Witam!
W załączniku podaję schemacik jak ja chcę podłączyć silnik komutatorowy z gramofonu wg551 do prądu. Zaznaczam, że nie podłączam żadnego innego zasilacza do tego ani równolegle, ani szeregowo (po prostu tylko silniczek do sieci przez bezpiecznik - spoko jest odpowiedni). kabelki między zwojami są prawidłowo połączone (do styków znaczy do systemu auto wyłączenia, gdy ramię z igłą dojdzie do końca).
Dlaczego piszę to, skoro niby wszystko ok? Po prostu niepokoi mnie to, że kabel sieciowy jest typowo gruby a kabelki od silniczka są cienkie (takie jak kiedyś w radiach). Nie chcę zepsuć bo sprzęt nie mój. Aha jeśli ktoś by pytał - normalnie silnik był połączony szeregowo z "resztą".
THX
Podłączenie silniczka do sieci w gramofonie
Podłączenie silniczka do sieci w gramofonie
- Załączniki
-
- gramofon.JPG (5.25 KiB) Przejrzano 3158 razy
-
000andrzej
- Użytkownik
Jest to rzeczywiście silnik na 220V. Masz lekki błąd w wartości bezpiecznika, bo nie podaje się wartości bezpiecznika w mW
Co do Twoich obaw - widziałeś kiedyś kabel zasilający z takim cienkim drutem?
Są to standardowe kable, które służą do podłączenia do sieci energetycznej. Dalej już urządzenia wewnątrz można łączyć takimi przewodami, jakie wytrzymają obciązenie. Przelicz przekrój drutu i prąd jaki będzie pobierany przez silnik, zobaczysz - wyjdzie Ci, że wytrzyma.