Przedwzmacniacz, jaki?? :/

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Thomasz
-

Przedwzmacniacz, jaki?? :/

Post autor: Thomasz » 11 lis 2006, 19:58

Witam,
chciałbym zrobić jakiś taki lepszy przedwzmacniacz, lecz niemam pojęcia jakiej kostki (i schematu) zastosować :???: .
To nie ma być jakieś cudo z wyświetlaczem LCD i jakimiś procesorkami, ale taki który bedzie posiadał przynajmniej: Volume, Treble, Middle, Bass :razz: .
Aha, i najlepiej na tranzystorkach, wiem ze na lampach mają lepsze brzmienie, no ale na lampach to sie wogóle nieznam :/ niestety.
Najlepiej na ok. 9-12V (z małego transformatorka :razz: ).

Bardzo bym prosił o jakąś pomoc, mile widziane linki, schematy itp.
PROSZE O POMOC :!:

Zapomaniłem dopisać, ze to ma być na mono :razz:

[ Dodano: 2006-11-15, 08:52 ]
co jest z wami ludzie, nie macie żadnego pomysłu?? :sad:
kurcze, pomóżcie ktoś :!:
Pliiis

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 19 lis 2006, 2:58

Do czego ten przed wzacniacz ma być zastosowany?Chcesz lepszy?,czyli jaki? steropwane wejścia elektronicznie?czy też przełącznikami(np..isostas).Jaka końcówka mocy?Ile miliwolt na wejściu?Za mało dałeś danych.

Thomasz
-

Post autor: Thomasz » 19 lis 2006, 9:04

do czego?? do wzmacniacza ok 150W najczęsciej do gitary elektrycznej.
"Lepszy", chodziło mi o to by miał te wszystki Volume, Treble, Middle, Bass itp, (a nie np tylko Volume i Bass :razz: )

roman21 pisze:steropwane wejścia elektronicznie?czy też przełącznikami(np..isostas)
e.............. :shock: potenciometrami :razz:

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 19 lis 2006, 9:41

jest taki kit nord elektronik NE092 STEREOFONICZNY AKTYWNY REGULATOR BARWY TONU

do tego zrobiłem mikser na jednym ze schematów zamieszczonych w książce P. Góreckiego "Wzmacniacze operacyjne"

jak chcesz mono to poszukaj. np. NE073 KOREKTOR GRAFICZNY Z REGULACJĄ WZMOCNIENIA bardzo prosty i tani.

filonfn
-

Post autor: filonfn » 19 lis 2006, 9:48

Jeżeli chcesz cyfrowo regulować głośność, basy, soprany, i balans to polecam TDA8425

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 19 lis 2006, 12:10

Thomasz pisze:do czego?? do wzmacniacza ok 150W najczęsciej do gitary elektrycznej.
Przedwzmacniacz do gitary elektrycznej musi charakteryzować się dużą impedancją wejściową, dlatego zwykły przedwzmacniacz mikrofonowy będzie trochę kiepski w tym zastosowaniu. Kiedyś gdy bawiłem się w składanie pieca do gitary, testowałem kilka różnych układów przedwzmiacniacza. Ponizej przedstawiam schemat na którym ja się oparłem, i uważam, że jest on b. dobry.
Obrazek
Niestety wymaga on zasilania symetrycznego +-15V.
Thomasz pisze:"Lepszy", chodziło mi o to by miał te wszystki Volume, Treble, Middle, Bass itp, (a nie np tylko Volume i Bass :razz: )
to akurat nie tyczy się przedwzmacniacza, a dodatkowego korektora, który podłączamy za przedwzmacniaczem. W EdW 5/98 był opisywany 3-pasmowy korektor barwy dźwięku, ale podobne układy bez problemu znajdziesz w zasobach internetu.

Thomasz
-

Post autor: Thomasz » 19 lis 2006, 16:26

Passage, układ nawet ciekawy, moze tez go wykonam :razz:

a mozna by było podłączyć 5-pasmowy korektor graficzny z EP 1/95 zamiast przedwzmacniacza??

(tego z edw 5/98 mam na cd ale aktualknie dałem napęd do gwarancji wiec nie moge tego pliku przejrzeć :sad: :/ )

[ Dodano: 2006-11-23, 20:06 ]
helo!!
i to juz wszystko, nic wiecej nie poradzicie?? :cry:
napiszcie jeszcze coś mądrego
pliska

[ Dodano: 2006-12-22, 13:55 ]
witam ponownie, widze ze nic wiecej mi poradzić nie chcecie, wiec postanowiłem sprawe wziąść w swoje rece :p,
znalazłem w internece coś takiego:
http://webbox.w.interia.pl/guvnor.html
mam nadzieje ze sie ten układ sprawdzi :D
jesli macie jakieś uwagi co do tego schematu, to prosze o jakąś odpowiedz :D :lol: :P

Passage, jesli mozna, to mogłbyś napisać z czego masz ten schemat który wczesniej podawałeś (jaka gazetka, jaki nr itd :D)??

ODPOWIEDZ