 pisze:a od czego zalezy czestotliwosc, czemu jest tak rozna?
od ucha ludzkiego.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 26 lut 2011, 12:08

Nie rozumie, sygnal idacy ze wzmacniacza ma jakas czestotliwosc, wydaje mi sie ze jest jakas granica kiedy membrama glosnika zaczyna drgac i wytwarzac dzwiek, jest tez jakas granica kiedy to gdy czestotliwosc jest zbyt duza to glosnik powinien z nia sobie nie radzic?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 lut 2011, 13:16

Dawid2379 pisze:Nie rozumie, sygnal idacy ze wzmacniacza ma jakas czestotliwosc,
Sygnał idący do głośnika ma przebieg; czyli: amplitudę i kształt, a nie tylko częstotliwość. Sygnały akustyczne to sygnały złożone z wielu przebiegów o różnych częstotliwościach i różnych amplitudach. Takie takie dodać, odjąć, pomnożyć jedno z drugim. Pisanie tu o jednej częstotliwości znacznie to upraszcza.
Dawid2379 pisze:wydaje mi sie ze jest jakas granica kiedy membrama glosnika zaczyna drgac i wytwarzac dzwiek
Jest i to są w sumie dwie. Minimalna moc dostarczona do głośnika jest określona, by chciało mu się pokonać sumę wszystkich przeszkód mechanicznych: opór materiału resora dolnego, opór materiału resora górnego, waga membrany, pojemność obudowy gdzie jest głośnik, pojemność układu membrana-resor-nabiegunnik-cewka (jak głośnik niewentylowany).
Dawid2379 pisze: jest tez jakas granica kiedy to gdy czestotliwosc jest zbyt duza to glosnik powinien z nia sobie nie radzic?
Graniczna częstotliwość jaką może przenieść głośnik też jest określona i też zależy od tego co napisałem wyżej. Każdy głośnik ma taką charakterystykę wyznaczoną: response curve (częstotliwość vs ciśnienie akustyczne). Jak przypatrzysz się jednej z nich to zauważysz spadki i zafalowania.
http://www.stx.pl/gdn-14-100-8-scx.html
Częstotliwość graniczna jakiej nie może już wytworzyć głośnik by było to słyszalne/odczuwalne jest w miejscu gdzie taka krzywa spada o więcej niż 3dB. Tu jest to w okolicach 40Hz. Te zafalowania powodują tylko zmianę brzmienia, bo jedno jest osłabiane, drugie wzmacniane. I zwrotnice jak i głośniki liczy się tak, by się tych zafalowań jak najwięcej pozbyć. Po prostu w miejscu gdzie jeden głośnik "nie może" wchodzi drugi.

I od razu co by pytania nie było. Tak, można do głośnika dostarczyć przebieg o częstotliwości np. 10Hz i membrana się będzie ruszać (będzie widać), ale w żaden sposób tego nie usłyszysz (bo nie możesz), ani nie poczujesz (co możesz!), bo taka częstotliwość jest poza zakresem działania głośnika. No chyba, że sam zrobisz sobie gigantofon o średnicy membrany 5 metrów. To wtedy coś poczujesz.

ODPOWIEDZ