Witam, chciałbym wykonac pewne urządzonko. Mianowicie wyglądało by tak.
Zasilane jest z portu USB (5V). Potem chciałbym stworzyć układ składający się z diody nadawczej i fototranzystora. Interesują mnie dwa stany logiczne 1 (gdy układ nie jest zasłonięty) oraz 0 (gdy układ jest zasłonięty). No i wtedy na wyjściu pojawia sie napięcie albo nie.
Pytanie nr 1. - Jakie musze mieć napięcie na wyjściu oraz dlaczego takie, aby podłączyć to pod karte dźwiękową i nie spalić jej poprzez wejście mikrofonowe?
Pytanie nr 2. - W które wejście się podpiąć we wtyczce JACK?
dziękuję
pewien układ podłączany pod karte dźwiękową
Może nie tyle użyć karty dźwiękowej jako przetwornika A/C, bo chodzi o stan logiczny (sygnał jest albo nie ma). Coś mi się obiło o uszy, że maksymalna wartość sygnału do wejścia liniowego to 1,5Vpp (upewnij się). Zawsze jednak można dodać rezystor szeregowo o odpowiednio dużej wartości, i wtedy nawet jak za duże napięcie przyłożysz to nic się nie stanie poza tym, że się wejście nasyci. Jak jest z mikrofonowym to nie wiem.
Co to dokładnie ma być za układ i jakie ma być zastosowanie? Ja miałem kiedyś głowicę lasera z wbudowanym licznikiem czasu pracy, który miał LED-a podczerwonego i w nieznany sposób wysyłał ten zmierzony czas za pomocą tego LED-a. Podłączyłem po prostu bezpośrednio do wejścia karty dźwiękowej fotodiodę, którą przyłożyłem do owego LED-a i uzyskałem bardzo ładny sygnał, taki oto: http://c4r0.skrzynka.org/Graph1x.png Więc może wystarczy przypiąć fotodiodę do wejścia karty bez żadnej elektroniki?
Co to dokładnie ma być za układ i jakie ma być zastosowanie? Ja miałem kiedyś głowicę lasera z wbudowanym licznikiem czasu pracy, który miał LED-a podczerwonego i w nieznany sposób wysyłał ten zmierzony czas za pomocą tego LED-a. Podłączyłem po prostu bezpośrednio do wejścia karty dźwiękowej fotodiodę, którą przyłożyłem do owego LED-a i uzyskałem bardzo ładny sygnał, taki oto: http://c4r0.skrzynka.org/Graph1x.png Więc może wystarczy przypiąć fotodiodę do wejścia karty bez żadnej elektroniki?
to ma byc cos takiego co mierzy siłę wydechu. Zbudowane ma byc to tak ze do wiatraka komputerowego podlaczona jest dioda nadawcza i fototranzystor. I dmuchamy w ten wiatrak i gdy łopatka zaslania uklad to wtedy nie podaje napiecia na wyjscie a gdy odslania to podaje. I wzgledem szybkosci obracania sie tego wiatraczka powstaje wykres który rośnie a potem maleje.
cos takiego jak na rysunku.
cos takiego jak na rysunku.
- Załączniki
-
- plik1.JPG (2.3 KiB) Przejrzano 6489 razy