Wskaźnik wysterowania LM3915.

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
LED
-
Kontakt:

Wskaźnik wysterowania LM3915.

Post autor: LED » 09 paź 2011, 10:25

Witam

Jeżeli zły dział to prosił bym bardzo moderatorów o przeniesienie.
Jestem początkującym "hobby-elektronikiem" więc proszę o wyrozumiałość.

Zamierzam zbudować sobie wskaźnik wysterowania na układzie LM3915 a dokładniej wykorzystać schemat z tej strony http://www.edw.com.pl/pdf/k01/02_08.pdf . I mam pytanie dotyczące tego układu jaki maksymalnie duży prąd może pobierać dioda LED? Czy jest jakaś metoda/sposób żeby powiększyć Imax? Np: jakieś przekaźniki czy coś w ten deseń. [doszły mnie słuchy że jakoś tranzystorem można to powiększyć].
Fajnie by było gdyby przez powiększenie Imax diod uzyskać efekt 0/1.

I takie pytanie trochę poza tematem: ten układzik z w/w schematu mogę podłączyć bez obaw pod wyjście dźwięku z np: PC/ radia [ wyjście słuchawkowe]?

Bardzo proszę o odpowiedź?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Michał N.

P.S. Układ będzie wykorzystywany przeważnie jako linijka świetlna.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 09 paź 2011, 11:49

Witam
Ciebie interesuje układ ze strony 13. Nie rozumiem dlaczego chcesz zwiększać prąd diody ? W pdf'ie który podałeś masz napisane 1-30mA, co dla LED które użył autor oznacza "śmierć kliniczną " już po krótkim czasie użytkowania przy tych 30mA. Poprawnie zmontowany układ można podłączyć pod
LED pisze: np: PC/ radia [ wyjście słuchawkowe]?

LED
-
Kontakt:

Post autor: LED » 09 paź 2011, 13:07

Tak chodzi o wskaźnik wysterowania str 13.
No własnie pytam dlatego że zamierzam użyć po 3 diody Led 5mm na każdy stopień w sumie 30 Led 5mm na cały układ a to już trochę prądu jest.
I tak jeszcze sobie myślałem że jak bym tam dołożył jakiś układ tranzystor lub coś innego[ własnie dlatego pytam bo nie wiem co] uzyskał bym pełen efekt 0/1 [wł/wył dioda].

Bardzo dziękuje za szybka odpowiedź.
Pozdrawiam Michał N.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 16 paź 2011, 23:00

Najprościej zasilać tranzystor z układu, a diody przez tranzystor. W zasadzie wszystkie najpotrzebniejsze dane masz w nocie katalogowej.

ODPOWIEDZ