Szybka ładowarka akumulatorków Ni-MH na szybko :)

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Szybka ładowarka akumulatorków Ni-MH na szybko :)

Post autor: Kulpina » 09 lip 2007, 19:35

Kupiłem ostatnio dwa tanie akumulatorki Ni-MH i ku mojemu zdziwieniu na blistrze znalazłem informacje dotyczące prądów i czasow w jakich akumulatorki należy ładować. Chciałbym zrobić na szybko ładowarke do tych akumulatorków. Mam kiklka pytań:
- Na opakwaniu pisze że akumulatorki można ładować prądem 1A przez 2.4h. Domyślam sie że napięcie ladowania to 1.2V?? Może być 1.5V? Czy wystarczy ładowarka z kilku elementów dostarczająca prądu 1A i 1,5V?? czy jest tu jakiś haczyk :???: ?
- Czy akumulatorki mogą wybuchnąć jeśli będą ladować się takim prądem dłużej niż jest to wskazane?? Naawet dużo dłużej... czy mogą wybuchnać z innych powodow?

P.S. Przepraszam, że sam nic nie szukałem, ale potrzebuje informacji bardzo szybko, poniewaz wyjeżdzam w czwartek i potrzebuje już wtedy mić tą ladowarke...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 09 lip 2007, 20:24

- Na opakwaniu pisze że akumulatorki można ładować prądem 1A przez 2.4h. Domyślam sie że napięcie ladowania to 1.2V?? Może być 1.5V? Czy wystarczy ładowarka z kilku elementów dostarczająca prądu 1A i 1,5V?? czy jest tu jakiś haczyk ?
Pisze "ładowanie prądem". Czyli przez ogniwo powinien przepływać stały prąd 1A. Dlatego napięcie będzie tutaj zmienne.
Można sobie zrobić stabilizator prądu korzystając z usług LM317. Schemat w nocie katalogowej.
- Czy akumulatorki mogą wybuchnąć jeśli będą ladować się takim prądem dłużej niż jest to wskazane?? Naawet dużo dłużej... czy mogą wybuchnać z innych powodow?
Owszem, akumulatorki mogą zostać poddane przeładowaniu.

ODPOWIEDZ