Witam
Chciałbym zrobić prosty analizator widma, współpracujący oczywiście ze sprzętem audio. Pomysł na jaki wpadłem, to wykorzystanie kilku (do 10) układów scalonych a277 (UL 1980) w połączeniu z filtrami pasmowoprzepustowymi. Miło się złożyło, że w moich niewielkich zbiorach znalazłem dwa scalaki a277d. W internecie znalazłem do tego schemat prostego wskaźnika wysterowania. Jako, że miałem pozostałe elementy potrzebne do budowy zlutowałem całość w pająku (jak na schemacie, bez żadnych filtrów). Całość działa, ale efekt jest gorszy niż się spodziewałem. Progi załączania kolejnych diod nie są zbyt wysokie (diody świecą niemal jednakowo), a czas ich świecenia jest bardzo krótki. Całość wygląda tak, jakby diody były "prawie" połączone równolegle. Użyteczny zakres regulacji czułości jest bardzo wąski. Gdy jest ona minimalnie zbyt niska nie świeci żadna dioda, gdy jest chociaż minimalnie za wysoka wszystkie diody świecą stale.
Co zrobić aby uzyskać lepszy efekt? Użyć do tego celu innych układów scalonych, czy może użycie zamiennika już coś zmieni? Na pewno da się jeszcze na całość wpłynąć zmieniając schemat. Czy są jakieś inne, albo jak zmienić ten?
Wartości elementów, które zastosowałem:
US1 - UL1980 (A277)
D1 - 1N4148
C1 - 1uF/16V
R1, R3 - 11k
R2 - 18k
P1 - 10k
Opis UL1980
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Kilka pytań dot. prostego analizatora widma
Chodzi o ten na mikrokontrolerze?:) Chciałem zrobić układ alternatywny, który w jak największym stopniu zrobię sam. Wydaje mi się, że scalak, który wymieniłem jednak powinien się do tego nadać. Szukając informacji o nim dowiedziałem się, że układ ten, jak każdy inny wskaźnik wysterowania nie powinien przecież być podłączony do wzmacniacza liniowego, a logarytmującego. Czy w połączeniu z filtrem trzeba będzie zastosować w jednej linii dwa wzmacniacze (logarytmujący i filtrujący) czy starczy jeden?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
http://obrazki.elektroda.net/70_1220780712.gif Myślisz o czymś takim?
Dokładnie. O takie rozwiązanie mi chodziło.joon pisze:http://obrazki.elektroda.net/70_1220780712.gif Myślisz o czymś takim?