Brum i inne śmieci na wyjściu w AVT-580
Brum i inne śmieci na wyjściu w AVT-580
Witam. Mam problem z kitem AVT-580. Otóż podczas wyświetlania się czegokolwiek na wyświetlaczu słychać brum i inne śmieci w głośniku. Czym więcej świeci się na wyświetlaczu tym bardziej to słychać. Co może być przyczyną ?
Objawy te mogą świadczyć o złym prowadzeniu masy przy podłączaniu układu do urządzenia audio. Przyczyną może być też mała wydajność zasilacza (przydźwięk wzrasta z poborem prądu - zapalaniem diod LED). Szczególnie jeśli jest to oryginalny zasilacz jakiegoś wzmacniacza z niewielkim zapasem mocy. Ponieważ kit ten jest połączeniem układów analogowych i cyfrowych może też generować zakłócenia przy nieprawidłowym podłączeniu.
Dość dawno temu do pewnego magnetofonu wbudowałem cyfrowy (TTL) licznik taśmy zamiast licznika mechanicznego. Zakłócenia były tak silne, że jedynym rozwiązaniem okazało się zastosowanie odrębnego małego transformatora zasilającego.
Dość dawno temu do pewnego magnetofonu wbudowałem cyfrowy (TTL) licznik taśmy zamiast licznika mechanicznego. Zakłócenia były tak silne, że jedynym rozwiązaniem okazało się zastosowanie odrębnego małego transformatora zasilającego.
Ok dzięki pobawię się masą i zobaczymy.
Transformator ma 100w na cały przedzwmacniacz , potem jest prostownik, kondesatory filtrujące i na płytce jest stabilizator zdaje się 5V i 9V, z tego 9V jest pobierane na wyświetlacze. Może być powód taki, że ten stabilizator jest za słaby?
[ Dodano: 2010-03-22, 16:16 ]
Witam ponownie. Nie mogę z moim problemem sobie poradzić. Macie jeszcze jakieś pomysły?
Transformator ma 100w na cały przedzwmacniacz , potem jest prostownik, kondesatory filtrujące i na płytce jest stabilizator zdaje się 5V i 9V, z tego 9V jest pobierane na wyświetlacze. Może być powód taki, że ten stabilizator jest za słaby?
[ Dodano: 2010-03-22, 16:16 ]
Witam ponownie. Nie mogę z moim problemem sobie poradzić. Macie jeszcze jakieś pomysły?