Kontroler PCI to LPT

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
danloop
-
Kontakt:

Kontroler PCI to LPT

Post autor: danloop » 28 sie 2008, 15:30

witam, mam nadz ze trafiłem do dobrego działu. CHciałem zapytać o działanie Kontrolera PCI do LPT. W ostatnim numerze pojawiło sie wprowadzenie do kursu CPLD i myślałem nad kupnem ukłądu, ale okazało sie ze potrzebuje LPT a ze komputera nie mam wiekowego to czy ten kontroler sie nada http://www.allegro.pl/item419994808_kon ... s_win.html?? testował ktos cos takiego ?

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 28 sie 2008, 15:39

Mam podobny, z tym że dwuportowy. Działa wyśmienicie z jednym zastrzeżeniem - adresy portów nie są standardowe u mnie są jakieś kosmicznie wysokie. Jeśli oprogramowanie ma na stałe zaszyty adres portu to ta karta się nie sprawdzi, jeśli natomiast oprogramowanie jest w stanie samo uzyskać adres portu to będzie OK.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 28 sie 2008, 15:46

Tu macie pdf to tego chipsetu...nie udało mi się wyczytać explicite czy mapowanie
PCI wymaga sztuczek softwarowych czy "robi się samo", ale skoro radzio to testował....
http://www.moschip.com/data/products/NM ... t_9805.pdf

@radzio
czyli że jak? obowiązują te same zasady co dla "niskich: adresów LPT? (378h,etc)?
Adres bazowy, control, status? byłoby fajnie

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 28 sie 2008, 15:54

tasza pisze:czyli że jak? obowiązują te same zasady co dla "niskich: adresów LPT? (378h,etc)?
Adres bazowy, control, status? byłoby fajnie
Tak. Najwięcej korzystałem na tym porcie z OpenOCD a on wymaga podania tylko adresu bazowego, nie było żadnej róznicy w działaniu czy podałem "typowy" adres 378h portu na płycie głównej czy "nietypowy" adres B800h portu na PCI. Tak więc jest to nazwyklejszy LPT w nieco innym miejscu przestrzeni adresowej.
ISP Programmer Dybkowskiego wykrył automatycznie nowe porty pod wysokimi adresami, ST Visual Programmer działa "po nazwie" a nie "po adresie" więc też działał ok. Problem może być tylko z archaicznym oprogramowaniem, które odwołuje się do stałego adresu.

danloop
-
Kontakt:

Post autor: danloop » 28 sie 2008, 16:00

hmm czyli moze działać ale nie musi :|

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 28 sie 2008, 16:00

radzio pisze:Problem może być tylko z archaicznym oprogramowaniem, które odwołuje się do stałego adresu
Jasne, a niektórzy nadgorliwi programiści wolą rozwleczonego list-boxa ze stadem LPT1..LPT999 niż prosty edit na adres...
Do avrdude kod źródłowy jakby co jest dostępny, więc cieszę się niezmiernie :)
Dzięki radzio za hinta.

ODPOWIEDZ