wzmacniacze mocy
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
wzmacniacze mocy
czy na tym forum znajdzie się osoba która mi pomoże??? jak na razie nie uzyskałem nigdzie odp.
ma ktoś schemat ogólny wzmacniaczy mocy?? a może skan jakiejś ksziązki o wzmakach tranzystrorowych??? chcę zaprojektować sobie jakiś a propblem jest że nie mam ogólnej postaci wzmaka
błagam pomóżcie!!!!
w końcu kiedyś też zaczynaliście
ma ktoś schemat ogólny wzmacniaczy mocy?? a może skan jakiejś ksziązki o wzmakach tranzystrorowych??? chcę zaprojektować sobie jakiś a propblem jest że nie mam ogólnej postaci wzmaka
błagam pomóżcie!!!!
w końcu kiedyś też zaczynaliście
pisanie umoralniającej wstawki sobie daruję, to i tak nie skutkuje...
to przykładowy link z www.google.pl :
http://semiconductor.p.lodz.pl/student/ ... /EL_07.pdf
jak dobrze poszukasz, to znajdziesz co trzeba
a jeżeli chodzi o literaturę to polecam A.Witort "Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych"
bywa na aukcjach ( http://www.swistak.pl/aukcje/1679655.html ), a w bibliotece też ją pewnie znajdziesz
a jeżeli chodzi o literaturę to polecam A.Witort "Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych"
bywa na aukcjach ( http://www.swistak.pl/aukcje/1679655.html ), a w bibliotece też ją pewnie znajdziesz
Ja polecam dwie strony bardzo fajne
http://sound.westhost.com/amp_design.htm
http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/dipa/dipa.htm
http://sound.westhost.com/amp_design.htm
http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/dipa/dipa.htm
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
Dziękuję Ci Taszatasza pisze:pisanie umoralniającej wstawki sobie daruję, to i tak nie skutkuje...
http://semiconductor.p.lodz.pl/student/ ... /EL_07.pdf
To prawdziwy skarb dla mnie !
W taki razie chyba warto odłozyć te kilka PLN i kupić sobie jakąś ksiązkę...lowelas7700 pisze:w bibliotece nie ma żadnej ksiązki elekronicznej. w domku nie mam neta niestety i sorki jeśli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią. kasy za bardzo też nie mam na książki. bo wszystkie moje pieniąze idą na nowe tranzystory i układy scalone.
Na Świstaku czy Allegro można wykopać prawdziwe "brylanty"
Jeśli nie masz netu w domu, to polecam www.google.pl i kopiowanie interesujących art. na dyskietkę albo CD, pliki tekstowe zajmują naprawdę mało miejsca.
P.S. Sam wiem jak to jest, przez dwa lata siedziałem w kafejce...
hihi, gratuluję więc...
takie książki warto mieć, po prostu warto, a zaporową cenę 5pln pomijam milczeniem...
czasem takie ananasy można też spotkać na bazarach...ja sobie tak nabyłam
swego czasu 'Układy mikroprocesorowe 8080/8085 ...' za dosłownie grosze,
gostek takie rzeczy sprzedawał w cenie makulatury (i chwała mu za to
a popatrz na Triodzie - jak chłopaki polują na to co jest wyrzucane z bibliotek...simply no comment.
nikogo nie uraziłeś....tylko wiesz, może czasem warto zainwestować właśnie w książki,lowelas7700 pisze: ...sorki jeśli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią
w jakieś wartościowe czasopisma czy inne publikacje. Po co Ci te wszystkie
super-hiper części elektroniczne jak nie będziesz ich umiał właściwe wykorzystać, albo
w wyniku własnej niewiedzy będziesz niszczył zamiast tworzyć?
A Internet, choć wiele tam wiedzy, wszystkiego nie załatwi, poważnie...
to tyle off-topicu,
pa,
tasza
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
masz może skaner w domu? mógłbyś i to zeskanować i podesłać na maila? z góry serdecznie dziękuję. autor tej książki chyba się nie pogniewa jeśli ktoś ją skopiuje i udostęponi potrzebującemu który dzięki niej sporo moż się nauczyćEnd pisze:Dziękuję Ci TaszaWłasnie kupiłem tą książkę za 5zł !
