LCD w wzmacniaczu

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Gieras
-
Kontakt:

LCD w wzmacniaczu

Post autor: Gieras » 06 lut 2006, 21:40

Witam
Na początku mowie ze jezeli to zły dział to prosze mnie przeniesc a jezeli taki post istnieje skasowac mój(ja nieznalazłem takiego)

A wiec LCD do wzmacniacza takie jakie mozna kupic na Allegro (dołaczam fotke) jest fajnym bajerem do wzmacniacza.Chciałbym aby sie wypowiedzieli Ci którzy maja takie cos w swoich sprzętach jak takie cos zrobic,dodawali schematy,cenniki.itp. To by pomogło wielu osobom.

Dziekuje za przeczytanie tego postu i rozwiania wielu niejasnosci w nim.

Temat przeniosłem do "Układów audio" skoro ma dotyczyć zastosowania LCD we wzmacniaczu
Wojtek
Załączniki
83329239[2].jpg
83329239[2].jpg (10.6 KiB) Przejrzano 6248 razy

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 13 lut 2006, 20:17

hmm dobra rzecz ten wyswietlacz tez z checia bym cos takiego zamontowal w swojim ale tak jak ty niewiem jak ;/ przeszukalem cale forum elektroda i nic ciekawego nieznalazlem :(

Gieras
-
Kontakt:

Post autor: Gieras » 17 lut 2006, 20:33

na kompa to znalazłem ale na to nic gdzie to moze buyc a co z tymi szumami ale mniejsza z nimi fajne to i tak i tak

lordmichu
-
Kontakt:

Post autor: lordmichu » 18 lut 2006, 0:46

Hmm. Na Elektrodzie jest w dziale DIY opis wzmacniacza z wyswietlaczem. Nie jest to co prawda LCD tylko chyba VFD. Ale może się przyda ten opis. Był tamteż link do zagranicznej strony z której pochodzi koncepcja tego wzmacniacza z wyświetlaczem i programem do jego sterowania (wzmacniacza, wyświetlacza, ogólnie całości). Jeśli się nie myle, to ta konstrukcja zajęła 1 miejsce w rakingu DIY w grudniu. No nic poszukam linku i jak znajde to zapodam.

To się naszukałem. Miałem w ulubionych :D . Mam nadzieje, że coś się przyda.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic364233.html

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

A co powiecie na 2x16?

Post autor: M@ciej » 25 kwie 2006, 21:31

Fajny ten Twój wyświetlacz,ale jak projektowałem swój (przed)wzmacniacz,miałem jedynie proste LCD 2x16, i też się dobrze sprawia! Tylko ja wzmacniacz budowałem od zera,nie przerabiałem gotowych. Zajrzyj do najnowszego EdW (5/2006) i spróbuj z tego miksera 'wyciągnąć' odpowiedni schemat. Jeśli nie zastosujesz kompa do sterowania, to aż prosi się o klawiaturkęi jakiś wyświetlacz, podający podstawowe parametry, np. poziom basów, sopranów i czego tam jeszcze będziesz chciał! Wszystko zależy od pomysłowości i ilości pamięci w procku. Ja budując swój panelik zapchałem prawie całą pamięć poczciwego '2313 (1,9K plik binarny) :)

Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów z wyświetlaczem!

ODPOWIEDZ