EAGLE polecenia i wymiana obudowy

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

EAGLE polecenia i wymiana obudowy

Post autor: slawek55 » 12 sty 2009, 7:00

Cześć.
Rozpoczynam przygodę z Eagle'm i natknąłem się na kilka rzeczy z którymii nie umiem sobie poradzić.
W programie są trzy instrukcje, dość podobne TECHOLOGY, PACKAGE, REPLACE.
Czym one się różnią, kiedy można użyć jakiego? A kiedy jest to zabronoione?

Mam też dwa pliki jednego urządzenia (.brd i .sch). Schemat i płytka są narysowane z wykorzystaniem jakiejś bibloteki, której nie ma w zbiorze Eagla, chyba jest to bibloteka własna autora. Do symbolu elementu jest przypisana obudowa SMD. Nast ten sam układ ma też obudowę przewlekaną. W tej wersji jest dużo łatwniej dostępny.
Chciałem zamienic obudowę lecz nie mam wyboru bo jest tylko przypisana SMD.
Czy jest możliwośc zamiany obudowy?
Jak sie za to zabrać?

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:53
Lokalizacja: Kraków / Jarosław
Kontakt:

Post autor: Melon » 12 sty 2009, 22:02

(edit)Różnice między CHANGE a REPLACE są wymienione parę postów niżej u użytkownika KrzysiekK(/edit)

Te schematy musiały zostać zrobione starym program, bo w Eagle 5 jak przenoszę projekt na inny komputer, to nie muszę brać ze sobą bibliotek.

Jeżeli chcesz zmienić obudowę, to musisz ją dodać do biblioteki w której jest dany element. Polecam przerobić tutorial, który jest na stronie CADsoftu, rozwieje on dużo Twoich wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 10:53 przez Melon, łącznie zmieniany 1 raz.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 13 sty 2009, 6:16

Przy pomocy REPLACE możesz zmienić PACKAGE, czyli obudowę
Chyba nie zpełnie, ponieważ nie robili by osobnych poleceń.

Mi raczej chodzi o to, jak wymienić obudowę danego elementu, jeśli nie mam wyboru w poleceniu PACKAGE?

A tak przy okazji to mogę liczyć na pomoc, czy raczej skazany jestem na własną męczarnię.

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:53
Lokalizacja: Kraków / Jarosław
Kontakt:

Post autor: Melon » 13 sty 2009, 9:29

Tak, robili by osobne polecenia. Co więcej, możesz uruchomić skrypty, które właśnie korzystają również z tych poleceń.

A żebyś miał wybór, to musisz po prostu stworzyć sobie obudowę w danej bibliotece, w której jest Twój element z którego korzystasz. Albo importujesz. Jeżeli taka obudowa jest już w którejś z bibliotek to musisz zrobić tak:

1) Przypuśćmy, że masz biblioteki MOJALIB oraz NATIONAL. Do MOJALIB chcesz dodać obudowę TO92, a wiesz, że jest ona w bibliotece NATIONAL.

2) Otwierasz bibliotekę MOJALIB (w Eagle oczywiście).

3) Klikasz na przycisk PACKAGE, pojawi Ci się okienko gdzie pod pozycją New: masz wpisać TO92 i naciśnij Enter.

4) Na razie to nie wygląda ciekawie powinieneś widzieć czarne tło (chyba, że zmieniałeś coś w ustawieniach). Tutaj właśnie edytujesz Twoje obudowy. Ale ponieważ to obudowa została już wcześniej stworzona, to klikasz Library/Update, wyszukujesz bibliotekę NATIONAL i ją otwierasz. Teraz w tym czarnym oknie powinieneś widzieć obudowę TO92.

Na razie stworzyłeś tylko obudowę, trzeba to jeszcze powiązać z SYMBOL i DEVICE. Ale to już jest opisane w tutorialu i szkoda czasu, żeby się rozpisywać:

http://fab.cba.mit.edu/classes/MIT/863. ... al-eng.pdf

Wprawdzie to jest do czwórki, ale będzie Ci bardzo przydatny. Jest tam opisane jak się tworzy własne elementy biblioteczne.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 13 sty 2009, 9:59

Na postawie książki "Eagle - pierwsze kroki" wydawnictwa BTC.

Change Za pomocą tego polecenia można zmieniać ustawienia poszczególnych obiektów, np. wielkość lub treść tekstu, zmienić obudowę elementu z SMD na przewlekaną, można również przenieść elementy na inną płaszczyznę.

