Witam! Na samym początku chciałbym się usprawiedliwić, ponieważ nie byłem pewien w którym dziale umieścić swój temat, jeśli jest on nieprawidłowo ulokowany z góry przepraszam.
Przejdźmy do meritum, otóż chcę zrobić zasilacz czterowyjściowy do ładowarki do akumulatorów NiCd o niezależnych od siebie kanałach. Ma to być prosty zasilacz na 4 mostkach (graeca - nie wiem jak się piszę, proszę wybaczyć) lub samych diodach prostowniczych na 1 uzwojeniu wyjściowym transformatora tylko nie potrafię uniezależnić jednego wyjścia od drugiego. Dlatego też proszę o pomoc bądź wskazówkę w tej sprawie.
Dotychczas eksperymentowałem ale wszystkie wyjścia przy pomiarze były zależne od siebie. Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić?
Z góry dzięki.
Zasilacz wielowyjściowy niestabilizowany
Wszystko zależy od mocy traconej na stabilizatorze, jeśli nie przekracza 1W to obudowa to-220 poradzi sobie sama. Wartość ta to ([napięcie wejściowe]-[napięcie wyjściowe])*[prąd].
Co do ładowania akumulatorów NiCd to najprościej robić to stałym prądem o wartości 1/10 pojemności (np. dla akumulatora 850mAh - 85mA) przez 14 godzin (źródło). Stabilizatory powinny działać więc w konfiguracji źródła prądowego (nadają się do tego LM317 i LM78(9)xx), najlepiej z regulacją prądu dla akumulatorów o różnej pojemności.
Dla pojedynczego ogniwa napięcie będzie stabilizowało się ok 1-2V. Jeśli dobrze liczę to przy akumulatorze 1000mAh da maksymalny spadek napięcia na stabilizatorze ok 10V (bez przekraczania 1W),
ale już dla 2500mAh tylko 4V. Wniosek z tego że napięcie wejściowe ok 4-5V jest optymalne i nie potrzeba radiatora (dla obudowy TO-220).
Co do ładowania akumulatorów NiCd to najprościej robić to stałym prądem o wartości 1/10 pojemności (np. dla akumulatora 850mAh - 85mA) przez 14 godzin (źródło). Stabilizatory powinny działać więc w konfiguracji źródła prądowego (nadają się do tego LM317 i LM78(9)xx), najlepiej z regulacją prądu dla akumulatorów o różnej pojemności.
Dla pojedynczego ogniwa napięcie będzie stabilizowało się ok 1-2V. Jeśli dobrze liczę to przy akumulatorze 1000mAh da maksymalny spadek napięcia na stabilizatorze ok 10V (bez przekraczania 1W),
ale już dla 2500mAh tylko 4V. Wniosek z tego że napięcie wejściowe ok 4-5V jest optymalne i nie potrzeba radiatora (dla obudowy TO-220).