Witam.
Konkretnie chodzi o pojemność w szeregu z sygnałem audio, pomiędzy kolejnymi stopniami przedwzmacniacza. Na schemacie jest 1uF, natomiast w moim sprzęcie jest 10uF. Jako, że wymieniam wszystkie kondensatory lepiej dać 10uF, czy zgodnie ze schematem 1uF?
Unitra Aida AWS103 - różnice względem schematu.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Tam są stosowane elektrolity - MKP może się nie zmieścić. Nie wpadajmy w paranoję - wystarczą lepsze elektrolity np JAMICON TK. Czasem można tanio kupić Nichicon...
Ale ważniejsze - jak już robisz remont - wymień wszystkie tranzystory w przedwzmacniaczu na współczesne - będą dużo mniejsze szumy. Tylko najpierw wszystkie nowe tranzystory sparuj pod względem takiego samego wzmocnienia. Tzn kup 2x więcej - wszystkie pomierz i wybierz te zbliżone wartością.
Ale ważniejsze - jak już robisz remont - wymień wszystkie tranzystory w przedwzmacniaczu na współczesne - będą dużo mniejsze szumy. Tylko najpierw wszystkie nowe tranzystory sparuj pod względem takiego samego wzmocnienia. Tzn kup 2x więcej - wszystkie pomierz i wybierz te zbliżone wartością.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Tranzystory już wymieniłem na BC550C, oczywiście dobrane parami. Wartości elementów w końcówce mocy zmieniłem na takie ze schematu aplikacji z noty katalogowej GML-026. Zwiększyłem pojemność w głównym zasilaczu. Występuje jednak trzask w głośnikach przy załączaniu np. lampki zasilanej transformatorem, podłączonej do tego samego gniazdka. Da radę to wyeliminować?
Ten elektrolit zostawiłem 10uF. W torze audio w przedwzmacniaczu mam elektrolity TEAPO i Sinecon. Za każdym razem po wymianie oryginalnych na takie odczuwam zmianę in plus.
Teraz pytanie. Mój miernik nie ma funkcji pomiaru hfe (tranzystory mi podobierał pan w sklepie). Czy można to zmierzyć jakoś w inny sposób?
Ten elektrolit zostawiłem 10uF. W torze audio w przedwzmacniaczu mam elektrolity TEAPO i Sinecon. Za każdym razem po wymianie oryginalnych na takie odczuwam zmianę in plus.
Teraz pytanie. Mój miernik nie ma funkcji pomiaru hfe (tranzystory mi podobierał pan w sklepie). Czy można to zmierzyć jakoś w inny sposób?
Problem w tym że parametr hFE nie jest stały.
Musisz zmierzyć go dla wielu prądów bazy (podstawowy warunek). Warto też pomierzyć to z napięciem między kolektorem a emiterem - wtedy dowiesz się kiedy mniej więcej dojdzie do przesterowania (tranzystor będzie nasycony).
Parametr hFE wyznacza się:
hFE=Ic/Ib
Gdzie:
Ic to prąd kolektora.
Ib to prąd bazy.
To w najprostszym wypadku.
Przy okazji porównaj wyniki pomiaru z notą katalogową.
Musisz zmierzyć go dla wielu prądów bazy (podstawowy warunek). Warto też pomierzyć to z napięciem między kolektorem a emiterem - wtedy dowiesz się kiedy mniej więcej dojdzie do przesterowania (tranzystor będzie nasycony).
Parametr hFE wyznacza się:
hFE=Ic/Ib
Gdzie:
Ic to prąd kolektora.
Ib to prąd bazy.
To w najprostszym wypadku.
Przy okazji porównaj wyniki pomiaru z notą katalogową.