Głośnik Plazmowy z EdW 11/09

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Bajus
-

Głośnik Plazmowy z EdW 11/09

Post autor: Bajus » 19 lut 2011, 16:03

Witam,
Mam problem myślałem kupując zestaw głośnika plazmowego ze dostane gotową płytkę i instrukcje dla zielonych, ale jednak tak się nie stało. Dostałem osobno płytkę, części i kilka stron z EdW 11/09.

Te kilka stron tu.

Interesuję mnie ten głośnik i potrzebuje go w sumie do szkoły na 4 marca. Na razie poukładałem sobie części na płytce i chciałbym się dowiedzieć czy na pewno dobrze.

Płytka wygląda sobie tak :
Obrazek

"Złożona" płytka tak :
Obrazek
Obrazek

No i zostały mi jeszcze takie części :
Obrazek
Druga część od lewej powinna być na płytce po lewej stronie na dole, ale żeby wszystko było bardziej widoczne zostawiłem to osobno.

Wiem na pewno, że potrzebuje coś co zmieni mi prąd z gniazda na 20V 5A prąd stały, oraz trafopowielacz z telewizora ( to mam ale nie wiem czy dobre i czy na pewno działa).

Proszę o pomoc,a nie o naśmiewanie się lub pisanie, że jestem głupi i bla bla bla.
Jak czegoś nie dopisałem to sorry, od razu dopisze.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 19 lut 2011, 16:15

Kondek w lewy dolny róg, tranzystor mosfet idzie chyba na kablach i wyprowadzenie bramki nad kondensatorem C4 gdzie litera G(podłączasz bramkę).Potencjometry w miejscach Pr1 i Pr2. Diodę musisz wlutować równolegle do drenu i źródła tranzystora kluczującego.Zasilanie musisz mieć własne.

Bajus
-

Post autor: Bajus » 19 lut 2011, 17:43

Napisałem, że należę do tych zielonych, więc nie dużo z tego zrozumiałem.

To zrozumiałem :
Kondek w lewy dolny róg,
tranzystor mosfet idzie chyba na kablach i wyprowadzenie bramki nad kondensatorem C4 gdzie litera G(podłączasz bramkę)
ja tak to zrozumiałem tranzystor mosfet to ta pierwsza z części które mi zostały i że środkową nóżkę tego tranzystora trzeba połączyć kablem z punktem G
Potencjometry w miejscach Pr1 i Pr2
rozumiem, że też łaczymy kabelkami tylko teraz nie wiem który to który i jak je łaczyć to znaczy są 3 nóżki i trzy punkty na płytce.
Zasilanie musisz mieć własne.
muszę skombinować coś co da mi prąd stały 20V 5A
Diodę musisz wlutować równolegle do drenu i źródła tranzystora kluczującego
a to szukam narazie w necie aby dokonca zrozumieć

@EDIT
Jak jest to zdjęcie w pdf z EdW to jest sobie płytka i trafopowielach i iskierniki, a co jest za tym czymś z wiatraczkiem :?:

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 lut 2011, 1:31

Napisałem, że należę do tych zielonych, więc nie dużo z tego zrozumiałem.
Po pierwsze zastanów się, czy nie chcesz stracić życia przy takiej zabawce. Przy uruchamianiu takiego układu przydała by się pomoc kogoś doświadczonego i obeznanego z bezpieczeństwem pracy przy wysokich napięciach.
muszę skombinować coś co da mi prąd stały 20V 5A
Najlepszy byłby zasilacz laboratoryjny (taki jak w tle na zdjęciu z ostatniej strony), np. taki: http://sklep.avt.pl/p/pl/482468/zasilac ... -305d.html
Możesz też zrobić samemu (będzie taniej). Wystarczy transformator co najmniej 100VA 230V/18V lub 230V/20V. Do tego mostek prostowniczy 10A lub więcej i kondensator filtrujący np. 6800uF/35V.
Jak jest to zdjęcie w pdf z EdW to jest sobie płytka i trafopowielach i iskierniki, a co jest za tym czymś z wiatraczkiem :?:
To z wiatraczkiem to radiator. Do niego jest przykręcony tranzystor T1, inaczej spalisz tranzystor. Diodę D1 lutujesz bezpośrednio do nóżek T1 (pasek na diodzie oznacza katodę).
rozumiem, że też łaczymy kabelkami tylko teraz nie wiem który to który i jak je łaczyć to znaczy są 3 nóżki i trzy punkty na płytce.
Ten niebieski to PR2, a czarny to PR1. Najlepiej wlutuj bezpośrednio do płytki, pierwsza nóżka do lewego otworu, druga do środkowego i trzecia do prawego.
ja tak to zrozumiałem tranzystor mosfet to ta pierwsza z części które mi zostały i że środkową nóżkę tego tranzystora trzeba połączyć kablem z punktem G
Nie środkową ale pierwszą. Na dole masz opis tego tranzystora. G - bramka, D - dren i S - źródło.
Załączniki
Clipboard01.jpg

