Wzmacniacz audio

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 11 sty 2013, 12:03

Zgadza sie, jest filtrowane. Mozna nawet samemu taki filtr zaprojektowac i zrobic.
Takze stanowcze twierdzenie ze zasilacz do laptopa sie nie nadaje to gloszenie jakisch herezji..
chętnie posłucham jak brzmi taki wzmacniacz o mocy kilkudziesięciu watów zasilany z zasilacza impulsowego :mrgreen:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 11 sty 2013, 14:34

Ja zasilałem wzmacniacz słuchawkowy bezpośrednio z zasilacza impulsowego od drukarki. I jakoś żadnych negatywnych skutków nie uświadczyłem.

swirus2007
-

Post autor: swirus2007 » 10 mar 2013, 22:49

dawno mnie nie było, plany sie pozmieniały troche i jest teraz 2x TDA7294 trafo mam 2x 20VAC 50W z Unitry Eltry R8040 i do takiego normalnego domowego odsłuchu powiem wystarcza,

miałem okazje podpiac tego wzmaka pod zasilacz impulsowy +- 22V i powiem ze efekt odsłuchowy w tym samym pomieszczeniu i tych samych głosnikach jak na moje, mojego ojca i kolegi ucho lepszy, idealnie czysty dziwek, zero jakich kolwiek przydzwiekow sieciowych, ogolnie nie wiem czemu niektorzy nie lubia zasilaczy impulsowych ale o ile miał bym miejsce w obudowie unitry to bym tam taki zasilacz wsadził...

olah157
-

Re:

Post autor: olah157 » 03 sie 2013, 17:16

Przecież zasilacz impulsowy stabilizuje z wysoką klasą, a nie stabilizowane napięcie powoduje napięcie pulsacyjne 6Vp i zależne od wartości elektrolitycznego kondensatora zasilającego. Takie chińskie komputerowe zasilacze są lekkie i na ebay z wysyłką kosztują 12 dolarów sztuka, ale czasem dostawa do Polski jest o wiele droższa lub niemożliwa i trzeba to sprawdzić.

Podałem przykład dobrego filtru zasilania, dławiki można nawinąć na przeciętym pierścieniu ferrytowego rdzenia toroidalnego. Z takiego wyjściowego filtru zasilania Co krótko i prądowo zasila się tranzystory stopnia mocy.

Nie lubią zasilaczy impulsowych -myślę że takie rzeczy pracują na eksploatacji kondensatorów elektrolitycznych, które się zużywają i w ogóle to się jakoś zużywa, bo wiele lat używając zasilacz do laptopa to padł i niema mocy aby wysterować laptop.
Załączniki
power i.GIF
(2.41 KiB) Pobrany 4227 razy

ODPOWIEDZ