Podłączenie silniczka do sieci w gramofonie

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Podłączenie silniczka do sieci w gramofonie

Post autor: GrzesiekG » 02 cze 2007, 17:42

Witam!
W załączniku podaję schemacik jak ja chcę podłączyć silnik komutatorowy z gramofonu wg551 do prądu. Zaznaczam, że nie podłączam żadnego innego zasilacza do tego ani równolegle, ani szeregowo (po prostu tylko silniczek do sieci przez bezpiecznik - spoko jest odpowiedni). kabelki między zwojami są prawidłowo połączone (do styków znaczy do systemu auto wyłączenia, gdy ramię z igłą dojdzie do końca).
Dlaczego piszę to, skoro niby wszystko ok? Po prostu niepokoi mnie to, że kabel sieciowy jest typowo gruby a kabelki od silniczka są cienkie (takie jak kiedyś w radiach). Nie chcę zepsuć bo sprzęt nie mój. Aha jeśli ktoś by pytał - normalnie silnik był połączony szeregowo z "resztą".
THX
Załączniki
gramofon.JPG
gramofon.JPG (5.25 KiB) Przejrzano 3158 razy

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 cze 2007, 19:52

Nie chce oceniać bo nie chce cie potem mieć na sumieniu :mrgreen: Osobiście tylko poradzę żeby nie podłaczać silniczka prosto do sieci 230V jest na tyle niebezpieczne że jednak lepiej pokombinować z tym silniczkeim inaczej

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 03 cze 2007, 22:02

Jest to rzeczywiście silnik na 220V. Masz lekki błąd w wartości bezpiecznika, bo nie podaje się wartości bezpiecznika w mW :lol: Co do Twoich obaw - widziałeś kiedyś kabel zasilający z takim cienkim drutem? :lol: Są to standardowe kable, które służą do podłączenia do sieci energetycznej. Dalej już urządzenia wewnątrz można łączyć takimi przewodami, jakie wytrzymają obciązenie. Przelicz przekrój drutu i prąd jaki będzie pobierany przez silnik, zobaczysz - wyjdzie Ci, że wytrzyma.

ODPOWIEDZ