TES200 i problemy

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

TES200 i problemy

Post autor: GrzesiekG » 04 sie 2010, 15:28

Witam. Mam problem z folią TES200.
Przygotowuję laminat (papier ścierny, rozpuszczalnik), drukuję mozaikę na folii, przycinam do rozmiarów, przyklejam na taśmę papierową i kładę na żelazku (które jest do góry nogami), rozgrzanego do dwóch kropek, najpierw folią do góry a potem przez papier - folią do dołu. Całość przez ~10 minut dobrze dociskam, potem chłodzę w wodzie i..... nic :(
Załączniki
problem.JPG
efekt prac.
problem.JPG (9.22 KiB) Przejrzano 5764 razy

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 04 sie 2010, 19:44

To za słabo grzejesz. Daj sobie na niecałe 3 kropki. Przy folii TES to na rozgrzany laminat "nakleja się" zadrukowaną folię i najlepiej docisnąć ją potem wałkiem gumowym. Jak się przyklei to wtedy można przygrzać jeszcze dla pewności przez ręcznik papierowy.

Awatar użytkownika
Gusioo
-
Kontakt:

Post autor: Gusioo » 05 sie 2010, 16:20

Według poradników temperatura powinna oscylować w granicach 180 st. C. Moje żelazko, sdiełano w CCCP, ustawiłem na 3 kropki.

Płytkę oczywiście solidnie odtłuszczasz?

PS.
Folia TES jest droga, nie lepiej zwykła folia do drukarek laserowych? U mnie sprawdza się doskonale.

Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GrzesiekG » 06 sie 2010, 8:30

Zobaczę co się dzieje przy ***.
Raport wkrótce!
PZDR i dzięki za pomoc
GrzesiekG

[ Dodano: 2010-08-17, 22:26 ]
Kochani!
Rzecz niesłychana:
Kiedy próbowałem przygotować kolejną płytkę przy pomocy TES200 tym razem na dwie strony to pomagałem sobie kartką z drukarki (dla zabezpieczenia jednej ze stron pcb na żelazku) z naniesioną wcześniej mozajką ścieżek dla testu. Przez przypadek zetknął się toner z laminatem i ku mojemu zaskoczeniu przywarła. Pomyślałem sobie: "przecież to nie jest papier kredowy to pewnie nic nie wyjdzie...". Jednak zaryzykowałem, wyprasowałem płytkę z najnormalniejszym papierem A4 do drukarek (Economy) i wierzcie mi, wyszło lepiej niż na tej TES...
PZDR
GrzesiekG

ODPOWIEDZ