Bajus
-

Post autor: Bajus » 21 lut 2011, 19:29

Nie chcę się poddawać, ale czy takie coś mogło by służyć jako zasilacz:

http://allegro.pl/zasilacz-impulsowy-20 ... 65608.html

http://allegro.pl/zasilacz-do-notebooka ... 96872.html

Wiem, że z moją wiedzą ciężko będzie mi to zrobić, ale bardzo chciałbym dokończyć to co zacząłem.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 lut 2011, 20:34

Drugi zasilacz może być za słaby. Nie wiem jak dokładnie zachowa się się w tym układzie tani zasilacz impulsowy made in china. Możesz zaryzykować i sprawdzić.

Co do własnoręcznego wykonania zasilacza, to potrzebne części można dostać min. tutaj:
transformator
trafo WN - łatwo będzie na niego nawinąć uzwojenie pierwotne
mostek
kondensatory - jest 10 w paczce, więc można połączyć kilka równolegle i uzyskać bardzo dobre tłumienie tętnień.
Całość za około 100zł z kosztami wysyłki.

Bajus
-

Post autor: Bajus » 02 mar 2011, 21:54

Mam zasilacz 20DCV 4.5A , wszystko sobie już poukładałem w głowie co z czym i jak połączyć tylko teraz mam problem z Z2 FAN, nie mam pojęcia co z tym gniazdkiem zrobić.
Tzn nie wiem jak i co z nim połączyć, niech się ktoś proszę zlituje i pomoże.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 02 mar 2011, 22:03

To gniazdko do zasilania wentylatora chłodzącego radiator tranzystora T1. Jeżeli masz mały radiator, to musisz na nim zamontować wentylator, a zasilać go możesz właśnie z tego gniazdka.

Bajus
-

Post autor: Bajus » 03 mar 2011, 18:45

Dzięki, nie miałem kompletnie najmniejszego pojęcia do czego może to być przez 1 h gapiłem się na schemat całego układu i płytki i nic ... dzięki jeszcze raz.

[ Dodano: 2011-03-03, 18:44 ]
Dwa pytanka :

1. Czy zwrot podłączenia diody ma znaczenie ?

2. Mam trafopowielacz ma że tak powiem za dużo kabelków i 2 pokrętła które nie wiem do czego służą. Wiem, że musze nawinać 5 zwoi gdzieś w necie zobaczyłem żeby nawinąć 10. No a pozniej jednym z kabelków z góry( myślę że to ten "samotny") sprawdzam na dole na nóżkach na których tworzy się łuk no i koniec. tylko tak nie wiem ile zwoi wkońcu dać no i który to kabelek u góry oraz do czego służą ten pokrętła.

Obrazek

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 03 mar 2011, 19:12

1. Polaryzacja diody ma znaczenie, i to duże.

2. Uzwojenie nawijasz na frrytowej ramce trafopowielacza, przyjrzyj się zdjęciom z artykułu, jest ono widoczne jako zalane klejem na ciepło. Możesz nawinąć 10 zwoji, a następnie odwijać po jednym zwoju, i obserwować efekty. Jedną elektrodę iskrownika podłączasz do czerwonego, najgrubszego, kabelka zakończonego przyssawką. Pokrętłami na powielaczu się nie przejmuj, są od regulacji napięcia dodatkowych anod w kineskopie (focus i screen). Najlepiej poszukaj w internecie schematu tego trafa (albo telewizora z którego był wymontowany), i będziesz wiedział dokładnie które przewody do czego służą i jak go podłączyć.

Bajus
-

Post autor: Bajus » 03 mar 2011, 19:48

Trafo powielacz wymontowałem sam, a kręcenia tymi pokrętłami nic nie zmieni ? I teraz właśnie jak powinienem przylutować diode którą stroną bo zabardzo w necie nie mogę znaleźć albo nie rozumiem.

Czy tak to ma wyglądać ? pierwsza cześć to schemat, a druga "powiedzmy" że praktyka.

Obrazek

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 03 mar 2011, 19:52

Biały (srebrny) pasek na diodzie to katoda. Według schematu katodę łączysz z uzwojeniem nawiniętym na trafo powielaczu, a anodę do masy.

ODPOWIEDZ