Kolejny wzmacniacz (LM3886)

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
leszek504b@wp.p
-

Kolejny wzmacniacz (LM3886)

Post autor: leszek504b@wp.p » 21 cze 2011, 20:21

Witam,
Jakiś czas temu postanowiłem zbudować jakiś wzmacniacz. Miałem do dyspozycji transformator od amplitunera Denon o mocy 270 VA i napięciu 4x20V. Pomyślałem, że do takiego napięcia będzie dobry wzmacniacz na tranzystorach N-MOSFET opisany w EdW8/2005 z tym, że z zastosowaniem mocniejszych mosfetów. Miał to być wzmacniacz stereo. Jednak "wpadł" mi w ręce kolejny transformator i plany się zmieniły. Nie wiem czy dobrze zrobiłem czy nie, ale ja w tej chwili nie bardzo jestem z tego zadowolony. w każdym razie był to transformator o mocy ok. 200 VA i napięciu 2x30V. Postanowiłem wykorzystać i ten transformator i zbudować do niego wzmacniacz stereo na kostkach LM3886, natomiast wzmacniacz na mosfetach wykorzystać do "zasilania" subwoofera.
Tak więc ostateczna wersja jest taka, że jest wzmacniacz stereo z dwóch kostek LM3886 z prostym przedwzmacniaczem opisanym w EdW7/2007 i 8 kondensatorami 4700uF/50V - nie zaszkodzi :P (wychodzi ok. 2x60-70W) i wzmacniacz na mosfetach do subwoofera z prostym filtrem opisanym w EdW9/2000 i 4 kondensatorami 10000uf/63V (narazie są 2) (tutaj mocy nie bylem w stanie określić, ale wg opisu wychodzi, że z tranzystorami IRFP250 i przy obciążeniu 4 Ohm powinno być nawet 200W. Czy tak będzie? Nie wiem. Mam nadzieję, że będzie min. 150W. Problemem będzie pewnie wielkość radiatorów. Wydaje mi się, że te radiatory które wykorzystałem będą za małe.
Jako obudowę. postanowiłem wykorzystać obudowę z uszkodzonego amplitunera DENON (z tego amplitunera pochodzi też jeden transformator). Do tego wszystkiego dorzucam również wnętrzności z tunera TEAC. Po prostu wyjąłem części z obudowy i wrzuciłem do tego DENONA. Również wyświetlacz zamontowałem w odpowiednim miejscu (niestety jeden segment jednej cyfry nie świeci, chyba źle przylutowałem wyświetlacz, bo musiałem go przylutować na przzewodach) oraz przyciski wykorzystałem z obudowy DENONA. No i do tego wszystkiego dołożyłem sterownik. Tylko, że z jeśli chodzi o ten sterownik to nie jestem pewien, czy dobrze to wszystko zrobiłem. Wykorzystałem mikrokontroler ATTINY2313 oraz kilka przycisków z przedniego panelu obudowy. Dwa duże przyciski mają służyć do wybierania czy ma grać tuner czy to co będzie podłączone do któregoś z wejść, natomiast trzy małe przyciski mają służyć do wyboru które z trzech wejść ma w danej chwili grać. Jako przekaźniki sygnału wykorzystałem układy CD4052.
Poniżej załączam kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście mile widziane różne opinie na temat tego wzmacniacza - również te "nie najlepsze".

leszek504b@wp.p
-

Post autor: leszek504b@wp.p » 28 cze 2011, 14:16

Hmm....
Nikt nic nie chce pisać na temat tej mojej zabawki.
Może ja jeszcze powtórzę to bo już to napisałem wcześniej, że nie bardzo jestem zadowolony z tego, że zamiast dwóch końcówek na mosfetach z jednym dużym transformatorem robię wzmacniacz na dwóch kostkach LM3886 i do tego wzmacniacz do subwoofera i to wszystko zasilane dwoma transformatorami. Pewnie nie jedna osoba powiedziała by to samo. Jednak w tej chwili już nic nie zamierzam zmieniać.
Od momentu kiedy założyłem ten temat jeszcze nic nie zrobiłem bo niestety nie mogę. Jestem w domu tylko w weekendy i nie mam zbyt dużo czasu. Dokupiłem tylko te dwa duże kondensatory do zasilacza. Sporo osób pewnie pomyśli po co tyle kondensatorów, jednak ja myślę, że nie zaszkodzi taka ilość.

Tak więc jeśli ktoś ma jakieś uwagi to niech pisze bo na pewno się przydadzą.

.

ODPOWIEDZ