budowa wzmacniacza - potrzebuję pomocy
budowa wzmacniacza - potrzebuję pomocy
Witam, dostałem uszkodzony wzmacniacz (emerson EMR-m015) z wbudowanym subwooferem. Niestety nie mogłem znaleźć do niego schematu, wiec postanowiłem go jakby zbudować od nowa.w skład zestawu wchodziło także radio z CD, które było podłaczanie do tego wzmacniacza taśmą IDE. Na tylnym panelu wzmacniacza BYŁY:
AUX IN (lewy i prawy kanał)
Speakers Out (lewy i przwy)
wzmacniacz przez to połaczenie z osobnym CD, radio zrobił sie skomplikowany i posiada duzo niepotrzebnych mi funkcji. Przez to także nie mogę zlokalizować usterki. Chcę go jakby "zbudować od nowa" na istniejacej płytce i układach.
Na panelu przednim znajdują się guziki (zwykłe switche odskokowe):
"bass" (głośność subwoofera) + oraz -
volume głośników zewnetrznych + i -
standby oraz LED od standby
wzmacniacz był w opłakanym stanie, ale polutowałem co się dało. LED standby cały czas sie świeci a switch "STANDBY" nie reaguje i we wzmacniaczu cały czas cisza. Sprawdzałem to podłączając wejście sygnału bezpośrednio na kostkę mocy.
Wzmacniacz jest zbudowany z:
TDA7377 - końcówka mocy Link
2xF4558 - wzmacniacze operacyjne (są chyba przed wejściem na TDA7377 z kanału subwoofera)
PT2314 - procesor dźwięku (niewiem jakie ma zadanie w tym wzmacniaczu)Link
PT2257 - kontroler dźwieku IC (służy zapewne do regulacji głośności)
Link
poza tym na płytce kondensatory, rezystory, małe tranzystorki (drobnica)
TDA ma 4 osobne kanały. 2 z nich służą jako kanały stereo. Pozostałe dwa są zmostkowane (jak w domyślnej aplikacji w nocie katalogowej) i napedzają 4 Ohm 25W głośnik zwany subwooferem.
Chcę zrobić z niego zwykły wzmacniacz z subem, posiadające dwa wejścia sygnału (stereo). Chcę aby została zachowana regulacja głośności na switchach, oraz regulacja głosności suba. Pragne także aby działał przycisk "standby".
Nie wiem jak zrobić z dwóch kanałów jeden (subwoofer). Chyba jest to zrobione na tych wzmacniaczach operacyjnych ale nie wiem jak.
Nie umiem z tych scalaków zrobić tego sterowania głośnościa za pomocą switchy. Nie wiem także jak działa to STANDBY. czy switch zwiera nóżkę TDA do masy, a może podaje na nią napięcie?
Tyle wystarczy. nie potrzeba mi regulacji tonów itp. Po prostu regulacja głośności i standby.
Czy ktoś pokaże mi jak zrealizować kanał subwoofera, głośność i standby?
AUX IN (lewy i prawy kanał)
Speakers Out (lewy i przwy)
wzmacniacz przez to połaczenie z osobnym CD, radio zrobił sie skomplikowany i posiada duzo niepotrzebnych mi funkcji. Przez to także nie mogę zlokalizować usterki. Chcę go jakby "zbudować od nowa" na istniejacej płytce i układach.
Na panelu przednim znajdują się guziki (zwykłe switche odskokowe):
"bass" (głośność subwoofera) + oraz -
volume głośników zewnetrznych + i -
standby oraz LED od standby
wzmacniacz był w opłakanym stanie, ale polutowałem co się dało. LED standby cały czas sie świeci a switch "STANDBY" nie reaguje i we wzmacniaczu cały czas cisza. Sprawdzałem to podłączając wejście sygnału bezpośrednio na kostkę mocy.