To prawdziwy skarb dla mnie
tasza ja dopiero zaczynam zabawę nie powiem że nic nie zepsułem, ale człowiek uczy się na błędach. niestety
Ksiązkę powinienem mieć już jutro
Co do skanowania to chyba nie chcesz bym przeskanował Ci calą książkę?...
Zobacz spis treści i napisz co Cie interesuje, to zrobię skan.
Co do skanowania to chyba nie chcesz bym przeskanował Ci calą książkę?...
Zobacz spis treści i napisz co Cie interesuje, to zrobię skan.
Kod: Zaznacz cały
Książka zawiera opisy i schematy kilkudziesięciu układów wzmacniaczy elektroakustycznych o mocy od 5 W do 150 W, wzmacniaczy do słuchawek, mieszaczy i przedwzmacniaczy korekcyjnych (gramofonowych), wybranych spośród takich układów opublikowanych w miesięczniku "Radioelektronik" w latach 1977-1983 oraz wiadomości ogólne o wzmacniaczach. Książka jest przeznaczona dla radioamatorów interesujących się wzmacniaczami elektroakustycznymi lub zamierzających konstruować wzmacniacze we własnym zakresie.
Słowo wstępne...........................
1. Wiadomości ogólne o wzmacniaczach elektroakustycznych.........
1.1. Wprowadzenie.........................
1.2. Parametry wzmacniacza.....................
1.3. Struktura wzmacniacza.....................
1.4. Zalecenia konstrukcyjne....................�
2. Obliczanie wzmacniaczy ni.cz....................
3. Układy stabilizacji termicznej we wzmacniaczach m. cz.......
3.1. Stabilizacja termiczna punktów pracy wzmacniaczy napięsiowych......
3.2. Stabilizacja termiczna we wzmacniaczach mocy.............
4. Radiatory..........................
5. Sprzężenie zwrotne we wzmacniaczach in.cz...............
5.1. Wpływ sprzężenia zwrotnego na zakłócenia i zniekształcenia........
6. Wzmacniacze korekcyjne do adapterów magnetoelektrycznych
6.1. Korektor tranzystorowy (wg W. Ratzkiego).......â�˘ â�˘ â- .....
6.2. Korektor ze wzmacniaczem operacyjnym...............
6.3. Przedwzmacniacz korekcyjny wysokiej klasy..............
7. Wzmacniacz mikrofonowy wysokiej jakości...............
8. Mieszacze sygnałów.......................
8.1. Prosty mieszacz stereofoniczny...................
8.1.1. Wzmacniacz mikrofonowy....................
8.1.2. Przedwzmacniacz o dużej wartości impedancji wejściowej (do adaptera piezoelektrycznego) ..........................
8.1.3. Przedwzmacniacz do gramofonu z wkładką magnetyczną.........
8.1.4. Wzmacniacz sumujący......................
8.2 Mieszacz w wersji rozbudowanej . ,................
Łll. Wtórnik separujący.......................
8.22. Układ regulacji barwy dźwięku..................
8.2.3. Miernik wysterowania typu VU..................
8.24. Monitor...........................
$.2-5. Zasilacz stabilizowany.......................
9. Wzmacniacze do słuchawek....................
10. Wzmacniacz o mocy 10 W z układem scalonym
11. Wzmacniacze m.cz. o mocy 20 W.................
: I Wzmacniacz z transformatorem międzystopniowym...........
. i.2 Prosty wzmacniacz mocy ze wzmacniaczem operacyjnym.........
11.3. Tranzystorowy wzmacniacz o mocy 20 W ....... ,.,,,.,... ��;r%: t
12. Stereofoniczny wzmacniacz akustyczny 2x45 W. . . .........
12.1. Stopień wejściowy.......................
12.2. Układ kształtowania charakterystyki częstotliwościowej........
12.3. Wzmacniacz mocy.....................
12.4. Zasilacze.........................
12.5. Układ sterowania wskaźnikiem wychyiowym............
12.6. Opis konstrukcji......................
J 2.7. Uruchomienie...............-........
