Witam
Jestem w trakcie budowy miksera z projektu http://sound.westhost.com/project30a.htm
na schemacie czwartym znajduje się przed wzmacniacz mikrofonowy (w załączniku)
zastosowano tam potencjometr do gaina. Jakiego typu to ma być potencjometr?
High Quality Audio Mixer kilka pytań
High Quality Audio Mixer kilka pytań
- Załączniki
-
- p30a_f4.gif
- (5.4 KiB) Pobrany 10134 razy
-
ZbeeGin
Bardzo dziękuje
chodziło o charakterystykę
Na tamtym schemacie C5 ma wartość 10uF. Czy to ma być elektrolit? Nie będzie on psuł jakości?
[ Dodano: 2008-05-29, 15:59 ]
Mam kolejne pytanie
Chce zrobić wejścia mikrofonowe XLR i jack
Czy podłączenie tak jak na tym schemacie jest prawidłowe?
Dodam że gniazdo jack odłącza gniazdo XLR gdy znajduje się w nim wtyk.
chodziło o charakterystykę
Na tamtym schemacie C5 ma wartość 10uF. Czy to ma być elektrolit? Nie będzie on psuł jakości?
[ Dodano: 2008-05-29, 15:59 ]
Mam kolejne pytanie
Chce zrobić wejścia mikrofonowe XLR i jack
Czy podłączenie tak jak na tym schemacie jest prawidłowe?
Dodam że gniazdo jack odłącza gniazdo XLR gdy znajduje się w nim wtyk.
W kwestii charakterystyki to nie jest tak.Potencjometry Telpod mają tak:ZbeeGin pisze:W kwestii obudowy to taki aby mógł się zmieścić na płycie czołowej miksera.
W kwestii wartości to jest napisana 10k.
W kwestii charakterystyki to wykładnicza typu B.
A-liniowa
B-logarytmiczna
C-wykładnicza, dziś nie stosowane
Cała reszta świata ma:
A-Audio, czyli logarytmiczna
B-liniowa
Projekt nie jest polski więc to będzie potencjometr liniowy.Na tym schemacie 10µF to niestety elektrolit.Ja bym go nie stosował.W torze audio najwyższej jakości należy unikać elektrolitów bo faktycznie degradują sygnał.Jednak jeśli potrzebne są większe pojemności to nie ma czasami wyjścia.Spotkałem się z podobnymi przedwzmacniaczami w których na wejściu konstruktor nie pogodził się z elektrolitami i zastosował baterię kondensatorów polipropylenowych żeby uzyskać odpowiednią pojemność (był taki projekt w EdW).W tym Twoim projekcie jako kondensator o którym mowa został zastosowany elektrolit bipolarny, czyli najprościej mówiąc taki który nie ma +/-.Są to zwykle elektrolity lepszej jakości, przeznaczone właśnie do audio.Innym rozwiązaniem może być zastosowanie 5 sztuk polipropylenów 2,2µF/63V połączonych równolegle.Połączenie XLR i Jack jest prawidłowe na tym schemacie ale pamiętaj że na Jack nie będzie w tym układzie działało zasilanie Phantom do mikrofonów pojemnościowych.
Pojedynczy kanał miksera będzie się składał z następujących elementów:
Wejścia mikrofonowe
Przedwzmacniacz mikrofonowy
Wejście liniowe, które będzie wyłączało mikrofon gdy włoży się jack'a
equalizer 3 pasmowy z przesuwanymi średnimi tonami
---------------------------------------------------------------
potencjometr od głośności
potencjometr od balansu
i tu sygnał będzie się łączył
Czy w miejscu tej linii potrzebny jest przed wzmacniacz?
Czy do łączenia sygnałów użyć rezystorów?
Wejścia mikrofonowe
Przedwzmacniacz mikrofonowy
Wejście liniowe, które będzie wyłączało mikrofon gdy włoży się jack'a
equalizer 3 pasmowy z przesuwanymi średnimi tonami
---------------------------------------------------------------
potencjometr od głośności
potencjometr od balansu
i tu sygnał będzie się łączył
Czy w miejscu tej linii potrzebny jest przed wzmacniacz?
Czy do łączenia sygnałów użyć rezystorów?