Wzmacniacz jest zbudowany z:
TDA7377 - końcówka mocy Link
2xF4558 - wzmacniacze operacyjne (są chyba przed wejściem na TDA7377 z kanału subwoofera)
PT2314 - procesor dźwięku (niewiem jakie ma zadanie w tym wzmacniaczu)Link
PT2257 - kontroler dźwieku IC (służy zapewne do regulacji głośności)
Link
poza tym na płytce kondensatory, rezystory, małe tranzystorki (drobnica)
TDA ma 4 osobne kanały. 2 z nich służą jako kanały stereo. Pozostałe dwa są zmostkowane (jak w domyślnej aplikacji w nocie katalogowej) i napedzają 4 Ohm 25W głośnik zwany subwooferem.
Chcę zrobić z niego zwykły wzmacniacz z subem, posiadające dwa wejścia sygnału (stereo). Chcę aby została zachowana regulacja głośności na switchach, oraz regulacja głosności suba. Pragne także aby działał przycisk "standby".
Nie wiem jak zrobić z dwóch kanałów jeden (subwoofer). Chyba jest to zrobione na tych wzmacniaczach operacyjnych ale nie wiem jak.
Nie umiem z tych scalaków zrobić tego sterowania głośnościa za pomocą switchy. Nie wiem także jak działa to STANDBY. czy switch zwiera nóżkę TDA do masy, a może podaje na nią napięcie?
Tyle wystarczy. nie potrzeba mi regulacji tonów itp. Po prostu regulacja głośności i standby.
Czy ktoś pokaże mi jak zrealizować kanał subwoofera, głośność i standby?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Końcówka mocy 2.1: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A7377.html strona 4/10 rysunek od dołu. Stan by ten sam rysunek, noga numer 7 z rezystorem oraz kondkiem jak w nocie aplikacyjnej i to wszystko z przełącznika uzas-gnd. Filtr do Sub: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2449. ... c2113810c6
a regulacje głośności to bym zrobił najprościej na potencjometrze obrotowym stereo
a regulacje głośności to bym zrobił najprościej na potencjometrze obrotowym stereo
Z tego wynika ze obydwa układy mogą pełnić tą funkcyjnie ale PT2257 to układ tylko do głośności
http://www.princeton.com.tw/downloadpro ... PT2257.pdf
A PT2314 to selektor wejść i układ do regulacji wzmocnienie + kolektor barwy dźwięku.
http://www.princeton.com.tw/downloadpro ... T2314A.pdf
I zobacz na schemat który dołączyłem zawiera PT2314 i dwa 4558 w tym jeden do woofer'a
http://www.princeton.com.tw/downloadpro ... PT2257.pdf
A PT2314 to selektor wejść i układ do regulacji wzmocnienie + kolektor barwy dźwięku.
http://www.princeton.com.tw/downloadpro ... T2314A.pdf
I zobacz na schemat który dołączyłem zawiera PT2314 i dwa 4558 w tym jeden do woofer'a
- Załączniki
-
- MB Principle.part1.rar
- (250 KiB) Pobrany 874 razy
-
- MB Principle.part2.rar
- (145.29 KiB) Pobrany 891 razy
Jestem bardzo poczatkujacy i niewiem jak mam sterować parametrami takimi jak volume/loundness/treble bass. Czy polega to na podaniu stanu wysokiego, lub niskiego na konkretną nóżkę? (podanie+5V albo zwarcie do masy?) za pomoca mikroswitcha? Czy musi to być sterowane jakoś cyfrowo?
[ Dodano: 2008-10-24, 18:18 ]
na tym ostatnim schemacie jest podany układ 2313, czy różni się on czymś od 2314, poza rozmieszczeniem pinów?
[ Dodano: 2008-10-24, 18:20 ]
a PT2257 jest sterowany na pewno cyfrowo, jeśli dobrze widzę. Mi chodzi o to aby sterować głośnościa za pomoca mikroswitchy, bez zadnych dodatkowych uC.
[ Dodano: 2008-10-24, 19:57 ]
co myślicie o tym filtrze z sumatorem kanałów do subwoofera? czy mogę zastosować te "moje" wzmacniacze operacyjne?

