Wyłączający się discman. Budowa stacjonarnego cd-playera.

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
BigPablo
-
Kontakt:

Wyłączający się discman. Budowa stacjonarnego cd-playera.

Post autor: BigPablo » 12 paź 2010, 22:10

Witam.
Przeglądałem google i znalazłem kilka tematów podobnych do mojego ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi. Otóż buduję sobie prosty odtwarzacz płyt na podstawie discmana i wszystko ładnie wzmacniacz i reszta urządzenia działa ale discman po naciśnięciu przycisku Play(włączanie) zaczyna kręcić płytą i wyświetla ile jest piosenek ale po chwili gaśnie jakby odłączono zasilanie. Zasilam go z zasilacza na LM317. Po uruchomieniu i w trakcie działania napięcie spada niezauważalnie czasami wogóle a czasami o 0.01V. Czasami na wyświetlaczu pojawi się ilość i czas piosenek a potem się wyłączy a czasami nawet do tego momentu nie dochodzi. Czym mogłoby to być spowodowane. Discman jest marki Thomson.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 12 paź 2010, 22:34

Jeśli na bateriach/akumulatorach działał prawidłowo, to podłącz do niego akumulatory typu R6 i do nich dodaj układ ładowania.

Możliwe też, że masz za długie przewody zasilające i występuje na nich niezauważalny spadek napięcia. Jeśli nie chcesz akumulatorów, to dodaj porządny zestaw kondensatorów (na początek np. 10 000 uF) bardzo blisko styków baterii.

Zakładam przy tym, że podłączyłeś zasilacz zamiast baterii. Jeśli jest taka możliwość, to popróbuj z podłączeniem się do gniazda zasilacza (lub odwrotnie).
Mój discman śmiga przy napięciu od 2V do 5V w miejscu zasilania z 2 paluszków.
Nie radzi sobie natomiast na zewnętrznym (fabrycznym) zasilaczu jeśli nie ma baterii/akumulatorów (nawet rozładowanych).

BigPablo
-
Kontakt:

Post autor: BigPablo » 13 paź 2010, 17:12

Próbowałem już zasilania i zasilaczem i bateriami a po twojej poradzie spróbowałem i akumulatory i zasilacz. Ale nadal się wyłącza. Czy może to być spowodowane ASP? mruga taki komunikat w prawym górnym rogu wyświetlacza. Jeśli tak to jak to można wyłączyć nie używając klawiatury, nie mam do niej dostępu.

ODPOWIEDZ