pewien układ podłączany pod karte dźwiękową

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
majki
-

pewien układ podłączany pod karte dźwiękową

Post autor: majki » 12 kwie 2010, 16:14

Witam, chciałbym wykonac pewne urządzonko. Mianowicie wyglądało by tak.
Zasilane jest z portu USB (5V). Potem chciałbym stworzyć układ składający się z diody nadawczej i fototranzystora. Interesują mnie dwa stany logiczne 1 (gdy układ nie jest zasłonięty) oraz 0 (gdy układ jest zasłonięty). No i wtedy na wyjściu pojawia sie napięcie albo nie.

Pytanie nr 1. - Jakie musze mieć napięcie na wyjściu oraz dlaczego takie, aby podłączyć to pod karte dźwiękową i nie spalić jej poprzez wejście mikrofonowe?
Pytanie nr 2. - W które wejście się podpiąć we wtyczce JACK?

dziękuję

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 kwie 2010, 16:38

Strasznie to zakręconie napisałeś :?: Ale jak dobrze rozumiem to chcesz użyć karty dźwiękowej jako przetwornika A/C, aby odbierać sygnał z elementu światłoczułego :?:

majki
-

Post autor: majki » 12 kwie 2010, 16:53

przepraszam nie wiedzialem jak to dokladnie opisac :)

Zgadza sie. Poźniej chcialbym te sygnaly jakos przedstawić na komputerze.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 kwie 2010, 17:09

Może nie tyle użyć karty dźwiękowej jako przetwornika A/C, bo chodzi o stan logiczny (sygnał jest albo nie ma). Coś mi się obiło o uszy, że maksymalna wartość sygnału do wejścia liniowego to 1,5Vpp (upewnij się). Zawsze jednak można dodać rezystor szeregowo o odpowiednio dużej wartości, i wtedy nawet jak za duże napięcie przyłożysz to nic się nie stanie poza tym, że się wejście nasyci. Jak jest z mikrofonowym to nie wiem.

Co to dokładnie ma być za układ i jakie ma być zastosowanie? Ja miałem kiedyś głowicę lasera z wbudowanym licznikiem czasu pracy, który miał LED-a podczerwonego i w nieznany sposób wysyłał ten zmierzony czas za pomocą tego LED-a. Podłączyłem po prostu bezpośrednio do wejścia karty dźwiękowej fotodiodę, którą przyłożyłem do owego LED-a i uzyskałem bardzo ładny sygnał, taki oto: http://c4r0.skrzynka.org/Graph1x.png Więc może wystarczy przypiąć fotodiodę do wejścia karty bez żadnej elektroniki?

majki
-

Post autor: majki » 12 kwie 2010, 17:18

to ma byc cos takiego co mierzy siłę wydechu. Zbudowane ma byc to tak ze do wiatraka komputerowego podlaczona jest dioda nadawcza i fototranzystor. I dmuchamy w ten wiatrak i gdy łopatka zaslania uklad to wtedy nie podaje napiecia na wyjscie a gdy odslania to podaje. I wzgledem szybkosci obracania sie tego wiatraczka powstaje wykres który rośnie a potem maleje.

cos takiego jak na rysunku.
Załączniki
plik1.JPG
plik1.JPG (2.3 KiB) Przejrzano 6490 razy

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 kwie 2010, 19:06

Bez sensu stosować taką fotokomórkę skoro w środku wentylatora masz już hallotrony, którymi możesz tak samo mierzyć prędkość obrotu.

ODPOWIEDZ