Multimetr-problem

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Multimetr-problem

Post autor: gajosp2 » 03 kwie 2007, 17:44

Witam
Ostatnio wykonywałem eksperymenty. Podłączyłem multimetr M830B z ustawieniem na 750V AC i podłączyłem go pod transformator 230\12v po wejscie czyli 230V. Pod wyjscie podłączyłem 12V z baterii. Zaczełem zamykac obwód niskiego napiecia i patrzec na multimetr. Wyskakiwały tam jakieś dziwaczne wratości 900V 1350 itp. Potem odłączyłem wszystko. Chciałem zmierzyć napiecie na baterii ale na wyświetlaczu było tylko -1 i multimetr nic nie wskazywał. Potem zaczęłem sprawdzać czy działają poszczególne funkcje multimetru. Zadna z nich nie działała na kazdym położeniu pokretła było -1. Wiem ze m830B to miernik który kosztuje 20zł ale może da sie go naprawic pozdrawiam.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 03 kwie 2007, 17:52

O ile pamięam to takie mierniki posiadają klony układów ICL w formie "top less" (bez obudowy, struktura zalana tworzywem) - zatem naprawa nie wchodzi w grę. :(

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 03 kwie 2007, 20:05

Czyli został uszkodzony główny układ?? Myślałem ze jeszcze coś z tego miernika bedzie ale jak tak to nadaje sie on tylko do przetworzenia na co innego :cry:

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 03 kwie 2007, 22:09

Teraz już wiesz, że napięcie po indukcji jest zdecydowanie większe niż 750V :D .
Dobrze, że teraz są takie tanie mierniki do eksperymentów :) .

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 04 kwie 2007, 14:24

No ale chciałbym jeszcze coś z tego miernika zrobić. Najlepiej zeby dalej działał :neutral:

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 04 kwie 2007, 17:21

W załączniku jest schemat ideowy M830B. Co do przetwornika A/C w wersji TOP LESS to nie wiem jak w twoim egzemplarzu, ale w niektórych kilka lat wstecz robiono takie coś, że owy ICL7106 owszem był w formie zalanej tworzywem struktury ale na osobnym module o rozstawie nóżek jak w scalonej wersji ICL-a, do kupieni w sklepie elektronicznym tylko trzeba się upewnić o prawidłowej wersji (chodzi o rozkład wyprowadzeń), bo zdaje się że ICL7106 miał 2 wersje w której zostały zamienione rzędy górny z dolnym, ale tu mogę być tylko przeczulony. W takiej sytuacji można by pokusić się o wymianę, ale czy jest to warte zachodu ze względu na niskie ceny tych przyrządów? Jeżeli cały układ elektroniczny włącznie z przetwornikiem A/C (ICL7106) jest na jednej płytce drukowanej to wymiana go w rachubę nie wchodzi, możesz jedynie posprawdzać resztę elementów na podstawie schematu.
Załączniki
Digital Multimeter M830B.zip
(172.91 KiB) Pobrany 580 razy

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 05 kwie 2007, 8:44

Dzieki za schemat. U mnie ICL jest na osobnej płytce na niej jest struktura zalana tworzywem czyli wg. waszych odpowiedzi można to wymienić. Próbowałem wygrzać ten układ suszarką do włosów i nic to nie daje. Na allegro są fajne mierniki po 25zł z funkcjami lepszymi niż w moim M830B. Jak bede miał troche kasy a nic ze starego nie zrobie to chyba kupie :smile:

ODPOWIEDZ