Drukarka do płytek-HP 5L ; opinie

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Drukarka do płytek-HP 5L ; opinie

Post autor: przemotronik » 10 lip 2007, 10:46

Witam Wszystkich :!:
Mam pytanie do wszystkich znających tę drukarkę. Otóż mam możliwość załatwić sobie to urządzenie do warsztatu i chciałbym wiedzieć, czy dobrze spisuje się ono przy wykonywaniu obwodów drukowanych-oczywiście mam na myśli metody termotransferowe typu papier (w porywach folia :cool: ). Czytałem, że nie każda drukarka, a raczej toner do niej, pasuje do takich praktyk.
Drukareczka miałaby poza tym drukować katalogi/teksty/schematy, ale to mniej istotne.
Znalazłem już nawet linuxowe sterowniki do niej, a pod Windowsa są chya na instalce WixXP, więc z tym nie będzie-mam nadzieję-problemu.
Deklarowana max rozdzielczość to 600dpi-czy to wystarczy do b. drobnych ścieżek-jeśli tak to do jakich szerokości [mils]. W grę wchodzą EAGLE/Autotrax.
Czekam na opinie i "wrażenia" z użytkowania sprzętu :smile:
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam
Przemotronik

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 10 lip 2007, 11:41

Powitanko,
przemotronik pisze:Czytałem, że nie każda drukarka, a raczej toner do niej, pasuje do takich praktyk.
Korzystam tylko z tonera HP...cartridge z tonerem i wałkiem światłoczułym...wygląda tak:
http://www.databazaar.com/isroot/Stores ... C3906A.jpg
Ostatnio (tak ze dwa lata temu) kupowałam za 350zł...starcza na dość długo.
przemotronik pisze:Drukareczka miałaby poza tym drukować
katalogi/teksty/schematy, ale to mniej istotne.
5L-ka ma tryb ekonomiczny - oszczędza się sporo tonera w takich wypadkach. :idea:

Co do płytek...od kiedy z pisaka przesiadłam się na kredowy termotransfer,
wszystko drukuje właśnie na swojej 5L...tu przykłady gotowych "wyrobów"
https://elportal.pl/tasza/lxt/IMG_0039.jpg
https://elportal.pl/tasza/rs2ow/IMG_0211.JPG
https://elportal.pl/tasza/rs2ow/IMG_1475.JPG
https://elportal.pl/tasza/rs2ow/IMG_1477.JPG
https://elportal.pl/tasza/vfd-clk/IMG_0399.JPG
https://elportal.pl/tasza/vfd-clk/IMG_0411.JPG

Sterowniki do HP 5L rzeczywiście są w instalacji XP, tu nie będzie żadnych kłopotów.
Do pcb wystarczy nawet 300dpi, ale można drukować i w 600...większej różnicy to nie robi.

Generalnie - drukareczka jest całkiem w porządku...tym bardziej że innej nie mam.

pozdrawiam,
N.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 10 lip 2007, 16:46

tasza, Dziękuję za odpowiedź :!: :grin:
tasza pisze:5L-ka ma tryb ekonomiczny - oszczędza się sporo tonera w takich wypadkach.
A czy można to wyłączyć przy drukowaniu samych ścieżek :?: :wink: Pytam, ponieważ czytałem, że tak sie powinno.
tasza pisze:Co do płytek...od kiedy z pisaka przesiadłam się na kredowy termotransfer,
wszystko drukuje właśnie na swojej 5L...tu przykłady gotowych "wyrobów"
Bardzo ładne płytki.
W takim razie już się chyba zdecydowałem :cool:
Pozdrawiam serdecznie
Przemotronik

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 10 lip 2007, 19:43

Też chce sobie taką kupić al nie mam pieniedzy.Moim zdaniem nie opłaca sie kupowac atramentówy kiedy sie jest elektronikiem (noty schematy opisy itp)
.Mam szczescie ze moja mam w pracy ma drukarke laserową biurową i data sheet'a uC PIC 16F877 (400 stron około) wydrukowało w niecałe 20 min :D .

