Tranzystory do źródła prądowego

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Tranzystory do źródła prądowego

Post autor: GrzesiekG » 08 maja 2008, 11:35

Witam!
Chcę zrobić sobie generator funkcji prostokątnej oparty o dwa komparatory, kondensator i źródło prądowe. Właśnie z tym ostatnim mam problem: konkretnie to szukam pnp i mógłbym kupić zwykłe BC557 albo podobne, ale interesują mnie dwa w jednej obudowie, po prostu nie potrafię takowych znaleźć po sklepach (patrzyłem na tme i avt).
Proszę o pomoc.
PS. Zasilanie układu +5V.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 08 maja 2008, 11:59

GrzesiekG pisze:patrzyłem na tme
Ja też... http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szu ... +pnp&idp=1
jest taki MBT3906DW1T1G tyle że w niehumanitarnej obudowie SOT363...
A może dwa zwykłe pnp w TO-92, tylko przytulone do siebie płaskimi częściami
obudowy i z nałożoną dookoła blaszką aluminiową? To im zapewni "mniej więcej" te
same termiczne warunki pracy...choć do takich 'sklejanek' lepsze są jednak tranzystory
w obudowach SOT-33 ( http://www.ginko.de/user/franz.hamberge ... /sot33.gif )

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 08 maja 2008, 15:05

Zobacz stare polskie układy: UL1111 i ewentualnie można spróbować z UL1101 i UL1102. Tam masz w jednej kości tranzystory do wykorzystania

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 08 maja 2008, 15:31

Ale te UL to same npn, w różnych konfiguracjach. Choć w sumie pomysł aby ich użyć jest
dobry, tylko pewnie trzeba będzie nieco (bardzo?) przeprojektować układ. Ale może warto?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 08 maja 2008, 21:02

Na pewno warto. Jeśli autor postu chce mieć stabilizację temperaturową i praktycznie jednakowe warunki pracy tranzystorów źródła prądowego, to trudno o lepsze rozwiązanie. Ta seria UL-i to jedno z lepszych rozwiązań w polskich scalakach, które wytrzymało upływ czasu. Osobiście stosowałem je stosunkowo często i jedyny problem, z jakim się spotkałem, to ten, że dość łatwo ulegały przebiciu. Ale może to ja robiłem jakieś błędy...

ODPOWIEDZ