Klasy wzmacniaczy

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 sie 2006, 16:39

Takie mała pytanko nie związane z tematem która klasa wzmacniaczy jest najlepsza i czym się poszczególne charakteryzują ???

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 sie 2006, 17:15

:arrow: Kulpina, to faktycznie nie było w poprzednim temacie - dlaczego nie zakładasz po prostu nowego tematu (tak jak to teraz za Ciebie zrobiłem?) - nie rób bałaganu - masz juz 230 postów na swoim koncie i można już od Ciebie wymagać przestrzegania porządku na forum.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 28 sie 2006, 17:21

W zasadzie żadna z klas nie jest najlepsza. Ale najlepszy stosunek wad do zalet w zastosowaniach audio ma klasa AB.

:arrow: Dokładnie o klasach wzmacniaczy możesz poczytać w EdW 9/2000 oraz 10/2000 w dziale MEU.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 sie 2006, 17:27

Ni myślałem że kogoś to będzie obchodzić tak bardzożeby po to zakładać nowy temt

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 sie 2006, 17:37

Kulpina pisze:Ni myślałem że kogoś to będzie obchodzić tak bardzożeby po to zakładać nowy temt
No chyba Ciebie skoro zadałeś to pytanie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 28 sie 2006, 19:04

hmm jak kolega wspomnial AB klasa ale zalezy do kogo bo jak cos mocniejszego to juz nie ta klasa tylko inne jak chcesz miec czysty dzwiek i nie zaglosno sluchac to AB a jak cos mocnego na estrade to juz inne .........w Ep juz to bylo opisywane nie wiem w ktorej ale bylo poczytaj Sobie kazda zostala opisana dokladnie....................

Pozdrawiam Bartek

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 28 sie 2006, 19:11

Thor pisze:czysty dzwiek i nie zaglosno sluchac to AB a jak cos mocnego na estrade to juz inne
Jakie inne? Klasa AB jest najpopularniejszą, nawet przy mocach 1000W...

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 sie 2006, 19:19

:arrow: Kulpina, - poczytaj ten materiał z Elportalu

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 28 sie 2006, 21:01

Wojtek pisze::arrow: Kulpina, - poczytaj ten materiał z Elportalu
Wojtek super sprawa! nigdy nie czytałem tego art. (a jak już przeczytałem to szkoda gadać... tyle rzeczy się zapomina).
Bardzo fajne, miło się czyta.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 29 sie 2006, 7:12

Co Po tym ze zrobisz 10000W jak ich i tak nie wykorzystasza...........a na dodatek potrezba bedzie ogromna moc co pewnie wdomowych warunkach nie zrobisz........a jak do estrady to nie widzialem wzmakow estradowych co sa w sys.AB.....zawsze to inne byly.......Wiem ze sie da zrobic w sys AB wiecej Mocy ale Wytlumacz mi po co ............?? jak sie slucha dla Dzwieku i czystosci a nie dla mocy......Dlatego Tak samo Lampowce maja Malo wat 25W okolo wiekszosc a graja Bardzo Dobrze mimo to ze maja wieksze znieksztalcenia niz Scalaki nie slychac tego az tak jak w scalakach.......... ale Odbiegam od tematu Troche wytlumacz mi po co robic wzmaki 1000W do domu jak i tak nigdy nie uzyskasz takiej mocy i nie bedziesz smuchal na max........a estradowe sa inaczej Robione o Ile sie nie myle..........Jak co to mnie poprawcie....Odbiegne Troche od tematu Ale wytlumacz mi po co robic 1000W do domu ?? .......

Pozdrawiam Bartek............

