Analizator widma audio - jak to ruszyć?
Analizator widma audio - jak to ruszyć?
Myślałem o tym w jaki sposób można by zrobić analizator widma audio. Chciałbym aby pobierał on dźwięki z otoczenia za pomocą mikrofonu elektretowego i wyświetlał "efekt" na ekranie telewizora... i mógłby też wyświetlać w kolorze... nie tak jak w szaroburej telewizyjnej stacji meteo. Czy ktoś mógłby mi pomóc zrealizować taki projekt??
Programu nie trzeba pisać bo jest ich całe multum.Np. z własnego doświadczenia polecam Spectra Plus http://www.spectraplus.com/ doskonały program.Oprócz analizy widma mierzy THD, THD+N, IMD, odstęp S/N, ma funkcję oscyloskopu i generator funkcyjny z najróżniejszymi przebiegami, także definiowanymi przez użytkownika.Oczywiście im lepsza karta tym lepsze rezultaty.Ja używam karty USB zmontowanej z kitu AVT509 na układzie PCM2906 i osiągam THD na poziomie 0,008% i odstęp S/N na poziomie -90dB, czyli całkiem sporo można zmierzyć.Stosując np. 24 bitowe karty EMU (koszt coś ok. 500zł) można osiągnąć S/N -130dB i THD co najmniej o rząd mniejszych niż u mnie.Jednak przy tym co ja mierzę AVT509 całkowicie wystarcza.Polecam też starszą wersją o nazwie Spectra Lab.