13. Wzmacniacz mocy o małych zniekształceniach............
13.1. Wzmacniacz o mocy 80 W...................
13.2. Wzmacniacz o mocy 150 W...................
14. Wzmacniacz o mocy 80 W..................
15. Wzmacniacz o mocy 150 W..................
15.1. Działanie układu......................
15.2. Konstrukcja wzmacniacza...................
15.3. Uruchomienie.........................,,.,
15.4. Uwagi końcowe......................
Dodatek A. Dane techniczne niektórych tranzystorów ra.cz. dużej mocy produkcji CEiYH . Dodatek B. Bel i decybel............... " ^ ,,.,,."...,
no to już tak jest, żadna nowość, wiesz ile ja rzeczy napsułam, zanim zaczęło coś się udawać? ha!lowelas7700 pisze:niestety Sad rtlko że niektóre błędy kosztują
ale zauważ, że mając - jak to się nazywa - podstawową, książkową wiedzę na dany temat,
jesteś w stanie oszacować, że coś co właśnie klecisz spłonie Ci na stole - zanim tak rzeczywiście się stanie...
o i tak można długo...
ja Ci ze swej strony radzę - jeżeli gdzieś wypatrzysz jakąś fajną książkę, jakiś katalog
to odpuść sobie części, a kup coś z czego będziesz miał pociechę na przyszłość.
tasza
da rade ale potszebne bedzie pszetwornica i tosca 303 lub z nowszego wzmacniacza pszetwornica potszebna zeby uzyskac napiecie -50 V i +50 V i zero czyli minus na kondensator koncowki mocy dobrze jest zamontowac mocniejsze kondesatory na płytce tak do 10000 uf pszetwornice najlepiej wziosc z wzmacniacza samochodowego wiem bo sam takie cos zrobiłem i superosko gra basss wymiata pociongnie spokojnie 2 subwufery po 400 W każdy i jest ok pozdrawiam
Proszę zrobić korektę posta... End
Ja nie wiem co Ty napisałeś tak naprawdę...wasil_86 pisze:da rade ale potszebne bedzie pszetwornica i tosca 303 lub z nowszego wzmacniacza pszetwornica potszebna zeby uzyskac napiecie -50 V i +50 V i zero czyli minus na kondensator koncowki mocy dobrze jest zamontowac mocniejsze kondesatory na płytce tak do 10000 uf pszetwornice najlepiej wziosc z wzmacniacza samochodowego wiem bo sam takie cos zrobiłem i superosko gra basss wymiata pociongnie spokojnie 2 subwufery po 400 W każdy i jest ok pozdrawiam
Zastanawiasz się czasem nad tym jak piszesz ?
Sam nie jestem mistrzem ale pewne granice są... używaj edytorów typu: Word lub Openoffice
Ciekawe, że zasilacz tosca 303 uciągnie dwa woofery po 400W...(chyba mówisz o 10% wykorzystania możliowści tych subwooferów)
Zobacz aplikację TDA1562Qmuster pisze:Czyma ktoś schemat wzmaczniacza ok. 40 50 W zasilany pojedyńczym napięciem ( do 12V)?
Inaczej będziesz musiał zrobić przetwornicę napięcia z 12-14,4V na 2x30V alby uzyskac potrzebną moc.
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
szczególnie interesowała by mnie
strukrura wzmacniacza
zalecenia konstrukcyjne
oraz ten wzmacniacz 150 wat
hej tasza a pamiętasz swój początek z elektroniką? ile wtedy miałaś lat? co Cioe szczególnie zainteresowało?
wiecie co brakuje mi na forum kącika " mój pierwszy kontakt z elektroniką" gdzie każdy mógł by opisać początek swojej przygody z elektroniką!
pozdrawiam
strukrura wzmacniacza
zalecenia konstrukcyjne
oraz ten wzmacniacz 150 wat
hej tasza a pamiętasz swój początek z elektroniką? ile wtedy miałaś lat? co Cioe szczególnie zainteresowało?
wiecie co brakuje mi na forum kącika " mój pierwszy kontakt z elektroniką" gdzie każdy mógł by opisać początek swojej przygody z elektroniką!
pozdrawiam
Ale off-topic będzie...Ile lat? jakieś ~17, tak około
A pierwsze działające coś to było moje ulubione
CA80, to był jakbyśmy teraz nazwali kit,
zestaw do samodzielnego montażu - komputerek edukacyjny oparty o CPU Zilog-a Z80
Poskładać to cudo to było nic, w końcu sobie poradziłam, ale cokolwiek zaprogramować - no, to była szkoła pokory.