[ Dodano: 2008-10-24, 18:18 ]
na tym ostatnim schemacie jest podany układ 2313, czy różni się on czymś od 2314, poza rozmieszczeniem pinów?
[ Dodano: 2008-10-24, 18:20 ]
a PT2257 jest sterowany na pewno cyfrowo, jeśli dobrze widzę. Mi chodzi o to aby sterować głośnościa za pomoca mikroswitchy, bez zadnych dodatkowych uC.
[ Dodano: 2008-10-24, 19:57 ]
co myślicie o tym filtrze z sumatorem kanałów do subwoofera? czy mogę zastosować te "moje" wzmacniacze operacyjne?

No niestety układ jest sterowany przy pomocy szeregowej magistrali I²C więc bez mikroprocesora się nie obejdzie.quinty pisze:Jestem bardzo poczatkujacy i niewiem jak mam sterować parametrami takimi jak volume/loundness/treble bass. Czy polega to na podaniu stanu wysokiego, lub niskiego na konkretną nóżkę? (podanie+5V albo zwarcie do masy?) za pomoca mikroswitcha? Czy musi to być sterowane jakoś cyfrowo?
PT2313 jest czterokanałowy i kompatybilny z TDA7313.quinty pisze:na tym ostatnim schemacie jest podany układ 2313, czy różni się on czymś od 2314, poza rozmieszczeniem pinów
Też wymaga uC, na mikroswitch-ach to takie cośquinty pisze:a PT2257 jest sterowany na pewno cyfrowo, jeśli dobrze widzę. Mi chodzi o to aby sterować głośnościa za pomoca mikroswitchy, bez zadnych dodatkowych uC
http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2399pdf.pdf
Te twoje opampy mogę być a co do schematu ta ja bym dał z regulacją częstotliwościco myślicie o tym filtrze z sumatorem kanałów do subwoofera? czy mogę zastosować te "moje" wzmacniacze operacyjne
http://www.electronics-lab.com/projects/audio/008/
Dobrze ze spytałeś bo na schemacie jest drobny błąd. W układzie filtra dolnoprzepustowego w ostatnim opamp'je trzeba wejścia zamienić miejscami. Wejście nieodwracające ma iść do masy a odwracające do punktu połączenia 10K z 100nF. I układ wymaga zasilania napięciem symetrycznym, zresztą schemat który ja pokazałem tez wymaga zasilania symetrycznego.quinty pisze:a czy ten "mój" filtr z sumatorem ma filtr dolnoprzepustowy? a jeśli ma to jaka jest częstotliwość obcięcia? jeśli 100-200hz to może zostać.
Co do częstotliwości to wynosi ona ok
F=1/(2*pi*√(10K*680nF*10K*100nF)=61Hz
Jakie zwarcie? Pierwszy opamp to sumator tak samo jak w "twoim" schemaciehttp://www.electronics-lab.com/projects/audio/008/
na tym schemacie kanały L i R są zwarte. Ja chcę wyodrębnić sygnał do wzmacniacza dla subwoofera, ale zeby zostało stereo.
Aha, i Oprócz tego podpiąć +12V do nózki Vcc oraz GND do nózki Vee?Jony130 pisze:Zobacz na przerobiony schemat który może być zasilany napięciem pojedynczym.
Czyli np. +12V i masa
[ Dodano: 2008-10-27, 20:00 ]
I kiedy układ będzie włączony i aktywny? Wtedy gdy dam Uzas czy masę?joon pisze:noga numer 7 z rezystorem oraz kondkiem jak w nocie aplikacyjnej i to wszystko z przełącznika uzas-gnd.
Jony130 pisze:Zobacz na przerobiony schemat który może być zasilany napięciem pojedynczym.
Czyli np. +12V i masa
Docelowo będzie to wyglądać mniej-więcej tak. I czy zostanie zachowana należyta separacja kanałów stereo? (bo one zostaną poprowadzone do swoich Końcówek mocy) Wyżej omawiany układ będzie jakby "podpięciem się" i odgałęzieniem. Chcę, żeby sygnał stereo nie został zniekształcony.