U kumpla wydrukowałem sobie na foli układ adaptera dla AVR (arkusz 50 gr) ze 10-15 min prasowałem i dociskałem bawełnianą grubą szmatką i mi sporo toneru zostało na foli a na płytce ścieżki były poszczerbione i to nie tylko od zewnątrz ścieżek .Miedź na laminacie była zaśniedziała więc ją przeczyściłem metalową szczotką do tłustych naczyń i przeczyściłem spirytusem. Żelazko miałem na trochę ponad dwie kropki wg zaleceń.Ale nie cały toner zeszedł z folli.A nie cały wszedł na płytke jak juz pisałem były luki w obwodzie musiałem pomagac sobie pisaczkiem. Dlaczego ?Co źle zrobiłem ?

Dołączam fotki Chyba przejdę na papier kredowy.Chociaż trzeba długo go namaczac :D.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 10 lip 2007, 20:14

Gutek pisze:Moim zdaniem nie opłaca sie kupowac atramentówy kiedy sie jest elektronikiem (noty schematy opisy itp)
To prawda, ale czasami trzeba wydrukować jakiś schemat w kolorze-jest wygodniej. Ale tylko czasem, reszta może spokojnie iść na warsztatową :cool: laserówkę.
Co zaś się tyczy katalogów, to jak na razie spotkałem się tylko z jedną firmą, która dawała kolorowe elementy w katalogach (logo :mrgreen: )
U kumpla wydrukowałem sobie na foli układ adaptera dla AVR (arkusz 50 gr) ze 10-15 min prasowałem i dociskałem bawełnianą grubą szmatką i mi sporo toneru zostało na foli a na płytce ścieżki były poszczerbione i to nie tylko od zewnątrz ścieżek .Miedź na laminacie była zaśniedziała więc ją przeczyściłem metalową szczotką do tłustych naczyń i przeczyściłem spirytusem. Żelazko miałem na trochę ponad dwie kropki wg zaleceń.Ale nie cały toner zeszedł z folli.A nie cały wszedł na płytke jak juz pisałem były luki w obwodzie musiałem pomagac sobie pisaczkiem. Dlaczego ?Co źle zrobiłem ?
Ja do tej pory tylko raz wydrukowałem na folii, ale nie wykorzystałem jej później do robiebia płytek. Jakość wydruku jest świetna (drukowałem na Kyocerze), ale doczytałem się, że czasem zdarzają się takie przypadki, jak u Ciebie. Myślę, że wiąże się to z tym, że folia jest odrywana "żywcem"-podobnie stałoby się przy takim obchodzeniu się z papierem.
Ja mam jeszcze kilka arkuszy folii, więc kiedyś spróbuję to zrobić, ale na razie pozostaję przy papierze. Z jednego odpowiednio wybranego czasopisma można zrobić przecież nawet kilkaset wydruków, a to wychodzi taniej.
Dołączam fotki Chyba przejdę na papier kredowy.Chociaż trzeba długo go namaczac .
Z mojej skromnej "kredowej" praktyki wynika, że wcale nie jest aż tak źle. Góra 10min i jest gotowe, a zazwyczaj, jeśli woda jest ciepła (na tyle, żeby można włożyć ręce), papier odchodzi bardzo ładnie i nic aż tak złego się nie dzieje.
Potwierdzeniem metody kredowej (na tej drukarce) są płytki, które pokazała Tasza w poście powyżej :wink:
Pozdro
Przemotronik

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 11 lip 2007, 19:28

bede sie jeszcze bawił i męczył z foli trochę mam jeszcze 1,5 arkusza.Folie odrywam delikatnie .Np. z jakich czasopism wiem ze playboy ma najlepszy papier.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 11 lip 2007, 20:11

Gutek pisze:bede sie jeszcze bawił i męczył z foli trochę mam jeszcze 1,5 arkusza.Folie odrywam delikatnie .Np. z jakich czasopism wiem ze playboy ma najlepszy papier.
A fee, nieładnie :wink:
P.S. Nie wie ktoś, ile kosztuje playboy? :mrgreen:

qba_rozpruwacz
-
Kontakt:

Post autor: qba_rozpruwacz » 09 wrz 2007, 17:32

A z jakiej gazetki korzystasz?
Mój kolega (autentycznie) próbował robić na gazetce z króliczkiem ale mu nie bardzo wyszło.
Ja jeszcze nie bawię się w robienie płytek i chcę się tego dopiero nauczyć.

ODPOWIEDZ