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 29 sie 2006, 8:14

Thor pisze:Co Po tym ze zrobisz 10000W jak ich i tak nie wykorzystasza...........a na dodatek potrezba bedzie ogromna moc co pewnie wdomowych warunkach nie zrobisz........a jak do estrady to nie widzialem wzmakow estradowych co sa w sys.AB.....zawsze to inne byly.......Wiem ze sie da zrobic w sys AB wiecej Mocy ale Wytlumacz mi po co ............?? jak sie slucha dla Dzwieku i czystosci a nie dla mocy......Dlatego Tak samo Lampowce maja Malo wat 25W okolo wiekszosc a graja Bardzo Dobrze mimo to ze maja wieksze znieksztalcenia niz Scalaki nie slychac tego az tak jak w scalakach.......... ale Odbiegam od tematu Troche wytlumacz mi po co robic wzmaki 1000W do domu jak i tak nigdy nie uzyskasz takiej mocy i nie bedziesz smuchal na max........a estradowe sa inaczej Robione o Ile sie nie myle..........Jak co to mnie poprawcie....Odbiegne Troche od tematu Ale wytlumacz mi po co robic 1000W do domu ?? .......

Pozdrawiam Bartek............
No jasne, po co do domu 1000W.
Ale koledze marcing nie chodziło o to, że w domu... tylko o to, że wzmacniacze tak dużej mocy są robione w klasie AB i sprawują się doskonale.
Założe się, że w domowych warunkach zrobię wzmacniacz 1kV (tylko daj mi materiały)
Co do lampiaków to też można spotkac spore moce (nawet i po setki Wat) i wcale nie zgadzam się z tym, że większość ma małą moc.
To samo mógłbym powiedzieć o scalakach - te to dopiero dają małe moce... wzmacniacz 4xEL34 (100W) rozwala w pył popularny mostek TDA7294 który rzekomo daje aż 150W RMS.
Scalaki w ogóle nie nadają się to mocy powyżej 150W - wiadomo z jakich względów.
Thor poczytaj trochę o tych klasach i ich zastosowaniach.
Klasy są, ale konstruktorzy wzmacniaczy mają swoje rozwiązania.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 sie 2006, 8:29

są chyba nawet kity vellemana - wzmacniacze lampowe. O dość dużych mocach i jak na vellemana przystało o dość dużych cenech. nawet 3500zł

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 29 sie 2006, 8:32

Kulpina pisze:są chyba nawet kity vellemana - wzmacniacze lampowe. O dość dużych mocach i jak na vellemana przystało o dość dużych cenech. nawet 3500zł
Są są, ale takich dużych mocy nie mają (chyba po 35W kanał) i powiem szczerze, że nigdy bym ich nie kupił za tą cenę... Już wolę gotowy wzmacniacz w tej cenie np. Amplifona WT30II nawet ładniej się prezentuje.
Nie wiem co takiego jest w tych wzmacniaczach Vellemana, że kosztują 3500zł :/

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 29 sie 2006, 10:20

Thor pisze:Dlatego Tak samo Lampowce maja Malo wat 25W okolo wiekszosc a graja Bardzo Dobrze mimo to ze maja wieksze znieksztalcenia niz Scalaki nie slychac tego az tak jak w scalakach
Pamiętam jeden wzmacniacz Marantz'a o mocy RMS 2x15W, w komplecie z kolumnami ESA Ostinato... Do dziś nie słyszałem czegoś grającego równie dobrze, zbudowanego na tranzystorach... Lampowe wzmacniacze? Może, ale jakoś nie czuję tej magii.

Thor - wydaje mi się, że mylisz dwie rzeczy: budowę fizyczną wzmacniacza z klasą w jakiej pracuje... Przy wzmacniaczu tranzystorowym wystarczy z reguły zmiana prądu spoczynkowego, by zamienić klasę AB, na B, lub A (jeśli się mylę, prosze o poprawienie)...
Ale czy ma to sens?

Kulpina - co do Twojego pytania - ściągnij ten plik, który wskazał Wojtek.
Druga część znajduje się pod tym linkiem

Ja ze swojej strony plecam jeszcze takie coś

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 sie 2006, 10:37

velleman jest ogólnie drogi

ODPOWIEDZ