Witam!
Od kilku dni szukam po necie w miarę dokładnego opisu budowy i zasady działania kompresorów audio, wraz z przykładowymi schematami poszczególnych bloków i niezbędnym aparatem matematycznym.
To co udało mi się znaleźć to tylko poglądowe "suche" opisy.
To co mnie interesuje to opisy w formie wykładów, a najlepiej to książki traktujące poważnie o tym temacie, wprowadzające od podstaw w ich budowę, wraz z opsiem matematycznym, charakterystykami, schematami itp.
Pzdr
P.S.
Z góry dzięki!!
Kompresor audio
Jest ksiązka o efektach gitarowych polskiego autora.Nie pamietam tytułu widziałem gdzieś na torrent.org .Dało by sie zrobic moim zdaniem kompresor gdybys we wzmacniaczu odwracającym Zamiast dwóch rezystorów dał rezystor oraz fotorezystor a z wyjscia odpowiednio podłączyć diodę LED najlepiej BIałą.Gadałem kiedyś o tym z kolegą.
Też czytałem na temat wykorzystania diod LED, i w testach ktore polegały na puszczaniu określonego sygnału przez diody różnego koloru i obserwowaniu jak zmienia się punkt pracy układu z fotorezystorem. Pod tym względem najlepiej spisywała się dioda koloru pomarańczowego (wdg wynalazcypierwszych kompresorów fotoelektrycznych Teda Fletchera...t
Co najciekawsze ta technika zwana kompresją optyczną daje lepsze rezultaty niż wykorzystanie VCA (wzmacniacz sterowany napięciem). Ponieważ użycie fotokomórki do regulacji poziomu dźwięku nie wnosi żadnych zniekształceń ani szumów
Co najciekawsze ta technika zwana kompresją optyczną daje lepsze rezultaty niż wykorzystanie VCA (wzmacniacz sterowany napięciem). Ponieważ użycie fotokomórki do regulacji poziomu dźwięku nie wnosi żadnych zniekształceń ani szumów
- thereminator
- -
Wspomniana książka nazywa się o ile pamiętam "Elektroniczne modyfikatory dźwięku" a autor Dinter.
W Edw było coś na ten temat chyba w 1998 roku - bodajże opis uniwersalnego układu kompresora-ekspandera wraz z krótkim artykułem opisującym ogólną budowę i zasadę działania tego typu procesorów dynamiki.
W Edw było coś na ten temat chyba w 1998 roku - bodajże opis uniwersalnego układu kompresora-ekspandera wraz z krótkim artykułem opisującym ogólną budowę i zasadę działania tego typu procesorów dynamiki.