Ten schemat nie należy do szczytowych osiągnięć w tejtechnice, proponuje poszukać czegoś lepszego wpisująć w google hasło mixing console schematics:
http://www.google.pl/search?hl=pl&newwi ... Szukaj&lr=
A w wynikach możnaznależć schematy renomowanych marek, ja również kiedyś myślałem nad budową miksera, znalazłem schemat miksera SoundCrafta typu Spirit,mam go gdzieś na płytach w moim archiwum. Schemat jest podobny do tego z twojej strony, stgosunkowo prosty. Mam tez wiele innych konstrukcji.
http://www.google.pl/search?hl=pl&newwi ... Szukaj&lr=
A w wynikach możnaznależć schematy renomowanych marek, ja również kiedyś myślałem nad budową miksera, znalazłem schemat miksera SoundCrafta typu Spirit,mam go gdzieś na płytach w moim archiwum. Schemat jest podobny do tego z twojej strony, stgosunkowo prosty. Mam tez wiele innych konstrukcji.
Powinien to być potencjometr LINIOWY, czyli ich litera B. Ch-kę C (wykładnicza) sie nadal stosuje, m.in w regulacji GAIN w układzie przedwzmacniacza z INA217 (schemat i opis także na stronie Elliota). Są to trudniej dostępne potencjometry, ale są.
Sam ukłąd jest OK, jest to najlepsze rozwiązanie pod względem szumy/cena. Gwarantuje szumy na poziomie rzędu -60dB, a mówienie o nim (przedmówca) że to układ najwyższej jakości to nieporozumienie, tak samo jak propozycja nieusunięcia z niego elektrolitów. Po prostu przerost formy nad treścią. Jak już to można zakupić parę dobrych elektrolitów, dla audio i problem z głowy na lata, albo faktycznie kilka sparowanych kondensatorów polipropylenowych. Tylko po co...
Aby zmniejszyć ilość szumów na wejściu należy dodać parę lub dwie pary tranzystorów niskoszumowych (jest taki projekt na stronie Elliota...
.
W branży audio przyjęło się tak, że złącza TRS 1/4" (tzw. "duży jack") nie są używane do podłączania mikronów, a więc nie występuje na nim napięcie PHANTOM 48V. Do tego typu gniazd wtyka sie często niesymetryczne wtyki i jeden rezystor zwarty by był do masy, oczywiście teoretycznie ma odpowiednią moc, wartość i nie powinno sie mu nic stać, z praktyki bywa tak, że w niektórych produktach, mikserach zwarcie na dłuższy czas w gnieździe mikrofonowym, przy złączonym phantomie skutkuje upaleniem rezystora lub zdarza sie że tranzystor od Phantoma "poleci"...
Gniazdo XLR powinno zostać dla mikrofonu, a TRS poprzez odpowiedni tłumik z rezystorów dla sygnałów liniowych, gitarowych etc.
Sam ukłąd jest OK, jest to najlepsze rozwiązanie pod względem szumy/cena. Gwarantuje szumy na poziomie rzędu -60dB, a mówienie o nim (przedmówca) że to układ najwyższej jakości to nieporozumienie, tak samo jak propozycja nieusunięcia z niego elektrolitów. Po prostu przerost formy nad treścią. Jak już to można zakupić parę dobrych elektrolitów, dla audio i problem z głowy na lata, albo faktycznie kilka sparowanych kondensatorów polipropylenowych. Tylko po co...
Aby zmniejszyć ilość szumów na wejściu należy dodać parę lub dwie pary tranzystorów niskoszumowych (jest taki projekt na stronie Elliota...
W branży audio przyjęło się tak, że złącza TRS 1/4" (tzw. "duży jack") nie są używane do podłączania mikronów, a więc nie występuje na nim napięcie PHANTOM 48V. Do tego typu gniazd wtyka sie często niesymetryczne wtyki i jeden rezystor zwarty by był do masy, oczywiście teoretycznie ma odpowiednią moc, wartość i nie powinno sie mu nic stać, z praktyki bywa tak, że w niektórych produktach, mikserach zwarcie na dłuższy czas w gnieździe mikrofonowym, przy złączonym phantomie skutkuje upaleniem rezystora lub zdarza sie że tranzystor od Phantoma "poleci"...
Gniazdo XLR powinno zostać dla mikrofonu, a TRS poprzez odpowiedni tłumik z rezystorów dla sygnałów liniowych, gitarowych etc.