Ale też niesamowita fascynacja tym kawałkiem elektroniki - do ilu śmiesznych rzeczy można było go namówić.
No i dzięki tej zabawce jakoś ukierunkowałam się raczej na cyfrówkę, na uP, a potem na programowanie tak w ogóle.
O takie tam bajki...myślę że wystarczy.
pozdrawiam,
tasza
PS.
A pierwsze działające coś to było moje ulubione
zestaw do samodzielnego montażu - komputerek edukacyjny oparty o CPU Zilog-a Z80
Poskładać to cudo to było nic, w końcu sobie poradziłam, ale cokolwiek zaprogramować - no, to była szkoła pokory.
Ale też niesamowita fascynacja tym kawałkiem elektroniki - do ilu śmiesznych rzeczy można było go namówić.
No i dzięki tej zabawce jakoś ukierunkowałam się raczej na cyfrówkę, na uP, a potem na programowanie tak w ogóle.
O takie tam bajki...myślę że wystarczy.
pozdrawiam,
tasza
PS.
a może to i dobry pomysł?lowelas7700 pisze:wiecie co brakuje mi na forum kącika " mój pierwszy kontakt z elektroniką" gdzie każdy mógł by opisać początek swojej przygody z elektroniką!
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
sądzę że to było by fajne stworzenie
" mój pierwszy kontakt z elektroniką"
a może jakiś mały sondarz przeprowadzą moderatorzy?
tasza mówisz uP? ja programowania nie rozumiem na razie ale wybrałem sobie w LO klase informatycznem tylko po to żeny nauzczyć się programowania.
pamiętam mój pierwszy wzmacniacz dosłownie kostka TDA1514 wyleciała w powietrze sęk w tym że wszystko było dobrze zasilanie było na starcir 2x12 i buuuuuuuuuuum ile dymu było w pokoju. teraz chciałbym sam zaprojektować jakiegoś wzmacniaczyka na tranzystorach bo scalaki mni przestały bawić ze względu na ograniczone napięcie pracy i moc. tylko brakuje mi strukruty takiego cuda. z boliczeniami raczej sobie poradzę. zaczynam po mału wysyłać rozwiązania do EDW może nawet coś dobrze zrobiłem. ostatnio w EDW był mój krótki artykulik
na dzeiń kobiet powiedziałem mamie .
wczoraj rysowałem schemt "wieży" nawet całkiem ładnie funkcja stand-by w której pobór mocy będzie na poziomie 1-2 waty. załeżnie od transformatortka.
poozdrawiam wszystkich
czy w dziale ze szkołami elektronicznym jest pustka czy tylko mi nie chce się nic pokazać? a może Wy byście powiedzieli coś o Waszych byłych (może i o obecnych) uczelniach?
pozdro
" mój pierwszy kontakt z elektroniką"
a może jakiś mały sondarz przeprowadzą moderatorzy?
tasza mówisz uP? ja programowania nie rozumiem na razie ale wybrałem sobie w LO klase informatycznem tylko po to żeny nauzczyć się programowania.
pamiętam mój pierwszy wzmacniacz dosłownie kostka TDA1514 wyleciała w powietrze sęk w tym że wszystko było dobrze zasilanie było na starcir 2x12 i buuuuuuuuuuum ile dymu było w pokoju. teraz chciałbym sam zaprojektować jakiegoś wzmacniaczyka na tranzystorach bo scalaki mni przestały bawić ze względu na ograniczone napięcie pracy i moc. tylko brakuje mi strukruty takiego cuda. z boliczeniami raczej sobie poradzę. zaczynam po mału wysyłać rozwiązania do EDW może nawet coś dobrze zrobiłem. ostatnio w EDW był mój krótki artykulik
wczoraj rysowałem schemt "wieży" nawet całkiem ładnie funkcja stand-by w której pobór mocy będzie na poziomie 1-2 waty. załeżnie od transformatortka.
poozdrawiam wszystkich
czy w dziale ze szkołami elektronicznym jest pustka czy tylko mi nie chce się nic pokazać? a może Wy byście powiedzieli coś o Waszych byłych (może i o obecnych) uczelniach?
pozdro