Replace Wybór pomiędzy dwoma trybami zmiany obudów elementów. W przypadku trybu Coords pola lutownicze nowej obudowy muszą mieć te same koordynaty co pola lutownicze starej obudowy. W drugim przypadku Names poszczególne pola lutownicze w nowej obudowie mieć te same nazwy co i w starej.

W dowolnym momencie jest możliwość zmiany obudowy (płytkowej) elementu schematowego. Po wybraniu polecenia Change -> Package i kliknięciu lewym klawiszem myszki na element (jeśli ma on zdefiniowane kilka rodzajów obudów płytkowych) otworzy się okno z dostępnymi wariantami obudów płytkowych.

Zobacz tutaj może znajdziesz potrzebną Ci bibliotekę. Nawet nie napisałeś z jakim elementem masz problem. Trochę bibliotek jest też do pobrania na stronie domowej programu Eagle.

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:53
Lokalizacja: Kraków / Jarosław
Kontakt:

Post autor: Melon » 13 sty 2009, 10:53

Hm, faktycznie, lepiej wyedytuję ten mój poprzedni post, żeby nie wprowadzać w błąd

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 13 sty 2009, 11:15

A co zrobić jeśli mam na scemacie element który został pobrany z bibloteki stworzonej przez twórcę schematu, a ja dysponuje tylko schematem i płytką (w dwóch plikach) i nie mam dostępu do bibloteki autora, lecz schę na płytce wymienić obudowę. Czy jest to w ogóle możliwe?

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:53
Lokalizacja: Kraków / Jarosław
Kontakt:

Post autor: Melon » 13 sty 2009, 13:01

Opieram to w oparciu o wersjce Eagle 5.2.0:

1) Otwórz sobie bibliotekę, gdzie chcesz dodać dany element, oraz to co potrzebujesz (schemat? obudowa?)

2) Otwórz projekt, gdzie masz elementy, które potrzebujesz do stworzenia biblioteki (schemat? obudowa?)

3) Klikasz w polecenie GROUP, następnie trzymając CTRL klikasz lewym przyciskiem na interesującym Cię obiekcie. Powinien on zostać wyróżniony.

4) Teraz klikasz na polecenie CUT, a następnie na GO! (zielone światło).

5) Przechodzisz do edycji biblioteki i wklejasz.

6) Niestety tą metodą będziesz musiał sam sobie zrobić połączenia między schematem a PCB (który pin do którego). Jeżeli to jest kilka nóżek to nie powinno to być większym problemem.

Acha, ponieważ masz teraz swoją własną bibliotekę, musisz wywalić ten element autora, i wpakować swój własny z stworzonej przez Ciebie biblioteki.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 13 sty 2009, 14:32

Zajmuje sie wersją 5.1. Nie wiem dlaczego ale w edeytorze płytek jak próbuje zastosować
Replace to nie mam wyboru takiego jak Coords.
Książkę o której wspominasz czytałem i tam faktycznie jest to opisane lecz chyba odnosi się do czegos innego, ale nie mam jej teraz przy sobie więc nie mogę sprawdzić, ale to zrobię i dam znać.

walek33
-
Posty: 2
Rejestracja: 25 sty 2008, 18:16
Lokalizacja: Łazy

Post autor: walek33 » 20 lip 2009, 23:16

Melon pisze:Opieram to w oparciu o wersjce Eagle 5.2.0:

5) Przechodzisz do edycji biblioteki i wklejasz.
I w tym momencie pojawia mi się "Warning Skipped unsuitable objects!" Jak to ominąć?

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:53
Lokalizacja: Kraków / Jarosław
Kontakt:

Post autor: Melon » 21 lip 2009, 5:57

walek33 pisze:
Melon pisze:Opieram to w oparciu o wersjce Eagle 5.2.0:

5) Przechodzisz do edycji biblioteki i wklejasz.
I w tym momencie pojawia mi się "Warning Skipped unsuitable objects!" Jak to ominąć?
Ło, czegoś takiego nigdy nie miałem. Zresztą z Eaglem to już dawno nie pracowałem. Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc. Może to ostrzeżenie po prostu mówi, że zaznaczyłeś różne obiekty, które nie mogą mieć takiej samej, wspólnej obudowy?

ODPOWIEDZ